Литература Към рубрика

Чуй историите, които ни сближаваПрез юни месец отделяме специално внимание на хората, организациите и каузите, които се грижат за нормализирането на диалога по темата за правата на ЛГБТИ+ общността и без да изневеряваме на стила си, се фокусираме върху онези, които го правят чрез изкуството си. Има множество начини да подобрим разбирането си за трудностите, през които всяка една отделена от общото цяло по един или друг признак група от хора преминава. Един от най-силните е литературата, която умее да ни потапя в различни светове, истории, времена и нрави и ни прави пряк техен свидетел през прозорците на своите страници. 

Storytel пък прави този прозорец още по-широк и го отваря допълнително, използвайки за целта слуховите ни сетива. Така, когато не остава време или възможност да се отделите насаме с книга в ръка, Storytel* е идеалният начин да не се лишавате от удоволствието на добрата литература и да си го набавите със слушане. Затова този месец заедно с тях ви показваме интересните заглавия на български и английски от техния каталог, с които може да открехнете още малко прозореца си към темата за това как да приемаме различността по принцип, без значение от нейния характер, както и да обичаме себе си, околните и телата си такива, каквито са, независимо от обществените нагласи и често дори въпреки тях.

НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК МОЖЕ ДА ПРОчуеТЕТЕ:“Не казвай на мама” от Николай Йорданов

Продължителност: 13 ч. 44 мин.

"Не казвай на мама" е втора книга и дебютен роман на писателя и сценарист Николай Йорданов, която е издадена в печатен вариант през 2020 г. от издателство “Фабрика за книги” с корица на Борис Праматаров. Тя разказва историите на няколко момичета и момчета от различни кътчета на света като България, Иран, Ирак, Испания, Уганда, САЩ, Судан и Южна Корея, обединени от своята "забранена" сексуалност, а разказите им обхващат период от 40 години. Наблюдавани от отвъдното през времето и пространството, те се оказват част от обща история за любов, насилие и несподелени тайни. 

Книгата е адаптирана като аудио драматизация през октомври 2020 г. и оживява с гласовете на Наталия Симеонова, Ваня Щерева, Бойко Кръстанов, Тино, Боряна Братоева, Прея, Севар Иванов, Вилиян Гешев, Явор Караиванов и Теодор Ненов.

Освен в аудио формат е пресъздадена и като късометражен танцов филм на Теодора-Косара Попова с хореография на Коста Каракашян и Радостина Точева.“Нормални хора” от Сали Руни
С гласа на Мила Люцканова
Продължителност: 8 ч. 11 мин.

Книгата е световен бестселър, а екранизацията ѝ, продуцирана от BBC и Hulu, по чийто сценарий писателката Руни работи заедо с Алис Бърч, превърна преживяванията на двамата главни герои в история, която развълнува почти целия свят. "Нормални хора" разказва най-вече за това как една детска любов може да бележи живота на човек до самия му край и защо тези връзки не бива да се подценяват, имайки предвид как до голяма степен формират и нашата индивидуалност.
Сюжетът проследява историята на Конъл и Мариан. В училище той е търсен, популярен и обичан, докато тя е самотница, която едновременно е отхвърляна, но и самата тя трудно допуска достъп до вътрешния си свят. Тяхната скрита връзка прераства в дълга и болезнена любовна история – разказ за опитите на младите хора да намерят своето място в обществото, без да предават идеалите си, за да извоюват социална приемливост. Конъл и Мариан се намират и разделят, повлечени от течението на налаганата отвън “нормалност”, от скрити болки и стремеж към признание – емоционално и професионално. Така под жизнерадостта и уюта на студентския живот в елитните колежи на Дъблин отчаяно напират въпрос след въпрос – за съзряването, за нормалността и измислените стандарти, за истинските ценности и истинската любов.“Възхвала на Ханс Аспергер” от Златко Енев
С гласа на Никола Стефанов
Продължителност: 3 ч. 47 мин.


“Това е безспорно един от най-откровените, болезнени (но и в същото време ведри), смели, задълбочени, зрели, честни и човешки разкази за родителството, които съм чела”. Това гласи един от читателските отзиви за книгата в интернет и много кратко, точно и ясно обобщава съдържанието на книгата, в която писателят и издател Златко Енев разказва своята лична история като баща на дъщеря аутист. В нея няма да откриете героичен нюанс, няма и отчаяние и самосъжаление заради тежката история, но ще намерите много топлота, мисъл, познания, откритост, благородство и аналитичност. Има и надежда, смирение, приемане. Има и признати грешки, които са съвсем осъзнати и изказани, изговорени, за да дадат кураж на други, които преминават през подобно преживяване - да приемат детето си такова, каквото е. Защото, както и читателският отзив отбелязва: “това не е просто разказ за аутизма, а и за любовта, самоприемането, приемането на другите, семейството, узряването, взаимността, отговорността, свободата. Разказ за живота.”“Остайница” от Рене Карабаш
С гласа на Петя Абаджиева
Продължителност: 2 ч. 59 мин.

Главен герой на тази необичайна книга е Канун на Лека Дукагини - стара система от закони, типична за някои планински части на Северна Албания и други съседни страни. Канун на Лека Дукагини третира жените сурово, както правят и всички мъже в родното им и бъдещо семейство. Силата на патриархата не вдига тъмната си сянка по тези места - безвремието е обзело всеки порив за лична свобода. Така е било, така е и днес. Но и в този непоклатим закон има вратички... Именно зад тях наднича Бекия, която доброволно се отрича от пола и същността си, за да се се превърне в Матя - главата на семейството и така да избегне съдбата да се омъжи насила.
Да забравиш пола си доброволно в името на рода – това е съдбата на всяка „остайница”, която има “лошия късмет” да се роди момиче в свят, в който всички бащи искат момчета.


НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК МОЖЕ ДА ПРОчуеТЕТЕ:“What If It’s Us” от Беки Албъртали и Адам Силвера

С гласовете на Ноа Галвин и Фрой Гутиерес
Продължителност: 9 ч. 48 мин.


И двамата автори имат свои собствени бестселъри по темата за еднополовите връзки. Затова и тази тяхна колаборация предизвиква фурор при излизането си през 2018 г., малко след което се появява и новината, че книгата им ще бъде екранизирана от продуцентската компаиня, работила по силни заглавия като True Detective. Tя разказва за две съвсем различни момчета, които не могат да решат дали съдбата иска да ги събере, или раздели. Историята среща Артър и Бен. Артър е в Ню Йорк само за лятото и ако Бродуей е успял да го научи на поне едно нещо, то е, че вселената може да ти поднесе спираща дъха любов, когато най-малко я очакваш. Бен пък смята, че вселената трябва да си гледа работата, защото ако тя по някакъв начин му помагаше, то той нямаше да разнася със себе си вещите на предишните си гаджета. Когато двамата се срещат случайно в пощата, си тръгват с чуденето какво точно крои съдбата за двама им и какво ще се случи, ако в осеммилионен град те не успеят да се открият отново.  “Felix Ever After” от Касен Календър
С гласа на Логан Розос
Продължителност: 8 ч. 24 мин.

Носителката на наградите “Стоунуол” и “Ламбда” разказва в романа си за транссексуална тийнейджърка, която се бори с идентичността и себеосъзнаването, докато се влюбва за първи път. Феликс Лов (от англ. love - любов - бел.ред.) никога не се е влюбвал и е напълно наясно с иронията. Той отчаяно иска да знае какво е усещането и защо изглежда толкова лесно за всеки, освен за него, да открие някого. По-лошото е, че макар да се гордее с идентичността си, Феликс същевременно тайно се страхува, че е прекалено маргинализиран - чернокож, куиър и транссексуален - та да открие своя начин да бъде щастлив завинаги. След като анонимен съученик започва да му изпраща трансфобски съобщения и публикува публично “тайната” му идентичност заедно с негови снимки, той е твърдо решен да си отмъсти, без обаче да подозира, че това ще го забърка в семи-любовен триъгълник. Това поставя и началото на неговото собствено пътешествие към себеосъзнаването и определянето на най-важното, а именно - как се чувства спрямо себе си. “They Both Die at the End” от Адам Силвера

С гласовете на Бахни Турпин, Майкъл Крауч, Роби Деймонд
Продължителност: 8 ч. 30 мин.

Вече споменахме Адам Силвера като бестселър автор малко по-нагоре, та няма как да пропуснем един от предходните му хитове, превърнали го в популярно име в ЛГБТИ+ тематиката - “They Both Die at the End”, който е нареден на челните места в класациите за книги на множество престижни издания, сред които “Ню Йорк Таймс” и Booklist Editors’ Choice Awards. Това е роман, който ни напомня, че няма живот без смърт, така както няма и любов без загуба. Трогателната история разказва за двама души, чийто живот се променя в рамките на един незабравим ден. Фантастичният сюжет ни среща с Матео Торес и Руфъс Еметерио, които на една и съща дата получават вестта, че ще умрат в рамките на деня. Макар да са напълно непознати, те отчаяно се нуждаят да открият сродна душа в последните си часове на Земята. За целта им помага приложение, наречено “Последният приятел”, чрез което те се запознават, за да изживеят приключението на живота си, което е обречено да продължи един-единствен ден. 

 

*Ако все още не сте ползвали Storytel, може да се възползвате от 14-дневен безплатен пробен период и да решите дали след това да продължите да използвате приложението на цена 12,99 лв. на месец. 
Създаването на профил и инсталирането на приложението на телефона ви (достъпно в AppStore и Google Play) става за секунди, но също толкова бързо и лесно можете да прекратите абонамента си, ако прецените. Но преди това ще имате неограничен достъп до всички (над 200 000) заглавия в каталога на Stoytel под формата аудиокниги и е-книги, които ще можете да слушате и четете дори офлайн. Има възможност и за включване на детски режим на допълнително мобилно устройство. Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н