Литература Към рубрика

На хартия

 

Най-лесните, но и най-повърхностните обобщения се правят, когато нещата се попрегледат, а мисълта шари също толкова хаотично, колкото и очите. Затова е толкова важно да се провери как стоят нещата на хартия. Далеч не смятаме, че можем да внесем яснота около “нещата от живота” или “човешкото положение”, но пък решихме да се потопим в книжната 2021 г. Така си дадохме сметка, че във втората пандемична година не само са излезли книги, които се отличават със страхотните си визии, но са се появили и две нови периодични издания за литература, че и цяло едно издателство.

 

Списание “Подслон”

Първият брой на “Подслон” излезе в края на април. Зад списанието, чийто фокус е темата за психичното здраве, стоят Мила Даскалова и Надежда Тричкова, които си поставят трудната задача да поддържат издание, което е едновременно печатно и онлайн. “Подслон” е създадено под влиянието на периодични издания, публикувани в британски и американски психиатрични заведения през XIX век, които Мила изследва в докторантския си проект. Надежда пък познава българските артистични среди, което прави от двете добър тандем.

 


Те бързо се превръщат в екип от редактори, коректори, маркетинг специалисти, дизайнери, които се запознават с механизмите за публикуване на периодично издание, а след това го промотират. Надяват се, че “Подслон” ще бъде повод за развиването на общност, която вярва в нуждата от открит диалог за различните състояния на душата и се стреми към развенчаването на митовете около психичните заболявания. Третият брой стана факт през декември, но и в двете се е натрупала умора. “Към момента бъдещето пред нас е неясно – все още вярваме силно в мисията на списанието, но трябва да потърсим внимателно пътя към най-доброто ѝ осъщестяване”, казва Надежда.
Повече на: pisaniepodslon.com

 

Вестник “Еволюция”

В началото на годината се появи и вестник “Еволюция”, с млад и вдъхновен екип от цели шест души, който обаче разполага и с редакционния съвет в лицето на Аксиния Михайлова, Румен Баросов и Ясен Атанасов. Това е връзката на изданието с вечната “Ах, Мария”, чиито броеве все още се радват на интереса на поколенията.
Новото двумесечно издание се ражда в разговор на младата поетеса и актриса Иваша Христова с нейния колега в театъра на Софийския университет Евгений Панчовски. Те желаят да направят издание на млади хора и в продължение на няколко месеца сформират екип, обсъждат идеите както помежду си, така и с менторите си от редакционния състав, пише се и проект. Всъщност проектът е още едно доказателство за симбиозата с “Ах, Мария”, защото предстои да излезе брой на култовото списание с текстове, публикувани в “Еволюция”.

 


За Иваша вестникът е форма на провокация и тя се радва, че участва в създаването на нещо, което може да издърпа младите хора от социалните мрежи, за да четат на хартия. Засега са публикувани пет броя, а основният фокус всъщност е екипната работа. В това как един колектив от млади хора се научава да създава заедно и го прави все по-добре.
Повече на: facebook.com/EvolutioNewspaper

 

Издателство Benitorial

През 2021 г. в книжарниците се появи и ново издателство. Тъкмо по време на пандемията Илияна Бенова – Бени, с над десетгодишен опит в света на книгоиздаването, решава да осъществи мечтата си и така се ражда Benitorial. Ключов фактор в тази авантюра е спътникът ѝ в живота – икономист, който е начинаещ в сферата, но помага с хладнокръвните си преценки. За тези десет години Бени достатъчно пъти си е казвала как би работила, кои практики би избягвала и кои би използвала, ако си има свое издателство. Така че тя добре знае какво прави, но и умее да се учи от опита си.

 

 


Към днешна дата издателството е публикувало две книги – “Удавниците” на Дженифър Макмеън и “Изрисувано с къна” на Алка Джоши, а плановете са под логото на Benitorial да излизат между 6 и 10 заглавия годишно. Един от големите първоначални проблеми е бил с дистрибуцията, но на дневен ред вечно стои и установяването на професионална мрежа от контакти и системи. Освен качеството на книгите, Бени държи и на връзката с читателите: “Помежду ни се изгражда нещо близко до приятелство – те следят всичко, което правим, а ние следим всички техни отзиви и книжни вълнения.”
Повече на: benitorial.com

 

 

20 YEARS GRAFFITI BY XPOME (самиздат)

“Книгата е изцяло сребриста като обем и представлява антология на един от най-активните български графити артисти. Включва над 750 избрани работи от улицата, галерията и влакове, по света и у нас”, така самият ХРОМЕ би описал албума си на незапознат с неговото творчество. Всеки екземпляр е ръчно подписан от автора, а работата по проекта започва още през 2018 г. “Много малко вероятно е да има втори тираж, защото сумата за печат е доста голяма и едва ли ще събера отново 250+ поръчки накуп, за да си го позволя”, допълва ХРОМЕ.

 

 

“ИДЕИ ЗА НОСЕНЕ: КОНЦЕПТУАЛЕН БЪЛГАРСКИ МОДЕН ДИЗАЙН” (изд. ”Жанет 45”)

Книгата проследява процеса на търсене на собствена идентичност в българския моден дизайн чрез трите концептуални изложбени проекта “XXSОФИЯ”, “1.5 km...” и “STATIONS”. Съставител на книгата е Нели Митева, създател, артистичен директор на “Иван Асен 22” – концептуална дизайнерска платформа и куратор на концептуалните модни проекти. “Време е както да се обърне внимание на дейността, насочена в посока на изграждане на собствена идентичност в българския моден дизайн, така и на архивирането и разпространението на тези проекти чрез тяхното представяне в книга, която достига до още по-широка аудитория”, коментира Митева.

 


“БЪЛГАРСКИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МОДЕРНИЗЪМ” (изд. “СОКИ”)

Внушителният каталог съдържа 143 български и 14 чуждестранни заглавия на книги и списания от колекцията на Росен Петков, които илюстрират развитието на българския литературен модернизъм, както и уводна статия от самия Петков. Библиофилското издание е в тираж от 300 номерирани броя. Повече информация може да откриете на сайта www.modernism.scas.bg “Българският модернизъм, със своите смели експерименти и въплъщаване на определени авангардни за времето си философии, може да бъде учител и на днешните автори, дизайнери и издатели”, казва Петков.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н