Литература Към рубрика

КАМИЛАТА ТИ КАЗВА ДА ГО ДУХАШ

Елица Георгиева е кинорежисьор, а от неотдавна и писател. Съвсем наскоро публикува дебютната си книга „Космонавтите само минават” във Франция, където живее от петнайсет години. Книгата веднага грабна наградата „Андре Дюбрьой” за роман, написан с хумор и критично чувство. Беше номинирана и за наградата „Флор”, а вече е на българския пазар от издателство "Колибри" в превод от френски на Росица Ташева. Ако искаш да разбереш какво ни сподели самата Елица, провери интервюто с нея, а преди това може да прочетеш откъс от книгата тук. Не пропускай да видиш и работата ѝ като режисьор на 11 и 12 октомври в рамките на фестивала Cinelibri, когато ще бъде прожектиран „Всяка стена е врата” - филм, който изследва близкото минало в България.

 
 
Камилата ти казва да го духаш
 
Настъпи демокрацията и цялото ти тяло претърпява безредна и твърде нелицеприятна метаморфоза. Започваш да се надуваш като балон или като круша, или като камила с две гърбици, но не там, където трябва – внeзапно откриваш, че си тежка и космата и че двете ти гърди страдат от растеж, достигащ космическа скорост. Решаваш да не говориш за тези трансформации, докато не намериш начин да се справиш с тях. Увиваш се от главата до краката в дрехите на баща си, четири пъти по-голям от теб. Това ти върши добра работа, защото на места дънките му са прокъсани, което незабавно ти придава внушителна осанка – точно този вид ти трябва за новата мисия. От този момент нататък стилът ти еволюира. Разкъсваш и тениските му и написваш отгоре им култови думи и екзистенциални фрази, Нирвана, смърт на хипитата, животът е черна дупка, камилата ти казва да го духаш и забождаш по раницата си хиляда безопасни игли. Накрая откъсваш верижката на казанчето в тоалетната и я закачаш отстрани на панталона си в знак на неподчинение, което, от една страна, лансира нова мода в училище, но от друга, създава санитарен проблем в целия квартал.
Но това не е всичко. Променила си си и прическата – някъде около средата на главата ти гордо стърчи малък гребен, който ти всекидневно извайваш с помощта на меда, донесен с много обич от твоята вярваща баба директно от селото ѝ. Това не е прическата на Кърт, но също толкова плаши цялото ти обкръжение: като забелязва тези промени, майка ти придобива изражение, подобно на онова, което се бе изписало на лицето й при падането на Берлинската стена, и червена, задъхана, смаяна, тя запалва три цигари и отива да се цупи на площада срещу вашия блок. Тогава ти хрумва великолепна идея. Спомняш си какво бе предсказала за теб паранормалният феномен Ванга, достоен за доверие източник според майка ти – забележителна кариера на оперна певица, предсказание, с което семейството ти вече се гордee от години наред. Усещаш, че е време да ощастливиш всички до един най-после. Мисията ти се конкретизира: ще станеш прочута и мистериозна пънк певица, като ще основеш собствена гръндж група. Сега вече с новия си страхотен вид си готова за първия етап на новата ти специална мисия – да се научиш да пееш.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н