Литература Към рубрика

Място на действието: Югоизточна България

Няколко книги на автори от различни поколения, които се развиват из Странджа
и и селата в Югоизточна България:Георги Марков - “Жените на Варшава” (1968)
 
Една от новелите на Георги Марков, за които е странно, че никога не са се превръщали във филм, особено след преоценяването на литературното му наследство след падането на тоталитарния режим. В тази история от 1968 г. Марков се фокусира върху възрастен овчар и млад мъж, наскоро завърнал се от Полша. Двамата разговарят всяка вечер на Джендем баир в Странджа, с което проличават разликите в поколенията и разбиранията за пълноценен живот. Кое е по-ценно и правилно: да си стоик и лоялен към мястото, от което идваш, или да се отдадеш на неизвестното и всички свободи, които съвременният живот дава?

В книжарниците от “Сиела”. 
Капка Касабова - “Граница” (2017)
 
Наградената от Британската академия за глобално културно разпознаване “Граница” на Капка Касабова предлага едновременно нетипичен и крайно нужен обединяващ поглед към общностите в Странджа, Тракия и Родопите. Разказите на Касабова за тези точки са несъмнено интересни и заради по-особената ѝ перспектива към културното наследство на страната: тя живее извън България от началото на 90-те години. За Касабова, с постоянен адрес в Шотландия, книгата се оказа ново начало в полето на документалното писане - в подобен дух беше и следващата ѝ книга “Към езерото”, която надниква в междубалканските и македоно-
българските отношения през историята на семейството на писателката. Следващата книга на Касабова се казва “Еликсир” и се очаква през 2022 г. 

В книжарниците от "Жанет 45".
Мирослав Пенков - “Щъркелите и планината” (2016)
 
Дебютният роман на Пенков излезе през 2016 г., след изключително добре приетия сборник “На Изток от Запада”. В образа на главния герой откриваме някои детайли от живота на автора - българин, който след дълги години в САЩ решава да научи повече за корените си, отправя се на пътуване към Странджа, и по-точно село Клисура. След появата си, романът предизвика смесени реакции, както в България така и на Запад - за едни читатели литературният език на Пенков е изключително богат, за други - книгата е написана изключително от погледа на чужденец, който разглежда страната по възможно най-екзотичния начин. 

В книжарниците от “Сиела”. 

 


Дико Фучеджиев - “Небето над Велека” (1963)
 
В тази малко известна повест Мартин се завръща към родните си места край река Велека след близо двадесет години отсъствие. Изправя се пред дълго пазена тайна - един от най-лоялните комунисти сред група съмишленици е бил несправедливо изключен, а впоследствие се самоубива. Книгата, за която има данни, че е негативно приета от режима въпреки принципното одобрение към Фучеджиев, може да се открие само из антиквариати и не е преиздавана от края на 60-те години насам. По нея Едуард Захариев снима едноименен филм през 1968 г. с участието на Георги Георгиев - Гец, Георги Калоянчев и Наум Шопов.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н