Литература Към рубрика

Познанието на плодаСтранно е, че на прага на третото десетилетие на XXI век в една уж развита и демократична държава темата за ранното и въобще сексуалното образование в училищата, а и у дома, се оказа изначално проблемна. И като някакво неведомо съвпадение с цялата тази сага, точно в подобен знаков момент на българския книжен пазар от издателство “Жанет 45” се появява бестселър комиксът на Лив Стрьомквист в превод от шведски на Анелия Петрунова и с красивото графично оформление на Кирил Златков.

Всичко, с което тя обективно може да бъде описана откъм стил, тематика и оформление обаче е обречено да остане на повърхността и да не успее да ни вкара в дълбочината на “плода на познанието”, който пуска соковете си в съзнанието ни, когато я разлистим. “Шокът” идва първо от болезнените за нашето табуизирано съзнание латински термини, които упорито наричат неща като вагина, вулва, клитор, менструация и мастурбация с техните истински имена, а после и от искрения хумор и самоирония, с които толкова ценна и всъщност в голяма степен неизвестна информация е поднесена доста “по-ларж”.Едва ли има жена, а и мъж, които да не се изненадат от много от разказните в нея исторически факти, куриози, статистически данни и полезна практична информация за женското тяло и по-точно онази част от него, обречена да носи “плода”. Точно онази, която постоянно се опитваме да завоалираме и прикрием в ежедневната си реч, заменяйки я с думи за различни плодове като праскови, сливи, нар, разрязана ябълка, а и също с рози, маргаритки, шушулки, орхидеи, миди, пеперудки, “там долу” и Господ знае още какво.

Книгата е идеална да научите нови факти за женския пол, както и ако се интересувате от феминизъм или пък искате да подредите мислите на обърканите от прекомерно много неструктурирана информация по темата подрастващи. “Това е пангалактически гаргаробластер за тийнейджърки, макар че и за момците ще представлява интерес”, казва специалистът по сексуално и репродуктивно здраве Радосвета Стаменкова.Сред натрупалите се онлайн отзиви на някои от нейните първи (по)читатели е този на бившия здравен репортер и активист по въпросите за майчиното и детското здраве Надежда Цекулова, която определя „Плодът на познанието“ като “невероятна сатира, изключителен учебник и ефективно оръжие”. В блога си пистелката Яница Радева споделя, че я чете “като енциклопедия, но и като пример за гледната точка на обществото не само към пола, а и към себе си, през 20-те години на XXI в., доколкото обединява анекдотично любопитна и фактологично нова информация. Добре е да се чете като книга, която казва, че и други имат сходни на нашите въпроси, или че и други не намират отговорите, които търсят.” За писателя и издател на електронното издание “Либерален преглед” Златко Енев пък е “смешна, пъстра, непослушна и луничава книжка. Една книжка, писана от Пипи Дългото чорапче, но вече след като е пораснала, напук на всички хапчета за непорЕсване…”Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н