Литература Към рубрика

"Между страниците" през априлМиналия месец
заедно със сайта Booklover.bg поставихме началото на нова съвместна рубрика със заглавие“Между страниците”. С нея всеки месец ще ви предлагаме 10 субективно подбрани от нас заглавия от най-новите попълнения в каталога им, на които сме хвърлили око и в които бихме заровили поглед и съзнание във всеки един удобен за това момент.

Освен от кураторския поглед в подбора и удобството да сте на един клик разстояние от книгите, които Booklover предлага, сайтът има и още един голям актив - рецензиите, които поръчва на различни журналисти, писатели, поети, преводачи, издатели или просто добре познати страстни читатели, които те записват във видео формат специално за Booklover. Затова и следенето на 
видеоканала им в YouTube е полезен навик, когато искате да спестите време в първите стъпки към дадено заглавие или пък просто имате нужда да сверите собствените си впечатления след прочитането му.

А ето и нашия подбор от 10 заглавия през април, чиято подредба е единствено по азбучен ред и този път определено си проличава афинитетът ни към визуалните издания.


“БАСЕЙН РАЙ” от Яна Лозова


Всички обичаме очите на фотографа Яна Лозева.Казвали сме го и преди - нейните снимки понякога са като цели разкази, а друг път - като кратки изречения с дълги многоточия след тях. Точно такива изглеждат и в най-новата, втора поред нейна авторска книга “Басейн Рай” - своеобразно продължение на първата “Дълго лято”. С този фотографски дневник, започнал още преди седем години, тя ни връща към едно застинало пространство от детството, с което ни предлага фрагменти от ежедневието, дейностите и плавното движение на малкия град, радостта от светлината и магията на порастването.
В част от снимките човешкитят образ напълно отсъства, но не и следите от неговото присъствие. Усещането за книгата е описано много фино в предговора на Зорница Христова, част от който гласи:  Иска ти се да си станал достатъчно рано, да си тръгнал навреме, нищо да не си пропуснал. Иска ти се да можеш да пътуваш и в двете посоки, да подложиш брод през дълбоките води, да поседиш под цъфналото дръвче, чиито кисели плодове толкова ти се услаждат. Търсиш следи от крехкостта, която си искал да запазиш. Да я направиш непробиваема. Виждам в лицето ти нетърпението да потеглиш и разбирам, че съм тук.” Ако сте искали да притежавате носталгията, запечатана в книга - “Басейн Рай” е една перфектна възможност да осъществите плана си.
Книгата може да откриете тук

 


“ДАМСКИ ГАМБИТ” от Уолтър Тевис

Издателство: “Кръг”
Превод: Борислав Стефанов

През 2020 г. минисериалът на “Нетфликс” върна шаха обратно на мода. С него се увеличиха не само търсенията на правилата на играта в "Гугъл", но нарастнаха и продажбите на шахматни дъски, както и актуалността на школите. Виновна за това обаче е не само работата на сценариста и режисьор Скот Франк и блестящата игра на актрисата Аня Тейлър-Джой в главната роля, но най-вече историята, която сериалът разказва. А тя е екранизация на книгата от 1983 г. на Уолтър Тевис, която също преживява свой маркетингов ренесанс и благодарение на екранния си успех се нареди в бестселър класацията на “Ню Йорк Таймс”.
Този успех няма да подмине и българския читател, тъй като “Дамски гамбит” предстои да излезе у нас от издателство “Кръг” и под корица от телевизионната поредица, с което определено ще си спечели още повече посягащи към нея ръце в книжарниците. Онези, които очакват да “прочетат” сериала, трябва обаче да се подготвят за някои от неизбежните разлики между екранния прочит и оригиналния текст. Такива са например дългите пасажи, описващи шахматни ходове, както и доста по-различния образ на “битката между половете” в доминираната от мъже ера на шаха в годините след Студената война, ако се доверим на ревюто на Los Angeles Reviews of Books. За всеки фен на сериала, ще е интересно да открие тези и още други пропуснати или изменени от екранизацията детайли, а за останалите, които още не са го гледали, книгата може да послужи като качествен и надежден spoiler.
Книгата може да откриете тук.“ДОБРО МОМЧЕ” и “УМЕРЕНО НЕЖНО” от Галин Никифоров

Издателство: “Сиела”
Корица: Дамян Дамянов

В края на миналата година се появи новината, че романът “Тяло под роклята” на Галин Никифоров ще бъде екранизиран от продуцентите Анелия Касабова и Михаил Константинов и се очаква филмът да бъде на екран през 2022 г.. Затова и тази година през април  “Сиела” връща в книжарниците първите два романа на писателя “Добро момче” и “Умерено нежно” в общо издание под корица на Дамян Дамянов.
Макар и на пръв поглед коренно различни, двете истории се допълват и определено успяват да издадат първите стъпки на литературния талант на Никифоров. В “Добро момче” той поставя пред читателя въпросите за това на какво сме способни, когато сме самотни и безсилни и се изправим лице в лице със смъртта, докато в “Умерено нежно” ни пренася в поредица от “безшумни сблъсъци на случайността” на три преплетени съдби - тези на застаряващ наемен бияч, изпаднал комарджия и стар театрален актьор - “умерено нежни и човечни”, които ни карат да се замислим за смисъла на съществуването ни и отговорността към другите.
Книгата може да откриете тук.“ДОБРОВОЛЕЦЪТ” от Джак Феъруедър

Издателство: “Колибри”
Превод: Венцислав К. Венков
Корица: Иво Рафаилов


Само преди година отбелязахме 75 години от края на Втората световна война, но този страшен период от историята на човечеството продължава да вдъхновява изключителни творби. “Доброволецът” на родения в Уелс през 1978 г. Джак Феъруедър предлага първото задълбочено и подробно документирано изследване за живота на полския бивш кавалерийски офицер Витолд Пилецки, който доброволно се оставя да бъде пленен от немските власти и изпратен в концентрационен лагер в покрайнините на Освиенцим. Целта на мисията му е да информира полската съпротива и правителството в изгнание, както и антихитлеристката коалиция, за масовото избиване на лагерниците и превръщането на “Аушвиц” в епицентър на унищожението на евреите в Европа. От там той разказва буквално за границите на човешкото и въпреки предупреждението, че никой, прекрачил прага на лагера, няма да го напусне жив, след престой от две години и половина той прави немислимото - успява да избяга през 1943 г.. Прави го след редица неуспешни молби лагерът да бъде бомбандиран и унищожен, които биват пренебрегнати едно - заради фокуса върху спечелването на войната и две - заради страх от обвинения в антисемитизъм. Затова Пилецки решава, че сам трябва да подтикне Запада към действие. Съдбата след това обаче не е благосклонна към него - участва във Варшавското въстание от 1944, пленен е в германски лагер, от който го спасяват американците и след кратък престой в Италия решава да се завърне в Полша, която по това време е вече под комунистическата опека на Сталин. През 1948 г. е изправен на съд и обявен за предател, заради което бива екзекутиран и заличен от историята. Така остава напълно непознат на широката световна общественост. Неговият архив и шифрите, с които Пилецки го е закодирал, биват предадени на сина му Анджей едва след рухването на Съветския съюз. Феъруедър получва достъп не само до него, но и до други източници от двете страни на Атлантика.
Книгата може да откриете тук.
 

“ЕДИН ДЕН В МУЗЕЯ” от Тодор Петев и Зорница Христова

Издателство: “Точица”
Оформление: Сияна Захариева

Разбира се, че през последните години и в българските музеи се появиха някои позитивни опити и практики посещенията на този специален образователен тип институции да станат по-интересни за децата, но има много още какво да се желае. Красива, вдъхновяваща и впечатляваща стъпка в тази насока е новата книга на издателство “Точица” - “Един ден в музея”, в която авторите Зорница Христова и Тодор Петев показват нагледно защо е едно да учиш за полезни изкопаеми и съвсем друго - да видиш злато от река Искър. “Едно е да учиш за еволюцията, друго - да застанеш под огромен праисторически звяр, открит от… деца като теб”, както гласи и част от представянето на книгата. Още по-хубаво е, когато можеш да откриеш някои интересни скрити истории зад детайлите на картините или да се срещнеш със супергероя Херакъл Херакъл, който да ти се оплаче от съдбата си и да те изпрати с рецепта за нещо вкусничко. 
Книгата може да откриете тук“ЗАПИСКИ НА МЛАДИЯ ЛЕКАР” от Михаил Булгаков
Издателство: “Нике”
Превод от руски: Лиляна Минкова
Корица: Дора Иванова

За мнозина името Михаил Булгаков върви автоматично със заглавието на световния литературен шедьовър “Майстора и Маргарита” след себе си. Това, разбира се, далеч не е изчерпва добрите му творби, особено в сферата на разказите и фейлетоните. “Записки на младия лекар” е цикъл, писан между 1925 и 1926 г. - преди големия му успех и съдържа разкази, вдъхновени от личния опит на писателя като лекар, който се вълнува от темата дали медицината ще надделее над мнителността.
Историите, част от които също са екранизирани през 2012 г. в сериал с участието на Даниел Радклиф, пренасят читателя в Муриевската болница в отдалечена руска провинция, където главният герой - млад и неопитен лекар на 23 години - постъпва веднага след завършването на университета. Без практика, той се сблъсква с изключителни и тежки случаи, в които трябва да пребори собствената си несигурност и да поведе битка за здравето и живота на пациента. С течението на времето ръцете му започват все по-малко треперят, а решенията идват по-лесно. Най-трудно му е обаче да пребори недоверието в медицината. 

Красивото издание на “Нике”, което мигновено грабва око с корицата на Дора Иванова, включва и повестта “Морфин”, в която Булгаков разказва и за личната си борба с най-разпространения опиат по онова време. Тази история също е екранизиран през 2008 г. от режисьора Алексей Балабанов.

Книгата може да откриете тук.“КЕПЛЕР62. Книга първа: Поканата” от Тимо Парвела
Издателство: “Жанет 45”
Превод от фински: Росица Цветанова
Оформление: Паси Петкянен
Визуална Адаптация: Венета Атанасова

Това е книга, която обещава удоволствие не само за децата между 9 и 13 години, каквато е нейната официалната целева възрастова група. Чудесните рисунки на един от създателите на култовата игра Angry Birds - Паси Питкянен и трогателната история за извънземни приключения, тъмни кроежи, вирус, приятелство и избавление,  "Кеплер62" спокойно могат да хванат читатели и сред по-горните възрастови “етажи”, които все още умеят да се вълнуват по детски.
Щурото приключение ни среща с 13-годишния Ари, който се грижи за болното си братче Йони в дните, когато Земята е пренаселена. Двамата играят нова и особено трудна кюмпютърна игра – "Кеплер62", която малцина са способни да превъртят. Никой не знае какво ще се случи с преминалите последното ниво – и дали Кеплер не е нещо повече от обикновена игра.

Това е началото на поредица, която е предвидена да излиза година след година. В нея двамата автори - Тимо Парвела (Финландия) и Бьорн Суртлан (Норвегия) - ще се редуват да пишат, а от “Жанет 45” възнамеряват да спазят темпото им, тъй като са закупили всичките шест книги от първия ѝ сезон.

Книгата може да откриете тук.“МАЙМУНСКА КОЖА” от Борис Априлов
Издателство: “Ракета”

Борис Априлов е познат предимно като автор за деца, но благодарение на издателство “Ракета” през последните няколко години започваме отново да го преоткриваме и чрез неговата проза за възрастни. След излизането на “Великата суета” и “Сладка морска сол”, сега е ред да се срещнем с геолога Петър Маринов, който мрази всичко и всички, включително и себе си. Затова с помощта на една фантастична хипотеза авторът го изпраща на пътешествие в джунглата, но в кожата на горила. Така той се опитва да разобличи какво значи в действителност живота в изолация, но заедно с това ни провокира да открием къде стоят всъщност границите между животното и човека и способни ли сме да изгубим напълно човешкия си облик, когато действителното сме се отдалечили от него.

Kнигата можете да откриете тук“МИДЪЛСЕКС” от Джефри Юдженидис
Издателство: "Жанет 45"

Превод от английски: Милена Попова

Малкият стикер на корицата, която обозначава най-голямата американска литературна наградата "Пулицър" за 2003 г. е важен фактор, но определено не е единственият да посегнете към творчеството на родения в Детройт през 1960 г. писател с гръцки и ирландски корени Джефри Юдженидис. През април всичко негово, което е издадено от "Жанет 45" през изминалите години ("Брачната фабула" и екранизирания от София Копола "Нарочните самоубийства"), е включено в месечните препоръки на Booklover.bg и затова връщаме малко лентата назад към тази невероятна книга "Мидълсекс", с която препоръчваме да подхванете запознанството си с Юдженидис, ако все още не сте. 
Всичко започва с: "Родих се два пъти: най-напред като момиче, в един необикновено лишен от смог ден в Детройт през януари 1960 г.; и после отново – като момче в юношеска възраст, в кабинет на спешно отделение близо до Петоски, Мичиган, през август 1974 г." А оттам насетне следва пребогато пиршество за сетивата и удивителен, емоционален разказ, който е трудно да бъде събран в няколко думи, но най-общо - как синът на емигранти в Детройт намира любовта, след като израства като ходеща аномалия. Въпреки обема си, се чете на един дъх. Изпълнена е с множество моменти, от които може и да ви се доплаче, но в повечето случаи ще е от смях. А хуморът в случая е изключително находчив подход в отговор на сериозни въпроси като това кои и какво сме всъщност ние. Юдженидис ни превежда през това трудно търсене с лекота и усмивка на лице. А каква е аномалията? Зачетете, за да разберете и ви обещаваме, че няма да оставите книгата, докато не стигнете последната страница. 

Книгата може да откриете тук.“ХИЛЯДИ ОЧИ” от Саманта Швеблин

Издателство: “Лабиринт” 


През 2020 г. “Ню Йорк Таймс” подреди “Хиляди очи” сред 100-те най-добри книги на годината и написа за него: “Това не е научна фантастика, това е днешният ни ден.” Може би защото в нея тя предрича дните ни, вместени в екрана на компютъра, много преди да заживеем и да заработим “дистанционно". Тук тя ни описва манията по кентъки - нашумяла , много търсена играчка - електронен пухкав домашен любимец, който на пръв поглед изглежда мил и безобиден, но в очите му са монтирани камери, които записват всичко, което се случи у дома и освен това проявяват характер, който не винаги е благ. Защо всички - и деца, и възрастни - са полудели по това чудо и къде всъщност отиват записите от техните камери, ще разберете, ако я прочетете. Няма да сгрешите, щом две от трите книги на Швеблин досега - двата романа “Хиляди очи” и “Отрова” и сборникът с разкази “Уста, пълна с птици” - са номинирани за Международния “Букър”, а междувременно сравняват писателката с Дейвид Линч и намират в прозата ѝ елементи на Кафка.

Книгата може да откриете тук.

***
За тези и още много интересни заглавия за деца и възрастни посетете Booklover.bg, а видеорецензиите им следете в техния YouTube канал

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н