Литература Към рубрика

Между страниците през юли


Юли ни отнася на различни места и ни носи всякакви емоции, затова и в месечната ни рубрика "Между страниците", която правим заедно със сайта 
Booklover.bg, сме хвърлили око на 10 заглавия от каталога им, с които да се гмурнем от ежедневието в почивните дни и после обратно. 

Освен от кураторския поглед в подбора и удобството да сте на един клик разстояние от книгите, които Booklover предлага, сайтът има и още един голям актив - рецензиите, които поръчва на различни журналисти, писатели, поети, преводачи, издатели или просто добре познати страстни читатели, които те записват във видео формат специално за Booklover. Затова и следенето на видеоканала им в YouTube е полезен навик, когато искате да спестите време в първите стъпки към дадено заглавие или пък просто имате нужда да сверите собствените си впечатления след прочитането му.

През юли сред десетте заглавия има литература за малки и порастнали деца, както и за настоящи и бъдещи възрастни и всички между тях. Както винаги, подредбата е единствено по азбучен ред и много силно влияние върху избора ни има не само съдържанието, но и визуалното оформление. 

 


“АТЛАС НА ЗАСТРАШЕНИТЕ ВИДОВЕ” от Радек Мали
Издателство: “Сиела”
Превод: Анна Орешкова
Оформление: Павла Дворска и Павел Дворски

Темата за опазването на природата и нейните обитатели не трябва да излиза от актуалност. Има ли нужда да казваме защо? Затова ни е важен всеки "римайндър", а "Атлас на застрашените видове" е от красивите такива. Из страниците му срещаме 41 животински вида, чиято дива популация е намаляла толкова драстично, че през следващите години има реална опасност повече никога да не ги срещнем по Земята. Някои от тях са у дома си на нея от времето на динозаврите и неслучайно са успели да устоят на всички катаклизми и климатични промени от тогава до сега. Дошло е време обаче за оцеляването им трябва да се погрижим ние - хората, затова не гледайте на тази книга като детска, а по-скоро като полезна и най-вече важна за всички. Историята е представена достъпно и интересно и обогатена допълнително от пленителните илюстрации на Павел и Павла Дворски. 


Книгата може да откриете тук. 

 


“ГОЛЕМИЯТ БАРИЕРЕН РИФ” от Хелън Скейлс
Издателство: “Дакелче”
Превод от английски: Александър Маринов
Илюстратор Лиск Фенг

Това издание отдавна е хит сред родителите, но някак естествено се връзва с темата в предходната. Да не говорим, че е страхотна наслада за очите и може сами или заедно с децата/братовчедите/племенниците да обогатите знанията си за това чудо на планената - Големия бариерен риф, простиращ се на невъзобразимите 400 хил. кв.м.. Царство на стотици водни обитатели, обагрено във великолепните цветове на коралите, рифът е истинско вълшебство и това много адекватно е предадено в книгата, благодарение на удивителните илюстрации на Лиск Фенг (позната ни също от енциклопедията "Еверест" на същото издателство). Морският биолог Хелън Скейлс разказва важна научна информация за особеностите, причините за появата му, за обидателите, изследователите, но и за опасностите пред съществуването му и как можем да помогнем да се съхрани. Българският превод на Александър Маринов пък е допълнен от редактора доц. д-р Борис П. Николов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, така че разчитайте на наистина достоверни наименования.

Мартин Заимов за “Големия бариерен риф”:

Книгата може да откриете тук.

“ДА ОТГЛЕДАШ ЧИТАТЕЛ” от Алисън Дейвид
Издателство: Фондация “Детски книги”
Превод: Мила Петрова
Оформление: Лиляна Дворянова

Тук се обръщаме към всички онези, които биха искали да прочетат горните две книги (и някои от тези по-надолу) на децата си, но се опасяват, че те не биха имали интерес или вече са изпуснали момента да ги заинтригуват с печатни четива. Всъщност любовта към четенето е един от най-ценните подаръци, които може да направите на детето си, който то ще си ползва цял живот. Книгата на Алисън Дейвид ще ви помогне да намерите пътя към него, независимо дали детето е новородено, или вече завършва училище. Това е наръчник за лесно ползване с инструменти, с които да отгледате читател и то с достъпни и проверени в практиката съвети как четенето да не е досада, а семейно удоволствие. Освен това приходите от продажбата на книгата отиват за подкрепа на мисията и дейността на фондация за насърчаване на четенето „Детски книги", така че това си е win-win избор.

 

Лора Величкова за "Да отгледаш читател": 


Книгата може да откриете
тук.

    

ДИЕГО АРМАНДО МАРАДОНА” от Паоло Косталди

Издателство: “Жанет 45”
Превод от италиански” Нева Мичева
Адаптация: Кирил Златков

Може и да виждате две корици, но изданието е едно и също. Това, че има две лица в книжарницата, се дължи на находчивото решение на издателя Манол Пейков да се допита до мнението на Фейсбук последователите си коя от двете да избере финално. Гласуването е оспорвано, а резултатите са почти наравно, затова накрая приема съвета да издаде книгата и с двете корици и то в съотношение, равно на предпочитанията. Ето защо този чудесен графичен роман за легендата Диего Армандо Марадона на Паоло Косталди ни предлага възможността да изберем лика, с който да го отнесем у дома. Вътре ни очакват 11 глави - точко, колкото са и докосванията на топката, с които Марадона надиграва английската защита и вкарва Гола на века на 22 юни 1986 г.. Романът “не се стреми да е биографичен, не тече праволинейно и не осветлява тъмните страни на своя герой” (Critiques Libres). В него са събрани знакови моменти от живота на несравнимия аржентинец в рисунки и текст, с възхита и признателност, чрез факти и фантазия. Към него има и приложена биография с най-важните събития от шестте десетилетия на Марадона, както и препратки към книги, песни, филми и дори едно вино с неговото име.

Книгата може да откриете тук и тук.


“ДУШАТА НА ОКТОПОДА” от Сай Монтгомъри
Издателство: “Жанет 45”
Превод от английски: Елмира Великова
Корица: Люба Халева

Ако някой е посмял да си помисли, че досаждаме с твърде много книги за деца на естествознателска тема, сега е моментът да спре. Ето нещо, което пак ще ни даде полезен поглед към природата и седи в секцията за порастнали читатели. Единствената уловка е, че лятото и прекомерните забежки към гръцкото море, вероятно значително увеличават и появата на вкусен октопод в чинията ви, а "Душата на октопода" на Сай Монтгомъри може толкова да ви хареса, че повече да не поискате да помислите за този "морски дар" като част от кулинарния свят.
Има какво да научим от американската естественичка, писателка и сценаристка. Нейната изследователска дейност е изпъстрена с невероятни преживявания. Преследвана е от сребристогърба горила в Заир, а в Коста Рика я ухапва прилеп-вампир. Оцелява в змийска яма в Манитоба и се справя с дива тарантула във Френска Гвиана. Плува с пирани, електрически змиорки и розови делфини в Амазонка. Тръгва по следите на снежния леопард в Алтай и пустинята Гоби; предприема пътешествие из непроходимите екваториални хори на Папуа Нова Гвинея, за да постави проследяващи яки на дървесното кенгуру, и се научава да се гмурка с акваланг, в желанието си да общува с октоподи. Неслучайно казват за нея, че ако "Майката Природа съществува, то името ѝ е Сай Монтгомъри", а конкретно за „Душата на октопода“ е удостоена с Националната награда на САЩ за научна литература през 2015 година. 

Виолета Радкова за “Душата на октопода”:Книгата може да откриете
тук. 


“ЗАЕК И МЕЧКА. ЛОШИЯТ ЦАР Е СЪЩИНСКИ КОШМАР” от Джулиан Гоф
Издателство: Timelines
Превод от английски: Ненко Генов
Илюстратор: Джим Фийлд

Петата книга от поредицата "Заек и мечка" е истинско събитие за всички, които са чели и препрочитали десетки пъти предишните четири, от които многократно са им се насълзявали очите от смях и забава. И това важи, както за основната им целева група от деца между 4 и 10 години, така и нагоре. Писателят и драматург Джулиън Гоф е носител на наградата за забавна детска книга „Роалд Дал“ и заедно с илюстратора Джим Фийлд този път търсят отговор на въпроса: "Има ли цяр срещу лошия цар?" Всички от долината на главните герои - заека и мечката - се чудят това, когато един ден при тях пристига грамаден бял мечок, чиято сянка пада не само върху белия сняг, но и върху тяхнто ежедневие, което внезапно е застрашено от коренна промяна. Вихърът на остроумния диалог в книга номер 5 отново провокира и докарва до сълзи, а освен това е само предвестник на всички нови пет заглавия от серията, за които ще се оглеждаме. 

Мария Донева за петата книга от поредицата “Заек и мечка”:Книгата може да откриете тук. 

 

“ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО” от Кирил Кръстев
Издателство: “Лист”

 

„История на българското изобразително изкуство” e ненаписаната книга на големия изкуствовед Кирил Кръстев. Той работи върху нея цял живот, проучванията му се простират върху хиляди страници, но така и не са събрани в едно цялостно изследване. Години след смъртта му това прави Иво Милев, който прочита всички архиви на Кръстев и въз основа на натрупаните материали сглобява цялостната картина на българското изобразително изкуство от древността до края на ХХ век. Не помним някой друг да е издавал такъв цялостен труд по темата, така че, ако този кът от изкуството ви вълнува, това е задължителна книга за библиотеката ви. 

Книгата може да откриете
тук.

 


“МИЛИАРД ГОДИНИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА” от Аркадий и Борис Стругацки
Издателство: “Лист”
Превод от руски: Здравка Петрова
Илюстратор: Виктория Николова

Братята Стругацки - Аркадий и Борис - са съветски и руски писатели фантасти и повечето им работи са създадени съвместно. Вероятно мнозина ги познават като автори на книгите "Трудно е да бъдеш бог", "Пикник край пътя", "Обитаемият остров", "Бръмбар в мравуняка" и "Понеделник започва в събота". Повестта им "Милиард години до свършека на света" е смятана за най-необичайната им книга. Издадена е в СССР през 1976 г., а в България през 1982 г. Настоящото издание в превод на Здравка Петрова излиза за първи път с допълнения и коментари, правени от Борис Стругацки през 2001 г.. Сюжетът ѝ проследява астрофизика Дима Малянов, който е напът да разреши научна загадка и да запише името си в историята. Необичайни случки обаче прекъсват потока на откритията му – получава кашон с алкохол, непозната красавица звъни на вратата и се представя за съученичка на жена му, съседът на етажа е убит и главният заподозрян е той. Освен това странни неща се случват и на неговите приятели, които също са корифеи в областта си. Необяснимите събития са недвусмислена покана към учените да прекратят дейността си. Не се знае кой стои зад натиска. Може би държавната машина или пък непознати свръхцивилизации, които не искат „Хомеостазата на Мирозданието“ да бъде нарушена?

Книгата може да откриете тук.


“ПОЕЗИЯ В ПРОЗА” от Емил Верхарен
Издателство: СОНМ/Прозата на европейския декаденс
Превод от френски: Тодорка Минева
Оформление: Борис Праматаров

Една от допълнителните опции, с които Booklover печели бонус точка, е възможността за предварителна поръчка на предстоящи интересни издания. Като “Поезия в проза” от Емил Верхарен в случая, която по станалата вече семейна традиция за издателството е с корица на Борис Праматаров - нещо, което като линия вече трайно отличава визуално изданията, излизащи под шапката на СОНМ. 

Подобно на редица поети от втората половина на XIX век след Бодлер, Емил Верхарен (1855 - 1916) - един от основоположниците на символизма и ярка фигура в белгийската франкофонска литература, също опитва перото си в писането на поезия в проза. Между 1886 и 1895 година той създава четиридесет и шест творби. Същинска лаборатория за поетическо изкуство и модернизъм, този жанр се превръща в повод за експериментиране с гранични изразни форми.

Книгата може да откриете тук.


“ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ” от Марк Рандолф
Издателство: “Обсидиан”
Превод от английски: Милко Стоименов

Ако днес приемаме Netflix за даденост, която не само предлага видео съдържание на поискване, но е все по-голям и важен фактор в света на киното и телевизията, това съвсем не е така през 1997 година, когато властелинът на пазара на филми под наем са видеотеките - всички гледат видеокасети, а DVD дисковете все още са като фантастика, подобна на летящите коли. Тогава идеята за гледане филм онлайн в интернет дори не е сюжет от фантастиката. И въобще за какъв интернет говорим във времена, когато имената на всички съществуващи сайтове могат да се съберат в книга с по-малко от 100 страници. По това време 
Марк Рандолф е отхвърлил стотици бизнес идеи като персонализирани бейзболни бухалки, кучешка храна по поръчка и прочие. И тъкмо тогава му хрумва да използва интернет, за да предоставя DVD под наем. Резултатът от това? Днес „Нетфликс“ е вече компания с над 150 милиона абонати и пазарна оценка от 150 милиарда долара. Как се случва това е описано в „Това никога няма да стане“ - книга, изпълнена с интересни, а понякога и абсурдни на пръв поглед идеи и отговори на фундаментални въпроси за всеки бизнес: Откъде да започна? Как да се справя с неуспеха или провала? Как да се справя с успеха? И какво точно означава успех?


Манол Пейков за “Това никога няма да стане”:


Книгата може да откриете тук.

* * *

За тези и още много интересни заглавия за деца и възрастни посетете Booklover.bg, а видеорецензиите им следете в техния YouTube канал

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н