Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

ГРАДСКИ ОБМЕН

В този месец обикновено има осезаемо разместване на човешки пластове. Конкретно между София и Бургас. Затова през август хващаме един човек от морето, който през по-голямата част от годината откриваме в София и съответно един, който е прекарал известна част от живота си в столицата, но е сменил напълно курса и се е преместил в крайморския град.

Под първото определение попада Десислава Ангелова. В очите ѝ има и море, и небе и безпроблемно можеш да потънеш в тях. Морето е във вените ѝ покрай родния град, а небето - покрай непреодолимата страст по планините. Можеш да я видиш на почти всяко готино музикално или културно събитие из София. Не само защото ѝ харесва, но и защото е част от работата ѝ като маркетинг експерт в агенция, специализирана в музикалните и културни събития. Сред последните проекти, по които Деси работи, са фестивалът A to JazZ, концертите на Софийска филхармония, а точно в момента е запретнала ръкави по предстоящата “Нощ/Пловдив” 2016, събитията на Yalta Club - Solar Summer, Armin Only Embrace, концерта на Wax Tailor през октомври, както и филма “Възвишение” по книгата на Милен Русков. Иначе в главата ѝ са все вятър и вълни под формата на кайт, уейк, йога, планинско колоездене, планинско бродене, сноуборд, а отскоро и книгите за оцветяване. Обещала си е, като порасне, да обърне внимание и на моторите и парапланерите.

Под второто определение попада Мариана Сърбова, която e архитект по професия и художник по душа. И в двете влага много голяма част от сърцето си, а във вените ѝ сякаш тече морска вода - личи си от снимките и картините ѝ. От 3 до 17 август представя новия си проект “Платна” в галерия “Георги Баев” - Бургас, а нейни стенописи красят солниците и крайбрежната морска алея. По-официалното ѝ представяне изглежда така: Завършва специалност „Архитектура“ в УАСГ, прави обмен в специалността „Дизайн“ в Hochschule Für Technik в Щутгарт, а сега работи в архитектурно студио Motto. Съосновател е на „Хамалогикa“ и член на сдружение „Трансформатори“. Има няколко награди и отличия от архитектурни и артистични конкурси. Съавтор е и на доста проекти из Бургас като например настоящия вариант на “Стената на приказките” в Морската градина, както и на строящата се “Магазия 1” по пътя към Морска гара.

 

 

ДЕСИСЛАВА

 

снимка: Маргрет Костадинова

КАКВО ПРАВИ ЕДНО МОРСКО МОМИЧЕ В СОФИЯ ПРЕЗ ЛЯТОТО?
Чака уикендите, за да гони вятъра по морето. За щастие чакането минава бързо в много работа по интересни проекти и каране на колело из празните паркове и улици на София. В този месец определено можеш да преоткриеш чара на този град.

КАКЪВ Е СУТРЕШНИЯТ ТИ РИТУАЛ?
Не е един, много са. Сутрин си давам достатъчно време, за да събудя тялото и ума и да се подготвя за деня. Нещото, което обаче винаги правя щом отворя очи, е ситнезирано във формулата музика-раздвижване-фреш. След това се случва всичко останало.

КАКВО ТЕ ЗАДЪРЖА В ГРАДА И КАКВО ТЕ ИЗВЕЖДА НАЙ-ЧЕСТО ОТ НЕГО?
Eдно и също нещо – динамиката. Градската наситеност, разнообразие и въможности, които те заливат ежедневно... Тези неща те поддържат жив, обогатяват те и те вдъхновяват да търсиш още и да се развиваш, но в същото време ти отнемат суперсилите. Затова и често бягам, за да възстаноявам баланса, който е много важен във всеки един аспект.
 

ПОСЛЕДНОТО ГОТИНО ПАРТИ, НА КОЕТО БЕШЕ И КОЕ ЩЕ Е СЛЕДВАЩОТО?
Ако говорим за парти, определено това беше ABRA в Yalta Club. Още ме държи вайба от музиката и приятните хора. Иначе, за щастие работата ми е свързана с много и все готини музикални събития, така че, ако върна лентата, мога да изброявам много. Сега ми предстои не едно, а цели 7 партита на Solar Summer.

ПРЕЗ АВГУСТ В СОФИЯ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА...?
...не си! Това обаче в повечето случаи е утопичен вариант, затова спокойстването с колелото в парковете, свежите коктейли в приятна компания и лятното кино са чудесна алтернатива.

 

 

МАРИАНА

снимка: Деница Попова

ПЪРВАТА ТИ АСОЦИАЦИЯ ЗА ХОРИЗОНТ?
Отвъд; Там, където не съм…

ПРЕДСТАВЯЛА ЛИ СИ СИ ОКОЛО КАКВО ЩЕШЕ ДА СЕ ВЪРТИ ТВОРЧЕСТВОТО ТИ, АКО НЕ БЕШЕ МОРЕТО?
Морето е голяма любов и вдъхновение, както и средство да се разкаже дадена история. Историите и въпросите сигурно биха били подобни, само образите и символите – други. Винаги ме е вълнувало как всичко е взаимосвързано, как ние сме неделими от всичко видимо и невидимо край нас. Едни и същи принципи управляват и космос, и микрокосмос. Интересна ми е интерпретацията на това схващане – независимо от стилистиката.

КОИ СА ТВОИТЕ ТОП ТРИ МЕСТА ЗА ОТДИХ И ВДЪХНОВЕНИЕ В ГРАДА?
Места, от които се виждат хоризонти и платна, които са солени, ръждиви и някак диви и които представляват своеобразна граница. Пристанището, Солниците и брега като цяло.

КАКВО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА БУРГАС?
Да стане по-смел, артистичен и съвременен, съхранявайки колкото може повече от тази дивост, соленост и автентичност. Това е краткият отговор.

КАКВА Е ТРАДИЦИЯТА ТИ ПРЕЗ АВГУСТ МЕСЕЦ?
Да се ослушвам за вятър и да се озъртам за някой нов хоризонт...

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н