Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

ЛИЛИ ИЛИЕВА

 
С какво се занимаваш? 

Музикантствам, преподавам, композирам.

 

Кои са любимите ти места в София?

Много обичам старите централни улици в града, които са пълни с малки галерии, арт магазини, книжарници.

 

Какво те вдъхновява в града и какво те разочарова?

Вдъхновява ме най-често архитектурата, но и хората по улиците. Разочарова ме безхаберието на управниците към старите и много красиви сгради на града, които се рушат безвъзвратно…

 

 

Какво те отведе "в джаза”?

В джаза ме отведе Ела Фитцджералд. Допреди това бях пяла други стилове музика, но когато чух гласа й, си помислих: “Един ден искам да звуча така!”. Колкото повече слушам тази музика, толкова повече се “заразявам” и искам още. Никога не ми е достатъчно.

 

Как се събрахте в Lilly Ilieva & "The Minimum Quartet”?

“Lilly Ilieva & Minimum Quartet” е един много скъп за мен проект най-вече заради музикантите, които са в него: Димитър Льолев - саксофон; Александър Логозаров - китара; Борис Таслев - бас и Борислав Петров - барабани. Почти всички в групата сме завършили същата джаз консерватория в Холандия (“Принц Клаус”), но в различни години. Завръщайки се в България, беше много естествено да започнем да работим заедно заради общите ни разбирания за музиката и не само. Ние сме екип в пълния смисъл на думата.

 

 

 

Какво ви мотивира да се завърнете в България и да работите тук?

Когато си в чужбина, винаги наяве излизат мисли като: “Какво ли би се получило, ако се прибера в България и опитам да се реализирам там?” ;”Колко време би ми отнело това?” ; “Би ли било възможно да се случи?”. Защото много от българите, които живеят в чужбина тайно са се надявали да не им се е налагало да напускат България. Това важи и за мен. Ако успея да реализирам представите си за кариера и живот в България, не бих имала нуждата да емигрирам.

 

Всеки от вас участва в различни музикални формации. С какво този проект е по-различен от останалите?

Музиката на “Lilly Ilieva & Minimum Quartet” е вдъхновена от богатата вокална джаз традиция. Аранжиментите са силно повлияни от енергията на съвременните течения в тази музика. Творческият почерк на всеки един от музикантите е толкова уникален сам по себе си и се пренася много ярко в музиката, а оттам се предава и на публиката. Усещането да си на сцената с тези музиканти е невероятно, за което им благодаря!

 

Обичаш ли да експериментираш и ако да, с какво?

Не съм голям експериментатор по душа. Иска ми се, но не винаги ми се получава. Много обичам да рисувам и с четката си позволявам експерименти на воля. 

 

 

Коя музика те вдъхновява напоследък?

Напоследък слушам активно минимализъм: Arvo Part; Max Richter; Terry Riley. Опитвам се да анализирам тънкостите в писането на тази музика. Вдъхновяващо е как с толкова малко материал можеш да “кажеш” толкова много. Това е подход, който бих искала да използвам за собствената си музика в бъдеще.

 

Къде можем да ви чуем през април?

На 20 април дебютираме на сцената на Студио 1 на БНР. Каним всички ценители на джаз музиката да се присъединят към нас от 19 ч.. Повече информация можете да намерите на www.bnr.bg, както и на www.lillyilieva.com

 

Снимки: Елена Ненкова

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н