Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

БЯГСТВО КЪМ СОФИЯ.GIF


Христо Йорданов

Актриса, влогър, създател на електронна музика, фотограф, учител и книжар. Това са част от основните герои в документалния филм за творците на София “БягствоКъмСофия.gif”, създаден от Вели Георгиева, Янчо Михайлов, Гергана Попова и Иван Мадин. Защо творци - защото според Вели те са най-големите жертви на криворазбраните ни концепции за успех и щастие. Освен това, противно на популярното мнение, не са дефицит у нас. Разговаряме с нея и двама от нейните общо 10 избраника - Христо и Самуил. Първия тя описва като инициативен и интуитивен създател на красиви гифове не само в професионален, но и в личен план, а Самуил като парадокс - “хем е електронна музика, хем е джаз”.

Какво ви събра в този проект?
Вели:
София. Буквално. Това е нашият колективен трибют към града и хората му.
Сами: Любовта към София и още нещо.
Христо: Вярата в България и това, че тук има място за развитие на младите хора с всякакви идеи. А първата ни среща с Вели беше, меко казано, притеснителна. Тя беше намерила Фейсбук профил ми и ми беше пратила покана, която бях решил да не приемам. На следващия ден я видях в коридора в училище. Тя се усмихна и дойде при мен с думите: „Здрасти Христо, аз съм Вели.“ Оказа се, че учим в едно и също училище и не ме беше проследила. Така разбрах, че срещу мен стои човек, който винаги постига, каквото иска, а и явно с Вселената си бяха на Ти.
 
ОТ КАКВО БЯГАТ МЛАДИТЕ?
Вели: От невероятната възможност да намерят смисъл в това да се опитват и провалят и успяват да разбиват мита „Тук нищо няма да стане“. Айнщайн е отказал да приеме своята Теория на относителността за валидна, докато тя не премине ТРИ проверки за истинност. Ние на колко проверки подложихме „Тук нищо няма да стане“?
Христо: Младите бягат от възможността да правят избори. Сякаш предпочитаме да не поемаме отговорността от взетото решение и не се замисляме, че наистина всичко става с причина.
Самуил: Някои от нищо, което намирам за прекрасно и за това мога смело да кажа за не малка част от младите - Не питай старило, питай патило. Останалата част бягат основно от себе си. Та от какво друго има днес да бягаме?
 
КОИ СА ТВОРЧЕСКИТЕ ХОРА НА СОФИЯ?

Вели: Тези, които съумяват да погледнат на нея като на задача с много неизвестни и всеки път намират нов начин да я решат. Самуил например го прави чрез музиката, или както той сам казва, нарежда пъзел. Христо я превръща в муудборд и вдъхновение за рецепти. Творчеството е толкова резултат, колкото и подход.
Самуил: Тези, които рядко виждате по улиците. Остатъкът вярва в своята артистичност под налягане.
Христо: Тези, които рискуват и се хвърлят в дълбокото.Самуил 

ИЗБРОЙТЕ НЯКОЛКО ОТ ВАШИТЕ СКРИТИ ГРАДСКИ ЛОКАЦИИ?
Вели: Паркът при Военната академия изобилства от скришни кътчета. Един огромен вътрешен двор, който има вход откъм “Васил Левски” и откъм “Раковска”, в който, като влезеш и инстинктивно се обръщаш да видиш дали не се е затворил дрешникът. Улица Владайска. Надлез Надежда – амбициозна графити галерия е.
Самуил: Ама нали са скрити! Ако ги изброя, няма ли да спрат да са скрити?
Христо: С Вели споделяме любовта към покривите на София. Имаме няколко любими местенца, на които винаги се оказваме заедно, независимо дали случайно, или не. Безспорният фаворит е локация, от която се виждат някои от най-невероятните сгради на града, изолирана напълно от хора, високо над шума под нас.
 
КАКВО ИМА В СОФИЯ, КОЕТО ГО НЯМА НИКЪДЕ ДРУГАДЕ?
Вели: Има липса на хомогенност. Частта от улицата, на която се намирам сега, няма нищо общо с тази, която е на двадесет крачки зад мен. 
Самуил: Студентски град! (смее се силно)
Христо: Никъде другаде цветовете на листата на дърветата и трамвайте по “Дондуков” не си пасват толкова добре.


Вели Георгиева

А КАКВО ВИ ЛИПСВА В СТОЛИЦАТА?
Вели: Смели хора, които да слушат музика, докато крачат из града. 
Самуил: Свободията, която даваше тази анархична красота на града, изчезва.
Христо: Повече възприемчивост и по-малко страх от новото.
 
КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ГРАДОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО?

Вели: Такива, в които има алеи за безопасно движение на хора със слушалки.
Самуил: По-големи, по-зелени и много, много по-безлични.
Христо: Надявам се малко по-чисти, с център без коли и два пъти по-зелени.

С КАКВО ТОЗИ ПРОЕКТ Е РАЗЛИЧЕН?
Вели: С това, че поставя акцент върху опита и гледните точки на хора, за които гимназията не е спомен, а нещо съвсем реално буквално допреди няколко месеца (да не говорим, че Христо и Самуил още учат). При тях факторът „бях там, видях, събрах опит и се върнах“ липсва. Целта на БягствоКъмСофия.gif е да покаже, че този фактор не е нужен, за да бъдем успешни и щастливи в България. БягствоКъмСофия.gif говори за хора като нас и вас.
Самуил: Различен е, заради многото любов, вложена в него. Той разказва история - история, в която живеем.
Христо: С хората, които стоят зад него.

КАК ДА ГО ПОДКРЕПИМ?
Вели: Таргетът на филма са младите българи и колкото по-голяма част от тях научи за проекта, толкова повече смисъл има за нас да продължаваме да правим това, което правим и толкова по-голям шанс има краудфъндинг кампанията ни, която започва на 23 октомври, да бъде успешна!
Христо: Направете така, че да стигне до максимален брой млади хора. Защото София го заслужава.
 
 
* Все още не сме гледали филма, а ни се иска. Макар да е заснет и монтиран, той още не е завършен, заради което ни се иска да му помогнем. Ако и вие смятате така, подкрепете го в онлайн кампанията му за набиране на средства в IndieGoGo. 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н