Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

ЗИМНО МНОГОТОЧИЕ

Зимата вече уютно се настани не само в ежедневието ни, но и в онези мигове на творческо озарение, с които топлим душите си. Новата коледна тема на дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22“ е вдъхновена от празничния сезон и обединява визиите на авторите за „тяхната“ модна зима 2017-2018. Освен като претворява в модел, всеки от дизайнерите „облича“ и с думи своята зима.
В многоточието винаги има скрита сила, а в „MY …. WINTER“ то е предоставено на творческата сила на дизайнерите. Многоточието е прилагателното, което всеки от тях добавя към общата авторска колекция. Резултатът – „модната зима“ на „ИВАН АСЕН 22“, вече може да разгледате в шоурума на платформата до 21 декември, както и в кадрите от специалната фотосесия, придружаваща събитието. По този повод си говорим с Нели Митева от „ИВАН АСЕН 22“ за новата празнична колекция.


рокля: Милена Начева
 

Как се справихте с предизвикателството да съберете в една колекция толкова много индивидуалности и толкова много прилагателни за зимата?
За това наше предколедно събитие умишлено взехме решението да изберем доста отворена тема, чрез която дизайнерите да изразят своето абсолютно индивидуално виждане за това какво усещане да предизвикват създадените от тях зимни модели. Ние имаме дългогодишен опит в представянето на съавторски колекции под обща тема и бяхме убедени, че въпреки изключително индивидуалните интерпретации този път, ще постигнем съвместното звучене на колекциите, посредством обединяващите ги елементи в интериорния ни дизайн, графичния мотив на комуникационните ни материали и фотосесията, проведена специално към темата с разработена за нея концепция и с включването на модел от всеки дизайнер.
 
Харесваме идеята на попълване на многоточието от индивидуалния почерк на всеки творец. Как се роди тя?
Преди всяко събитие, моля дизайнерите да ми напишат какви посоки ги вълнуват в момента, какви са инспирациите им, по каква тема биха работили за следващо събитие. Този път получих наистина различни, индивидуални, дори контрастни посоки, а не исках да жертвам някои за сметка на други. Така с многоточието се дава възможност на всеки да изрази своите виждания.


палто: Славина Петрова
 

Каква е вашата зима? Може ли да я определите като цвят, аромат, материя, аксесоар?
Моята зима – веднага усещам аромата на канела и греяно вино от коледните пазари в Германия, които обожавам. Зимата трябва да е цветна, а защо не и бляскава, толкова поводи за празнуване ни предлага! Да усещаме нежния допир на меко плетиво и кашмир, а в бижутата ни да проблясва скрежът на кристалите или децентни златисти оттенъци.
 
В Дания си имат “hygge“ (хюга) – изкуството да създаваш моменти и атмосфера на интимност, уют, комфорт на душата и тялото, да се отпуснеш, да се чувстваш добре. В “MY …. WINTER“ има ли място за хюга и как я постигате?
О, дори едно от прилагателните на една от дизайнерите ни, Яна Дворецка, е именно „hygge“! В настоящата ни изложба този уют е постигнат с меки ръчно изработени плетива, образуващи цялостна дреха или част от нея, допълнени с галещи кожата и топлещи вълна и кашмир.


пуловер и пола: Росица Мршич
 

Какво се крие под пластовете, които носим през зимата?
Желанието да сме защитени, да се движим из зимната природа с чувство за сигурност, мекота, топлина. Или пък малката черна рокля, която в нашия случай и за тази зима е червена или златна и е готова да превърне всяко зимно парти в незабравимо преживяване!
 
Имате ли намерение да развиете тази „сезонна“ концепция и за следващи колекции?
Оставям се интуицията ми да ми подскаже кое би било любопитното, новото и изненадващото при всяко следващо събитие. То ще е със сигурност различно от другите!


туника, поло и панталон: Prototype 23
 

Какъв е следващият проект, който ще видим от „ИВАН АСЕН 22“?
Набелязали сме си вече няколко неща за 2018, за които ще разберете скоро. Във всеки случай продължаваме традиционните ни дизайнерски събития в шоурума на ИВАН АСЕН 22 с участието на голяма част от екипа ни. А след успехите на трите ни концептуални проекта, „XXSОФИЯ”, „1,5 км...” и „STATIONS“, проведени в галерийни и музейни пространства като Гьоте-институт и САМСИ, вече имаме набелязана нова тема за следващ такъв проект. Освен това работим по международното представяне на тези мащабни проекти. Предизвикателствата са големи, защото освен креативната част трябва да подсигурим разпространението и финансирането им. Но сме изминали пътя и се надявам да се справим.


шал и елек: YOD by Яна Дворецка
 

Какво е вашето коледно (по)желание?
Да правим само това, в което виждаме смисъл – и да му се наслаждаваме от  сърце и душа! 

снимки: Петър Тановски
асистент фотограф: Александра Попова
модел: Вилияна Карушкова
коса: Иван Захаров за MATRIX
грим: Арина Митева
концепция и реализация: Станислава Димитрова, Георги Флоров, Нели Митева за ИВАН АСЕН 22

 

КОГА: до 21 декември

КЪДЕ: ул. „Иван Асен II” 22


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н