Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

NOCKTERN

снимкa: Михаил Новаков

Говорим си със Стоимен Стоянов - Nocktern. Бърз синтез за пропусналите го: Nocktern е неокласически, ню джаз, трип-хоп, даун темпо квартет (обобщаван също като „филмова музика“), чиито композиции се развиват дигитално в продължение на 6 години, преди да срещнат идеята за лайв с музиканти и гост артисти. За трите си концерта от появата му досега, успява да умножи x 2 съставите, с които свири на сцена. Едни от тях са Kayo Dot. Година преди промото на албума "No Sugar Added", Стоимен включва басиста Лоран Пеш, барабаниста Иван Андреев и цигуларя Шарл Гиро, а той самият свири клавирните елементи.

А сега накъде?

Към нов албум и още концерти, разбира се.

 

Това очаквахме да чуем! Следкато се забърка с това първо изявление за нов албум, какви са плановете ти? Възнамеряваш ли да запазиш същия състав от музиканти? 

Съставът винаги зависи от музиката, предпочитам всеки един инструмент, който запиша, да бъде изсвирен от човек. За този албум музиката може сама да пожелае определен инструмент и моята задача е да го намеря. С Лоран и Иван продължаваме да свирим заедно. Шарл, за съжаление, вече не е в България и ще липсва на колектива, но продължава да помага. Групата ще се развива. Има идеи за пълна щрайх секция. Класическите инструменти винаги са били носителя на естетиката, която търся.


Kолко визуално може да звучи музиката ти?

В повечето случаи музиката не ми е носила някакви определени образи или картини. По-скоро емоцията от момента, когато се раждат звуците. Картините са интерпретация на слушателя, така че и аз очаквам да разбера.

 

снимкa: Михаил Новаков

Значи ли това, че първият албум на Nocktern e композиран и записан преди да поканиш Иван, Лоран и Шарл?

Да, точно така. Албумът е записан дигитално, но на лайв се изпълнява от група. По този начин музиката не просто оживява. Има елементи, които са различни от записаното, но пък от друга страна само в албума може да се чуе участието на Иво Чалъков от Ape|Men. На сцената с Nocktern можем да видим и Ангел Симитчиев, с когото направихме друго парче от албума. В него разлива ембиънт, различен от записаното. Като цяло записаният вариант и този на живо са много различни.

 

Забелязахме едно минималистично лице на Nocktern с лайф участието ти в промото на новия албум на Иван Шопов с Авигея. Какво всъщност представлява Nocktern?

Имах честта да участвам в една от песните от албума - “Момина Молитва” - и всички бяхме много доволни от резултата. Това беше поводът, по който бях поканен да участвам и в промото, като на него заедно с Иван направихме откриване с ембиънт сет - аз на пианото, а той на модуларите.

Nocktern е проект, който може да бъде чут и видян в няколко разновидности. Може да го срещнете като соло пиано, като банда с различни инструменти всеки път, или в електронен вариант, в който основата са синтезаторите. Общото са клавишите. Всичко това е Nocktern, който си живее като истински човек с различни настроения и умения.

 

снимка: Ивайло Тотев

Остана само да ни кажеш къде можем да намерим Nocktern в следващите месеци?

Отскоро в Европа се заражда една много хубава традиция, наречена „Piano Day“, по идея на Нилс Фрам. По този повод тук в София ще си имаме и наш Ден на Пианото. На 29-ти март - 88-мият ден от годината (колкото са и клавишите в едно пиано) - в студио Пекарната ще направя един соло пиано сет, който ще бъде излъчен на живо и в Дом на киното, бар Дуум и в Ной Берлин. През април с Eyot по покана на Аларма Пънк Джаз, а през май…ще ви изненадам, така че следете страницата. До скоро!
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н