Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

ПЪТУВАЩИТЕ КОКТЕЙЛИ НА ПАВЕЛ ПАМУКЧИЕВЗаклети фенове сме на коктейлите и доброто настроение, затова в първите есенни дни тръгнахме по следите на една пътуваща каравана, в която открихме изобилие и от двете. За навигатор в това пътешествие потърсихме един човек, който отдавна е "вещ в занаята" - работи като барман от 11 години, а иновативната миксология е в кръвта му.
Павел Памукчиев е създател и главен барман на първия в България каравана коктейл бар Travel Cocktails. Любовта към пътуването и миксирането намират своя естествен израз в реновираната каравана, която от няколко месеца обикаля из плажните ивици и планинските склонове, заредена с всичко необходимо за едно истински добро парти. А след горещото лято ние я потърсихме и из столичните градски локации, за да разберем какво предстои през есента.

 

Как се роди идеята за Travel Cocktails?

Идеята се зароди у мен доста спонтанно, но и съвсем естествено. Когато не съм зад бара, много обичам да пътувам и да обикалям различни места, за да практикувам хобитата си - кайтсърф, сноуборд и риболов.  Един късен следобед, след като бях прекарал цял ден, борейки се с вълните и вятъра, имах желание единствено да седна и да изпия хубава напитка. Огледах се и осъзнах, че на плажа, на който бях, имаше само паркирали кемпери и каравани. Нямаше нито едно заведение, което да предложи освежаващ коктейл като награда за кайтсърфистите. Тогава осъзнах, че трябва да се направи нещо по въпроса.


А защо точно ретро каравана?

Покрай моите хобита винаги съм имал влечение към къмпингарския начин на живот и усещането за свобода, което той ти носи. Така че исках домът на Travel Cocktails да ми осигурява точно тази независимост. В допълнение, важен принцип, към който се стремя в живота и в работата си, е устойчивостта и приемствеността.  Затова и си казах: Какво по-хубаво от това да вдъхна нов живот на една стара каравана от 1972г., с която да покорявам нови хоризонти и да правя себе си и другите щастливи с качествени коктейли?!


Какво е барманството за теб – повече изкуство или повече наука?

Изкуство със сигурност! Но по-скоро бих го нарекъл занаят, отколкото наука. Разбира се, има някои физични закони, които трябва да се спазват, за да се получи добър коктейл. Смятам, обаче, че колкото повече се занимаваш с барманство и прекарваш времето си в изучаване на нови съставки, усъвършенстване на нови техники и експериментиране, колкото повече от своята душа и характер влагаш в него, толкова по-добър ставаш. Така и напитките, които създаваш, могат да се нарекат изкуство.


Пътувал си много, но кое е мястото с най-голяма притегателна сила за теб и защо?

Може би това е един гръцки остров - Лефкада, известен с тюркоазеносините си води, отвесни бели скали и добрите условия за каране на кайт и уиндсърф. Точно там се намира и плажът, който ме вдъхнови да създам Travel Cocktails. Затова нямам търпение един ден да стигна и до него с караваната и да направя парти на точно този плаж. Тогава ще мога без абсолютно никакви колебания да кажа, че мечтите се сбъдват!


Кои са любимите ти градски локации?

Въпреки че се стремя да прекарвам колкото мога повече от времето си на някой плаж, в планината или на някой язовир с въдица в ръка, София също има своя чар. Освен това има и доста места, подходящи за позициониране на караваната на Travel Cocktails, което ме кара да я оценявам още повече! В средата на септември взехме участие на един фестивал в Южния парк, който е чудесна локация. Площади като „Александър Невски“ и Княжеската градина също предлагат много пространство за организиране на фестивали и различни събития, което е страхотно! В Пловдив пък любимите ми места са Младежки хълм и квартал Капана, където бяхме през септември и радвахме хората с нашите коктейли!


Как според теб се развива коктейлната култура в България през последните години?

Развива се с много бързи темпове и е на едно доста добро ниво спрямо световните барови тенденции. Хубавото е, че това не е само мое мнение – много от най-добрите бармани в индустрията, които са били тук и с които съм имал честта да разговарям, са приятно изненадани от високото ниво, което показваме тук. Мисля, че основна заслуга имат и редицата бармански състезания и семинари, които се организират все по-често в последните години. Лично за мен едно такова състезание – всъщност най-престижното в света - World Class, изигра голяма роля в развитието ми не само като барман, но и като човек. Това всъщност е и една от целите на проекта ми – чрез Travel Cocktails да помогна за развитието на коктейлната култура и да бъда част от промяната и прогреса, които така или иначе се случват!


Без какво не може един коктейл?

Според мен, за да е наистина добър един коктейл, той трябва да разказва някаква история и барманът да е вложил нещо от себе си в създаването му. Освен това коктейлът трябва да предразполага хората и да им предложи преживяване – от вкусовите му качества до визията и начинът на поднасяне. 


Кой е за теб коктейлът на месец октомври?

Есента е вече тук. Освен разноцветни дървета, това означава също и коктейли, вдъхновени от сезона. Винаги се старая да предлагам напитки, които да са съобразени с локацията и вида на събитието, но най-вече - за които да използвам съставки, характерни за конкретното време от годината. Затова моето предложение за октомври съдържа Bulleit Bourbon, пюре от тиква с канела и подправки, фреш лимон, амаро и орехов битер. Надявам се да имате възможността да дойдете и опитате именно този коктейл на закриващото ни парти за летния сезон, което ще е тази неделя (15 октомври) в The Happy Pig Food & Cocktails

 

Коя е твоята тайна рецепта на щастието?

Не бих казал, че е много тайна, тъй като вярвам, че всеки успял човек сам се е убедил в нея, но все пак – следвайте мечтите си, работете здраво за тях и не се отказвайте, колкото и да е трудно, защото накрая чувството от постигнатото със собствени усилия и труд, е неописуемо! Затова и Travel Cocktails е толкова важно и стойностно за мен начинание, за което вярвам, че ще има все повече успехи и благодаря на всички, които вярват в мен и моя екип и ни подкрепят!


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н