Хора ГРАДСКИ ХОРА Към рубрика

YOGA VIBE
Нели завършва магистратура по право в Софийския университет, след това прави MBA в Американския университет, а работната й практика като адвокат е близо 13 години. Любовта й към йогата обаче й помага да открие своето истинско призвание извън корпоративния свят
. Тя е сертифициран инструктор RYT 500 h към Yoga Alliance., а тази година успява да реализира мечата си за йога център, където по нейна покана често гостуват най-добрите йога учители в света. Срещнахме се с нея в уютното пространство на Yoga Vibe, за да научим повече за интересния й житейски път и тайните ритуални на щастието.

 

Какво кара един човек от корпоративния свят да се отдаде на йога? Опиши ни твоето пътешествие към нея.

 

Прекарала съм повече от 15 години в корпоративния свят. И днес, като адвокат работя повече от 8 часа на ден, често дори през почивните дни. Така открих йога – търсих нещо, което да успокои натоварения ми ум и да помогне на болежките в тялото, които са неизменна част от работата на  компютър.

Преди десетина години направих първи опит с йогата. Не ме впечатли – нито натоварих тялото си физически, нито успях да успокоя ума и мислите си. Тогава започнах да се занимавам с медитации и успях чрез тях да постигна значителен напредък в търсенето на вътрешен мир и спокойствие.

Започнах да пътувам. Все по-далеч и на все по-екзотично място. Опитах всякакви нестандартни спортове, някои от тях и до днес са голямата ми страст – като дълбочинното гмуркане например. И така при пътуванията си в Азия отново се срещнах с йога, но този път бях готова за нея. Продължих да практикувам и в България и от 2011 год. тя е неизменна част от живота ми.Откри ли нещо ново за себе си, откакто започна да се занимаваш с йога?

 

Всеки ден откривам нещо ново за себе си. Има израз, че това, с което се сблъскваме на постелката за йога, всъщност е проекция на живота ни. И това, което преодоляваме по време на йога практиката си, всъщност е победа извън постелката за йога. Всеки клас преоткриваме нови черти от личността си. И всеки клас ставаме по-добри към себе си, именно защото се опознаваме и приемаме повече.

След време задълбочена практика навлизаме по-надълбоко, за да разберем, че физическите ни ограничения всъщност са проекция на емоциите ни. Като например липсата на мобилност в таза и тазобедрените стави всъщност отразява на физично ниво нежеланието ни да рискуваме, да излизаме извън зоната на комфорта, да се впуснем в непознатото, да си позволим да се провалим.

 

Кои са малките ритуали в ежедневието, които те зареждат с енергия?

Десетина минути са достатъчни сутрин, за да се зареди човек с енергия за деня. И най-важното да го започне с позитивно очакване и нагласа. Дали ще ги прекарам загрявайки тялото с няколко слънчеви поздрава, или с ин пози, или просто в медитация – за всеки ден изборът е различен. Но е задължително да се погрижим за себе си преди да влезем в комуникация с останалите.

 

Според теб как се променя връзката ни с тялото през годините?

 

Хората като цяло са изгубили връзката с тялото си. Много често ми казват – йога всъщност е тренировка, изпълняват се упражнения. Но това е на повърхността. И това е една малка част от йога. Това е първото стъпало. Точно защото сме загубили връзката с телата си – е необходимо да се почне от нея. От момента на осъзнатост и грижа за собственото ни тяло се преминава в грижа и внимание за духовната, спиритуална част от нас, на едно по-дълбоко емоционално ниво.

 

Какъв съвет би дала на някой, който смята, че не може да практикува йога, защото не разполага с "точния вид" тяло?

 

Аз съм най-добрият пример, че това не е вярно. Вероятно и затова толкова хора ми се доверяват в класовете по йога, особено тези, които ме познават дълго, защото са успели да видят промяната. Всеки може да се чувства добре в собственото си тяло, независимо от възраст, тегло или предразсъдъци. Обичаме да казваме: Не съм прекалено гъвкав, за да практикувам йога… не съм прекалено силен, за да практикувам… страдам от заболявания и не мога да практикувам. Тогава отговарям – вдишай и издишай с огромно внимание и осъзнатост към всеки дъх пет път и това вече е йога. Съчетай всяко вдишване и всяко издишване с движение и това вече е йога асана, медитация в движение. Толкова малко се изисква, за да практикуваме. И в същото време толкова много ни отнема тази първа крачка.

 

Доколко е важна ролята на учителя в тези практики?

 

Изключително важна е ролята на учителя. Аз обичам да казвам, че човек си избира не стил/вид йога, не йога студио или център, а учител, водач! Някой, на когото да довериш тялото си, душата си. Когато намериш своя учител, знаеш че това е твоята йога.

 

Кой е най-ценният урок, който ти самата получи?

Моят урок  продължава и до днес и той е свързан с контролиране на егото и потискане на гласа му. И точно както в живота егото ни подтиква да реагираме по определен начин в дадени ситуации, така и на постелката егото ни кара да искаме най-сложните пози, веднага… А те идват когато ума е готов, защото тялото отдавна е готово… И отново това важи и за живота извън залата за йога – нещата се случват, когато сме готови за тях.

 

Как би описала житейската си философия в едно изречение?

 

Философията ми е проста – добро отношение към всичко и всички. Ако дните ни са изпълнени с доброта се живее леко. Звучи лесно, а подвластни на емоциите ни често е толкова трудно да се контролираме. Това е и рецептата ми за щастие – независимо дали някой заслужава доброто ни отношение, ние винаги заслужаваме да сме добри.

YOGA VIBE ще откриете на ул. "Райко Алексиев" 15 и онлайн на yogavibe.net


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н