Хора В КАДЪР Към рубрика

ДЮКЯН МЕЛОМАН

 

Грамофонната плоча е онзи добре позабравен физически носител на музика, който през последните няколко години преживява своя ренесанс. Винилът и грамофоните отново започнаха да стават актуални, не  само защото това продължава да е най-качественият записан звук, до който можете да стигнете. На фона на интернет, безбройните достъпни звуци в пространството и всичко онова, което чуваме от мобилни и електронни устройства, да слушаш музика, която не се “сваля” и има нужда от допира на дозата на грамофона, за да звучи, си е наистина специално преживяване. В България купуването на музика като цяло е все още някак непопулярно. Въпреки това през последните няколко години местата за продажба на грамофонни плочи започнаха да се наместват в своята доста изоставена ниша, а, което е по-важното, имат и достатъчно качествени клиенти. Обърнахме се с няколко въпроса към хората, които движат част от тези пространства.

Основатели на един от най-старите и популярни магазини за музика в София на ул. “6-и септември” са Явор Ганчев и Маргарита Борисова. Двамата са завършили история и културология в СУ. Казват, че са щастливи да предлагат избрана музика на своите клиенти и да ги радват с нея. Нямат никакво намерение да спират да предизвикват усмивки посредством музиката не само на запис, но и на живо. Затова отдавна се занимават и с организирането на много от популярните джаз концерти в столицата.

 

 

Защо и откога продавате плочи?


 Предлагаме грамофонни плочи почти от самото начало (вече над 20 години). За нас грамофонната плоча е "книгата" на музиката - единствено в нея записаната музика намира своята цялост - като звук, предмет, образ и излъчване. 


Колко приблизително плочи има във вашия магазин?


В “Дюкян Меломан” поддъpжаме наличност от около 3000 плочи (нови и втора употреба), но чрез огромния ни каталог за поръчка можем да доставим всяко издание, което в момента се предлага на международния пазар. Има и още нещо, което ни помага да изпълним всяко желание - това е машината за рязане на винил. Нашата машина е единствената подобна, работеща в Източна Европа - при нас можете да направите по поръчка любимата си музика на грамофонна плоча.

 

 

Какво отличава хората, които си купуват винил, от останалите меломани?

 

Слушането на плоча е ритуал, изисква активно внимание и специално отношение. Освен това слушането на плоча е най-близо като преживяване до живото музикално изпълнение. Слушателите на грамофонни плочи са ценители, и то не само на музиката, но и на многопластовото послание, което предава всяка една плоча. Много често самите плочи са произведение на изкуството и предмет на колекционерство. Достатъчно е да отбележим, че плочата е единственият носител, който, като остарява, общо взето поскъпва.
  
 С какво вашият магазин се различава от останалите подобни?
 “Дюкян Меломан” съществува от 1994 г. Днес той е най-старият музикален магазин в София. Специализиран е в областта на джаза, класиката и уърлд музиката и разпространява в България най-важните от независимите лейбъли като ECM, ACT, World Circuit, Enja, Stockfisch, Tru Thoughts, Ninja Tunes... Освен селекцията от плочи и дискове в наличност, предлагаме и поръчка на всяко едно от издание, налично на световния пазар. Този каталог е достъпен на сайта ни, където имаме и онлайн радио, както и ревюта на албуми. Но най-важното е, че при нас можете да прослушате всичко налично, докато си говорим за любимата ви музика на чаша кафе или чай.

 Какво се случва след края на работното време?

 

Характерното за хората в “Дюкян Меломан” е, че никога не затварят в 20 ч., както е обявено на табелата с работното време. Вечер започват късните срещи с приятели на чаша вино и обсъждане на възможностите за осъществяване на проекти за любимата музика на живо. От 2004 г. насам са организирани над 90 концерта на джаз, фламенко, фадо, танго и уърлд артисти, а сега през октомври и декември подготвяме и среща с изкуството на композитора Мануел де Файа и неговата вечна творба "Любовна магия", в аранжимент за фламенко група и симфоничен оркестър, както и ново представяне на проекта "Еструна - когато фламенкото среща българския фолклор".

снимки: Мартин Василев, Борислава Петрова

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н