Хора В КАДЪР Към рубрика

КИРИЛ ЗЛАТКОВ

 

Кирил Златков е стъпил здраво в различни области от визуалните изкуства: графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Няма да изброяваме многобройните му изяви в българското културно пространство. Само ще споделим, че сърцето ни спря за момент, докато разгръщахме „Когато искам да мълча” по текст на Зорница Христова (издателство „Точица”). После сърцето ни започна да бие отново, а останалото е мълчание. 

 

Как ви подейства “Когато искам да мълча” от Зорница Христова и на какво заложихте в нейнито визуализиране?
Текстът на Зорница ми подейства като необикновено силен земетръс, нещо което се помни винаги. Фактът, че познавам и тектоничните структури, които са го предизвикали, ме разтърси допълнително. За визуализирането заложих на дългите летни дни и липсата на близък дедлайн. А също и на няколко маркера Copic плюс специална хартия за тях.

Случаят „Когато искам да мълча“ е по­-различен от всичко друго, с което съм се захващал. Преведох на езика на книжната илюстрация мои картини, правени в периода 2008­ - 2011 (и добавих няколко нови), за да се получи книга по гениалния текст на Зорница.

 

 

Разкажете ни за процеса на илюстриране по даден текст. Кое е лесното и кое ­трудното?
Нищо „лесно“ не може да бъде красиво. Понятието „лесно“, особено когато става дума за творческа дейност, е нещо негативно, синоним на повърхностно.

 

Коя е първата книга с ваши илюстрации и с какво ще я помните?
Учебно помогало по английски език за начален курс в едно училище. Илюстрациите не се получиха никак добре, въпреки голямото ми старание.

 

 

А кой е любимият ви проект от досегашните?
Всички книги, в изработването на които съм участвал, са ми любими. Аз чета. Всяка книга е различна, колкото е разнообразен животът около нас и по­-далеч. Не искам да ги подреждам в каквато и да е класация, дори лична.

 

Кои са любимите ви илюстратори в България и в световен мащаб? Какви тенденции наблюдавате?
Туве Янсон, Ингрид Ванг Нюман, Миглена Папазова, Люба Халева, Франческа Ярбусова, Росица Ралева, Ребека Дотремер, Романа Романишин и Андрий Лесев, Олга и Андрей Дугини, Вики Книш, Гюстав Доре, Мария Налбантова, Любен Зидаров, Клаус Енсикат, Ясен Гюзелев, Дамян Дамянов, Пенко Гелев, Ина Бъчварова, Ина Павлова, Иржи Трънка, Илия Бешков, Ася Колева, Хауърд Пайл, Шон Тан...

Тенденции, разбира се има, но най­-хубавата е появяването на повече добре илюстрирани и оформени книги в България през последните години.

 

 

Коя е първата книжка с картинки от детските години, която никога няма да забравите?
“Пипи Дългото Чорапче” и “Малкият принц”.

 

Какъв проект много бихте искали да осъществите, но в момента не можете? Защо?
Проектът „Жорко“ и проектът „Поркия“. Защото изтиквам съкровените неща за часовете преди да се предам на умората.

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н