Хора В КАДЪР Към рубрика

ЗА КУБА В ДУШАТА И В МУЗИКАТА

 

Млад, но наследник на изключителен талант, кубинецът Роберто Фонсека завладява сърцата на всички, когато застане зад любимия си инструмент - пианото. Затова е и част от състава на Buena Vista Social Club, работи по последния албум на Ибрахим Ферер преди смъртта му, а записите и концертите му се радват на голям успех. На 19 и 20 април ще можем да се насладим на триото му в Sofia Live Club, a преди това успяхме да си повогорим с него за магията на Куба, мириса на дома и местата, които го вълнуват.

 

Представяли ли сте си какъв щеше да е животът ви, ако родителите ви не се занимаваха с музика?

Човек винаги следва своя път. Мисля, че е писано моят да бъде свързан с музиката, така че съм уверен, че щях да стигна до нея макар и по обиколна пътека.

 

Обикаляте много с триото си. Защо точно този брой музиканти е най-добрата формула за вас?

За мен е важна музиката. Мога да я изразя с различен брой музиканти - зависи какво искам да кажа. 

 

Изглежда Куба е повлияла на толкова много хора на изкуството. Каква е тази специална магия, която вдъхновява толкова много креативност?

Куба носи лекотата на музиката. Ние превръщаме всичко в музика и това може би вдъхновява хората и ги подтиква да творят. Освен това при нас хората са естествени и непринудени, а изкуството се нуждае от искреност.

 
 
Кое е любимото ви място в родния ви град и коя е миризмата, която винаги ви напомня за дома?

Моят дом - обичам да съм близо до своето пиано. Малеконът (крайбрежната улица) и морето - това ми говори за дома.

 

Защо заменихте барабаните с пиано?

Пианото е най-пълният инструмент, който съществува за мен и човек може да имитира всички други инструменти чрез него. Почувствах, че пианото е перфектно средство, за да изразя всичко, което чувствам, а също така включва и перкусията, която толкова обичам.

 

 

Имате тема, която се казва "Bulgarian". Каква е нейната история?

При предишното си идване в България се запознах по-обстойно с хармоничното богатство на българската музика и си дадох сметка, че макар да идваме от страната на ритмическото изобилие, винаги има с какво да се изненадаме и да срещнем нови предизвикателства като българския фолкор. Затова написах и пиесата "Bulgarian". За нас тя означава много и обичаме да я свирим. Една от причините да искам толкова много да дойда отново в България е да мога да я изсвиря на мястото, което я е вдъхновило. 

 
Кое е най-ценното, което помните от работата си с Ибрахим Ферер?

Да бъдеш с Buena Vista е все едно да докосваш небето с музиката, а Ибрахим… той е необикновена личност, която няма да забравя никога. Научи ме, че макар и да се вълнувам от джаза и класиката, не трябва да забравям за корените си - традиционната кубинска музика.

 

Работили сте с Джайлс Питърсън върху проекта му Havana Cultura, след което някои от артистите в него привлякоха доста голямо внимание. Кои са имената от кубинската сцена, които бихте препоръчали днес?

Работата ми с Джайлс Питърсън беше изключително интересна. Научих много от него, а мисля, че и за него се отнася същото. Идеята бе да направим моментна картина на градската култура в Хавана. Много добри артисти като Данай Суарес, Лос Алдеанос и други са с голямо бъдеще. Повечето интересни банди свирят в клуба "La zorra y el cuervo” (Лисицата и гарвана).

 

Кои са страните, които все още не сте изследвал, но планирате да поправите това?

Не съм посетил Африка, а това е континентът, откъдето са моите корени и винаги ще присъства в моята музика.

 

 

 

Имате ли ритуал преди и след изпълнение на живо?
Не, но винаги се събираме преди да излезем на сцената и си пожелаваме "Късмет!", защото няма значение дали свирим в голяма зала или в малък клуб, с ефектно осветление или без каквото и да е такова. Ние кубинците превръщаме всеки концерт в празник за душата.

Трите думи, които ви описват най-добре?

Музика, душа, искреност.

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н