Хора В КАДЪР Към рубрика

МАТЕМАТИКА НА СЪРЦЕТО

За никой не е тайна, че основната движеща сила зад Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай” са Ирина и Огнян Голеви. Сдружението е с впечатляваща история и вече има цели три награди “Икар”. Работи се с метода на дивайзинг театъра, който съчетава драматургия, съвременни танцови техники, работа с музика на живо и импровизация. Разговаряме с невероятната Ирина Голева за последния им проект „Математика на сърцето”, в който те отговарят на въпроса: „Как постигаме по-добра взаимовръзка през сърцето си и защо?” 

Какво провокира създаването на "Математика на сърцето"?
„Математика на сърцето“ е провокация и изследване на това как и кога влизаме в качествена взаимовръзка помежду си. Каква е ролята на сърцето? Нови научни изследвания доказват, че сърцето притежава свой разум и съзнание, но доколко осъзнаваме това? В представлението проверяваме дали поемаме отговорност да променяме себе си и съответно средата, в която сме.
 
Какво искате да дадете на публиката с този спектакъл?
Искаме да споделим и да отворим поле за гледни точки. Наблюдавайки, хората да съпреживяват случващото се, да си задават въпроси и в крайна сметка да си тръгнат заредени с позитивен поглед. Да си отворят съзнанието, да се освободят от критическите си умове.
 
Какво е неговото послание в едно изречение?
Ако положим усилия да надмогнем собствените си неудовлетворения, модели на жертвеност или пристрастяване, то начинът, по който взаимодействаме със средата и хората, би бил различен. Сърцето може да бъде верен индикатор за това.
 
Какви бихте отговорили на критиците, които казват, че съвременният танц и пърформанс прекалено често имат нужда от допълнителни обяснения?
По-скоро бих искала да споделя радостта си от огромното постижение да се прави и говори за съвременни форми в изпълнителското изкуство у нас. Създаването на награда „Икар“ за съвременен танц и пърформанс е начало на огромна промяна в гледната точка от страна на вече наложения традиционен театър. Има много и големи артисти тук, които заслужават по-скоро реклама и приемане, отколкото да обсъждаме дали нещата, които правим, се разбират. Ако вие усещате, че нещо искрено ви вълнува, имате ли нужда то да ви бъде дообяснено? Изисква се повече работа, усилие и любов от страна на гледащия.

Кога езикът на тялото е по-силен от думите?
В нашия „По действителен случай“ използваме и двата езика. Надявам се те да достигат до хората с еднаква вълна на вълнение.

Кои са танцьорите и хореографите, които ви вдъхновяват в последно време?
Оглеждам се за тези, които се занимават с музика и импровизация. Julien Hamilton е един от тях и тази година бих искала да се срещна и да работя с него.
 
За какъв проект мечтаете в момента?
Не мечтая, а направо съм започнала да го правя. Търся, чета, събирам екип. Ще има художници, музиканти, актьори и един драматург. Ще говорим за уловените моменти или “кога се намирам в настоящия момент и кога - не“.
 
На каква музика никога, ама никога не танцувате?
Нямам никаква, ама никаква представа.
 
13 февруари
19:30ч.
 
Билети на цена от 8/10лв. ще откриете на касите на Билетен център НДК
и на място преди началото на събитието.
 
снимка 1: Петя Денева
снимки 2-6: Здравко Йончев
 
 
 
 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н