Хора В КАДЪР Към рубрика

НИКОЛА ГРУЕВ - KOTTARASHKY

снимка: Цветелина Белутова

 

Тази вечер MAZE открива ударно сезона с MAZE ALL STARS в компанията на Миленита, Ерол (Уикеда), Миро Морски (Джанго Зе), Васил Вутев (Д-2), Християн (Оратница) и Весо (Мерудия). По този повод си поговорихме с един от създателите на клуба – Никола Груев - Kottarashky, който освен че подготвя музикалната програма за предстоящия сезон, работи усилено и по новия албум на групата си Kottarashky & The Rain Dogs. През ноември ще можем да го чуем премиерно в *Mixtape 5*, след което момчетата тръгват на турне из страната“Cats, dogs & ghosts” e  третият албум на Kottarashky & The Rain Dogs след "Opa Hey!" и "Demoni", в които се преплитат рок, блус, балкански ритми, фънк и джаз. За разлика от предишните два албума, този път ще чуем по-изявени китарни рифове, вокалите на Нуфри от Panican Whyasker, както и саксофона на Димитър Льолев, които ще ни отведат на музкално приключение към далечния Ню Йорк. Албумът ще излезе на 28 октомври и ще може да се намери във всички платформи за download. 

 

Как би описал с няколко думи Kottarashky & The Rain Dogs?

Един нетипичен музикален проект и като звучене, и като структура, който нито е електронен, нито е акустичен, нито е инструментален, нито вокално инструментален, нито е етно нито е джаз... Един проект, който трудно може да бъде определен, камо ли с няколко думи.

 

Какво различно ще открием в новия ви албум?

“Cats, Dogs and Ghosts” е типичен студиен албум, всеки детайл е изпипан, което го кара да звучи малко по-мейнстрийм от предишните два. Идеите са по-семпли, етно елементът е силно редуциран. Всичко това според мен го прави по-достъпен за по-широки музикални вкусове. Включването на вокалите на Нуфри и саксофонът на Димитър Льолев добавиха нови гледни точки, което прави стилът на групата още по-разнообразен. За мен този албум е един пореден експеримент и очаквам с интерес реакцията на публиката.

 

снимка: Цветелина Белутова

 

Работили сте с Теодор Ушев, който създава анимацията към клипа “Демони” от втория ви албум. Планирате ли някакви нови творчески колаборации?

В последните три филма на Теодор са включени мои песни, една от които ще бъде част и от новия албум. В момента той завършва видеоклип по пилотната песен от албума „Lament”. От “Demoni” насам творческите ни колаборации изобщо не са прекъсвали... Надявам се да продължим така и занапред.

 

Ако можеше да създадеш музика за филм, кой щеше да бъде той?

Нямам конкретна визия в главата си. С удоволствие бих работил върху музика за филм, независимо от жанра. Единственото условие е филмът да е читав.

 

снимка: Илиян Ружин 

 

А какъв е саундтракът на днешния ти ден?

Покрай приготовленията за откриването на MAZE имам нужда от доста енергия. Може би заради това през последните дни саундтракът ми са първите два албума на Led Zeppelin.

 

Какво ви води, когато подбирате музикалната програма в MAZE?

MAZE е умерен ъндърграунд клуб. Всяка група, която твори музика, а не е чисто комерсиален продукт е добре дошла при нас, независимо от жанра,в който работи.

 

Твоят топ три на концертите от изминалия сезон?

Някои спонтанни импровизации с участието на Миро Морски от Джанго Зе, традиционно концертите на Ревю, представянето на албума на Кайно Йесно Слонце... Само нахвърлям, понеже става дума за стотици концерти и няма как в момента да не пропусна нещо.

 

снимка: Илиян Ружин

 

Как според теб се развива алтернативната сцена в България през последните години? 

Според мен продължава да има един вакуум в българската музикална сцена след огромния подем от края на 80-те и 90-те години, но ми се струва, че нещата в момента вървят в правилната посока, въпреки колапса, в който се намира музикалният бизнес в световен план.

 

Какво събра Maze All Stars?

Идеята за този звезден джем дойде от новия член на екипа ни Тим Гюбел. В MAZE този сезон предстои един своеобразен рестарт и идеята ни беше да стартираме с нещо по-специално, а именно да съберем някои от най-важните музиканти, свирили в клуба ни през годините и да видим какво ще сътворят заедно на сцената. Мисля, че предстои една вълнуваща вечер.

 

 

Cats, dogs & ghosts

11 ноември / Велико Търново / Melon Live

12 ноември / Варна / Club Vintage 33

18 ноември / София / Mixtape 5

19 ноември / Бургас / Бар без име

25 ноември / Пловдив / Club Void

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н