Хора В КАДЪР Към рубрика

05 STUDIO


Фотограф: Васил Германов / Модел: София Маджарова
 

05 studio са сравнително ново явление на модния пазар, но пък вече със завидна слава, която обещава да се разраства. Творческият дизайн колектив Сианна Маринова и Теодора Вукодинова се фокусира върху минималистичния моден и продуктов дизайн и конкретно бельото, защото според тях е сфера, която търпи голямо развитие и предоставя възможности за експерименти. От представянето на първата им колекция досега измина вече година и с нетърпение очакваме да видим какво ново предстои. Докато си говорим с тях, са тъкмо на финалната права към новата им мини колекция, която е изцяло в черно кадифе и тюл и ще бъде онлайн съвсем скоро. Иначе кроят и планове за колекцията бански, както и за пролетно-лятното събитие в SOHO Coworking Space, където ще можем да усетим моделите им с повече от едно сетиво.Фотограф: Васил Германов / Модел: София Маджарова 

Ние сме
Главно дизайнери и стилисти, но и бранд мениджъри, копирайтъри и много други роли, които се налага да изпълняваме в работата си и на които все още се учим. Two women show в нашия случай. Също пътешественици, гурме ентусиасти, любители на добрия дизайн и изкуство, стараещи се да реализират повечето креативни проекти, които ни хрумват.

Модата е...
Eстетика, вдъхновение, начин да изразяваш себе си, постоянно търсене, очасти продукт, от части изкуство, но най-вече бизнес.

 

Между нас и модата...
Има доста забавление, спорове, предизвикателства, учене и най-вече работа. Връзката ни с модата винаги е на ръба между работа и удоволствие.


 

фотограф: Васил Германов / модели: Стефани и Мария 

Кога разбрахте, че ще се занимавате с мода?
Доста преди да започнем да учим това, но да кажем, че университетът изигра значителна роля, най-малкото, защото ни запозна и това предопредели стартирането на бранда и бъдещата ни съвместна работа и по други креативни и стайлинг проекти в тази сфера.

 

Каква е концепцията на вашия бранд? Ако имаше мото, то щеше да е... 
We do basics that are not boring! Стремим се да променяме стандартната представа за бельото и рамката (или може би трябва да кажем банелите), в които жените биват слагани ежедневно. Стараем се да създаваме timeless модели извън тенденциите и сезоните. Оттам идват и класическите кройки, които разработваме в различни цветове и материи, а дизайнът се променя от изчистен до малко по-деликатно секси. Най-важното е моделите ни съвсем естествено да подчертават и следват формата на тялото и да се движат заедно с него. Надяваме се, че гледната ни точка може да допринесе за една положителна промяна в тази сфера, а и за самото възприятие върху женското тяло и себеусещането на всяка жена. 
фотограф: Васил Германов / модели: Стефани и Мария 

Дава ли добавена стойност на моделите ви българският ви корен
По-скоро ни дава на българския пазар, тък като извън България вече има доста независими брандове за бельо с многообразие от стилове и идеи. Тук все още са твърде малко и се надяваме, че нашият дизайн и концепция задоволява нуждите на определена група потребители, които няма как да намерят същото в масовите магазини или другите малки брандове за бельо.

 

С какво се отличават те в океана от мода? 
Сферата на бельото дълги години е била подвластна само на това то да подчертава изкуствено и да сексуализира образа на жената. През последните няколко години тази тенденция се променя и ние се опитваме да наложим една по-естествена визия, в която красотата идва от удобството в собствената кожа. А бельото само да подчертава естествените извивки!
Фотограф: Васил Германов / Модел: София Маджарова

Какви материи използвате и защо? 
Стремим се да използваме възможно най-много dead stock (щокови платове) с цел подпомагане намаляването на отпадъчен материал, който модата предизвиква. А тя е една от индустриите в света, които най-много замърсяват планетата. Някои от платовете, които са по-фини и специфични за дизайна ни, идват от италиански фабрики за платове, като се опитваме да намерим баланс между двете, който да дава много добро качество и функционалност на дизайна. Използваме материи, които подчертават формите на тялото, дават удобство, увереност и следват извивките и движенията през целия ден.


Какво ви вдъхновява?
 

Списъкът е дълъг, но накратко хората около нас и тези, с които работим, самите клиенти и тяхната индивидуалност, пътуването до любимите ни динамични градове като Лондон, Амстердам и Берлин, независимото кино, музикални изпълнители, иновации в технологиите и дизайна, артисти, фокусиращи се върху формите на тялото и красотата на детайлите, инстаграм и любимите ни брандове и креативни личности като ACNE, Marina London, By Far, Carlota Guerrero, Paloma Wool.
Фотограф: Васил Германов / Модел: София Маджарова

Какво ви действа обратно на вдъхновение?

Честата липса на адекватност, критерии, култура и визия в креативната и модна сфера, а и във всички останали в България. Това може доста да те обезкуражи и дори ядоса понякога, но се стараем да гледаме извън нея и да се опитваме да допринасяме към промяна. Административни, логистични и счетоводни дейности и проблеми, с които всеки млад бранд се сблъсква, са наложителни, но изяждат вдъхновението и креативността за деня.


Кой искате да носи вашите модели?

Вдъхновяващи, силни и динамични жени, които следват целите си, споделят нашите ценности и държат на удобството и ЕСТЕСТВЕНАТА ВИЗИЯ.
фотограф: Васил Германов / модели: Стефани и Мария 

Най-ценното ви качество като дизайнер

Да се интересуваш и гледаш, какво се случва около теб и извън България, да се адаптираш спрямо търсенето, но да не изневеряваш на собствения си стил и концепция, постоянно да надграждаш и да добавяш стойност и отношение към продукта, работата и клиента си. Да не се вземаш твърде насериозно, но едновременно с това да се отнасяш отговорно и мотивирано към всеки проект или продукт, върху който работиш.


Най-добрата и най-лошата модна тенденция от последните няколко години? 

Една от лошите тенденции са чехлите с косъм, които всъщност са някак готини в своята безумност и нефункционалност. Добрите тенденции включват навлизането през последните години на маратонките под всякакъв вид и за всеки аутфит, което е наистина добре дошло заради незаменимото им удобство. Както и отдръпването от сляпото следване на тенденции и завръщането към basic облеклата и по-изчистения удобен начин на обличане, където комфортът и качеството, съчетани със собствения стил и индивидуалност са водещи. Последното, наложено по-скоро от малките независими брандове, чието масово появяване също е обнадеждаваща тенденция.


 

фотограф: Васил Германов / модели: Стефани и Мария 

Любимата ви дреха и аксесоар? 

Двете се обличаме доста сходно в монохромни цветове, маратонки, тениска или поло и често се шегуваме, че това е униформата ни. Така че маратонките, бельото от последните ни колекции, което постоянно тестваме за удобство и издръжливост, заедно с минимъл бижута и отличаваща се чанта са любимият избор за всеки ден.


Какви са най-смелите ви представи за модата от бъдещето? 

Както и в доста други сфери, технологиите и изкуственият интелект влияят много и на модата. Интерактивен дизайн, в който клиентът ще има пряк виртуален достъп и влияние върху визията и дизайна на продукта, който получава. Виртуални онлайн пробни, където веднага да виждаш как ще ти стои дадена дреха, ще променят онлайн пазаруването. Дрехи, сменящи формата, цвета, текстурата и дори температурата си на базата на движение и атмосферните влияния, както и технологични материи и дрехи, влияещи на спортните ни постижения и физическо здраве, които да са достъпни масово.


Фотограф: Васил Германов / Модел: София Маджарова

Какво кроите в момента (буквално и преносно)?
Съвсем буквално последните бройки от новата ни мини колекция, която е изцяло в черно кадифе и тюл и ще бъде онлайн съвсем скоро. Работим върху няколко нови неща за колекцията ни бански и се подготвяме за пролетно-лятното събите в SOHO Coworking Space.


the05studio.com


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н