Хора В КАДЪР Към рубрика

CHARK

 

Мила Янева, Андреа Попйорданова и Виктория Стайкова са три броя илюстратори, базирани в различни страни. Обичат да изпробват разнообразни техники. Като колектив на име CHARK се оформят в София, за да се превърнат в международна платформа за представяне на изгряващи илюстратори, автори на книги и писатели, които искат да споделят идеи, проекти и въобще да отворят вратите за колаборации отвъд отделните дисциплини и медии.

Мила Янева

 

КАКВИ ТЕМАТИКИ ИЗСЛЕДВАТ ВАШИТЕ ИЗДАНИЯ?
Колкото по-странно и необяснимо е едно нещо, толкова повече ни се иска ние да му измислим обяснение. Колкото по-на пръв поглед обикновено, толкова повече потенциал за измисляне на истории за него. Пътешествия в космоса и в човешкото тяло, ежедневия с различен коктейл в ръка и случайни предмети, които горещите летни дни ни носят с техните изключителни истории, са само част от любимите ни теми.

КАКВИ ТЕХНИКИ ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА СЪЗДАВАНЕТО ИМ?
Фенове сме на акварела и акрила, привързани сме силно и към ситопечата, а най-любимото ни е експериментът с необичайни за илюстрацията средства.

Андреа Попйорданова

 

КЪДЕ МОЖЕМ ДА ГИ ОТКРИЕМ?
Засега се спотайваме в тихите кътове на нашата facebook страница: CHARK, но се появяваме и на различни фестивали и събития, свързани с книжни издания.

 

КОЕ ВИ ПРИВЛИЧА В ТОЗИ ФОРМАТ НА ИЗДАВАНЕ?
Харесва ни разказването на истории с картини, по начин несъобразен с традиционните правила на книгата. Бягайки от тях, се стремим към книгата като предмет на изкуството и всяко едно креативно решение допринася за крайната визия и идея. Така се получава и една специфична връзка на всеки читател с книгата и неговите приключения из дебрите на нашите истории.

 

Виктория Стайкова

 

КОЕ Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО?
Свободата на избор за най-подходящ начин и форма, която да въплъщава смисъла на идеята. А впоследствие е едно истинско предизвикателство да обясниш на печатницата какво по дяволите искаш от тях.

 

КОИ СА ЛЮБИМИТЕ ВИ ИЗДАНИЯ ОТ ТОЗИ ВИД?
Някои от най-харесваните от нас са “Приказки” на Николай Райнов, илюстрирани от Любен Зидаров, “Panther” на Brecht Evans и “Die Ton-Anbeger” на Marta Ignerska, “Portgal’" на Cyril Pedrosa, “The Encyclopedia of Early Earth” на Isabel Greenbergh и “Iron Man” на Ted Hughes, илюстриран от Laura Carling.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н