Хора В КАДЪР Към рубрика

ДИМИТЪР КАРАНИКОЛОВ @karanikolov
В Инстаграм Димитър Караниколов се описва накратко като архитект, фотограф и професионален мечтател. С кадрите му човек е способен да обиколи света и по-интересното - да го види и от птичи поглед.

Казва, че предпочита Инстаграм, защото фокусът е изцяло върху визията. “Или ти харесва даден кадър, или не. Просто е!”

“Имам стари приятели, с които не поддържам директна връзка, но се следваме в Инстаграм - някак си знаем всичко един за друг без да сме си разменили и дума - това е всъщност най-голямата мрежа за невербална комуникация”, допълва още той.

За него фотографията е хоби, така че снима, само когато е в настроение. “Понякога поствам по кадър всеки ден, понякога не поствам с месеци.”

Кадрите си събира в голяма степен по време на специализирани фото-експедиции в Монголия, Исландия, Мианмар. Скоро ще очакваме снимки и от Намибия. “Но от 10 000 кадъра от един трип ще избера не повече от 10 за Инстаграм.”

Според него няма нищо специфично в снимките му. “Нямам тема, нито конкретен стил. Снимам архитектура, природа, портрети, травъл форография, каквото ми попадне, което не е много добре за Инстаграм, защото там стават популярни много по-лесно галерии, които са тематични.”Техниката, която ползва, е DSLR (Canon), mirrorless camera (Leica), телефон, филм, 360 камера, дрон. Обича да експериментира с обективи и техники. Използва Lightroom и VSCO филтри за обработка.Смята, че най-добрите снимки са онези, които са не само визуално издържани, но и разказват интересна история, с интересен герой, имат съдържание. Затова харесва и репортажната и травъл фотография.

Най-неочакваната му фото находка е “един невероятен "атомен" облак над “Зона Б5.””, а откакто е в Инстаграм е променил снимането си с това, че е започнал да прави повече вертикални кадри, защото “могат да се пуснат на по-висока резолюция”.

Профилите, които следи с интерес:
@maxrivephotography - пейзажи
@laurazalenga - портрет
@nicanorgarcia - архитектура
@timothy_allen - травъл

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н