Хора В КАДЪР Към рубрика

ФЕРЕНЦ ШНЕТБЕРГЕРНеговата мелодична, вълнуваща музика и неповторими стил го нареждат сред забележителните съвременни европейски музиканти. В композициите му се усеща ромската традиция от родната му Унгария, бразилската музика и фламенкото, както и стабилната основа на класическата музика и джаза. Зад гърба си той има много албуми като лидър (Nomad, Joyosa, Landscapes, Streams,  In Concerts, Titok), както и съвместни проекти с едни от големите имена в джаза като Маркус Щокхаузен, Арилд Андерсен, Андерс Йормин. Освен това Ференц Шнетбергер композира и музика за театър и кино, а през 2011 г. основава Snétberger Musical Talent Center (
www.snetbergercenter.org) - център, предназначен да дава музикално образование на деца в неравностойно положение. С уникалната си техника на свирене, той безспорно е  един от най-открояващите се европейски китаристи днес. На 28 март 2018 г. триото на Ференц Шнетбергер ще се представи в София Лайв Клуб и ще изпълни изцяло авторски репертоар на виртуозния китарист, за когото се твърди, че “има способността да изпълни много сложни фрази с огромна лекота и  елегантност”. За живота му, изпълнен с музика, за вълнението и красотата и за още куп неща разговаряме с Ференц Шнетбергер.

 

Какво беше първото впечатление, свързано с музиката от детството ви?

Не мога да си спомня нещо конкретно, защото  винаги съм бил заобиколен от музика, живял съм с нея, тя е част от съществото ми от самото мое раждане. Музиката винаги е била в мен.

 

Кога разбрахте, че ще се посветите професионално на музиката?

Откакто се помня винаги съм знаел, че ще стана музикант, по-точно китарист. Имах усещнето, че искам да свиря, защото музиката бе част от мен, звучеше в главата ми, преди да съм докосвал китара.


 

Какво ви очарова в музиката?

Много са нещата. Слушането, композирането, свиренето соло, в трио, в голям ансамбъл, импровизирането - всяко едно от тях очарова по свой начин. Когато свиря соло или в дует, или трио, ние реално създаваме музиката на сцената. Това може да е много вълнуващо, но също така и да ме изненада силно, да изненада и другите музиканти и дори и публиката. Музиката може да докасне душата ми и също така се надявам аз да докосвам и вълнувам със своята музика.

 

Къде се срещате с вдъхновението си, като композирате?

В малкото си студио, където репетирам.

 

Албумите ви (“Nomad”, “Joyosa”, “Streams”) са записани за Enja Records, а последните ви два записа “In Concert” и ”Titok” са вече за ЕСМ. Намирате ли разлика в тези два периода на вашата кариера?

Разбира се, работата с продуцента Манфред Айхер(ECM) е много различна и специална. На първо място Манфред също е музикант и имам усещането, че съм подкрепен от продуцент, чието виждане за успех не се основава на изискванията на пазара, а на на визия и разбирания, които самият аз споделям. Разбира се, че аз не харесвам всички записи на ЕСМ, в някои от тях музикантите се осланят на т.нар. ЕСМ саунд, а в други се усеща мисълта на продуцента и въпреки това си остават автентични. Надявам се, че аз принадлежа към втората група.Как избрахте заглавието на новия си албум?

Решихме да се казва Titok, защото може да се произнася на различни езици без затруднение, макар, че е унгарска дума.

 

Какво означава?

Titok означава тайна, второто заглавие на албума, една от свободните импровизации в студиото по време на звукозаписната сесия. Усетихме, че тази импрозация се получи някак тайнствена и помислихме, че така ще се усети и от слушателите и затова избрахме това заглавие.

 

Разкажете ни някоя история, свързана с пиеса от новия ви албум...

Бързам да кажа, че нямам любима композиция, обичам ги всичките. Но има една, която ми е много скъпа, казва се “Leolo” и я написах с мисъл за своя внук Лео. Започва с проста мелодия на приспивна песничка и после се развива в деликатна камерна музика, която се случва благодарение на свиренето с лък на Андерс Йормин. Чудесно е да видиш как се развива проста детска песничка.

 

Каква музика слушате най-често?

Преди всички класика, наскоро чух Арво Перт, например, който ми достави голямо удоволствие, но също така обичам да слушам и класиците на джаза, например “Kind of Blue” никога не ми омръзва.

 

Кой беше концертът, който ви е впечатлил силно напоследък?

Пианистката Марта Аргерич в Будапеща.

 

Какво сте подготвили за концерта си в София?

Ще изпълним главно композиции от последния му албум “Titok”, но също така ще свирим и стари и съвсем нови пиеси. Очаквам с нетърпение изявата си в София, още пазя топъл спомен за радушната си среща с прекрасната софийска публика.

 
Ferenc Snetberger Tio ще се свири в Sofia Live Club на 28 март от 20:00.
Инфо и билети на 
http://jazz-plus.com & https://event.gg/8734/

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н