Хора В КАДЪР Към рубрика

ФИНИ МАТЕРИИ


фотограф: Радина Ганчева / Fine Acts Labs Sofia в Generator

Когато през март столицата осъмна със седем цветни бюста с надпис “Първият паметник на жена в София”, си казахме - “Чакай малко! Защо първият?” И не бяхме само ние. Потрепна мисъл, надигна се вълна, разбуди се диалог, дискусия, последваха репортажи, статии… Появи се размисъл по темата - къде са историческите личности от женски пол в историята на този град? Изкуството не бе демонстрирано просто за естетическа наслада. То пося семка на размисъл за средата, която обитаваме. Паметниците бяха дело на артиста Erka и изобразяваха самата нея, а проектът “Паметни жени” бе на международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts.
 
Действията на тази платформа не свършват дотук. Напротив, те като че ли тепърва набират все по-голяма сила. В края на ноември се проведе вторoто издание на Fine Acts Labs. Идеята на тези лаборатории е да събира хора от сферата на изкуството и технологиите, като ги разпредели съответно в отбори по двама. Всяка двойка има на разположение два дни да се опознае, да разработи идея, която да повдигне обществен дебат или да предложи решение по дадена тема и да използва за целта помощта на ментори и специалисти по темата, както и по маркетинг, реклама, дизайн и други. Последното събиране търсеше идеи в областите "Свобода на изразяване", "ЛГБТ права" и "Климатични промени и замърсяване” и по думите на всички, участвали в него, е ужасно вдъхновяващ, мотивиращ, мобилизиращ и енергизиращ сетивата и мозъчните клетки процес. Той не свършва само до ниво идеи, а цели да награди един от проектите и да подпомогне неговото осъществяване. Накратко - търси се действие и ефект, а не само говорене и мислене. 
 
Сред основните движещи сили на Fine Acts е една жена, която не спираме да откриваме в много от смислените инициативи, проекти и действия наоколо. Яна Бюрер Тавание казва, че се занимава с неща, които според нея имат смисъл от 19-годишна, когато става журналист и от тогава експериментира в други свои версии. Последната версия е да изследва пресечните точки между различни дисциплини, а в момента - тази между човешки права, изкуство и технологии. Тя е съосновател на TimeHeroes.org, създател и директор на “Компании и комуникации” на Българския хелзинкски комитет и вече две години заместник-председател на организацията. Има и дългогодишен, многократно награждаван журналистически опит, а през 2012 г. сп. WIRED я нареждат в своя Smart List на “50-те човека, които ще променят света”. Останалото е много жар, устрем и работа, които тя сподели и с “Виж!”. 


фотограф: Ryan Lash / TED

Причината да не спира да се бори
Убеждението, че няма смисъл, ако няма смисъл.

 

На ръба да се откажеш, на върха да продължиш
Миговете, когато си бил на косъм да се откажеш, са всъщностмалки триумфи и трябва да се ценят и празнуват. Можеш да мериш отдадеността си по броя пъти, които си бил на косъм да се откажеш, но не си го направил. Те са малки катарзиси, в които за пореден път заявяваш пред себе си кой си и защо те има.

 

Изкуството като инструмент

Ако се опитваме да убедим големи групи хора в нещо важно, информацията вече трябва да бъде представяна по начини, които се издигат над безкрайния поток от послания и създават пространство за емоционално свързване и съпреживяване. Прессъобщенията и докладите не работят за тази цел, нито сухите факти. Изкуството е един от най-мощните инструменти за превеждане на сложни проблеми на език, който отключва емпатия и провокира към действие. За това и направихме Fine Acts - международна платформа за социално ангажирано изкуство, която свързва активисти за човешки права и артисти, и им помага да създават промяна заедно.


фотограф: Радина Ганчева / Fine Acts Labs Sofia в Generator

фотограф: Радина Ганчева / Fine Acts Labs Sofia в Generator

Осезаемата промяна

Локалната кампания “Паметни жени”. Чрез нея градът осъзна, че в София няма нито един паметник на жена-историческа личност, както и че по-малко от 6% от всички мемориални обекти (повечето от които паметни плочи) на територията на града са посветени на жени. След появата на седем цветни фигури с надпис “Първият паметник на жена в София” осведомеността по проблема се повиши, разпали се голям обществен дебат, стотици подписаха декларация към Столична община с искане за нова политика и промяна, както и гласуваха в анкетата на коя жена да бъде посветен първия паметник в София.В момента работата по кампанията продължава усилено.

 

Актуалните дела

Последния месец работих най-вече по Fine Acts Labs - уникални събития, които изследват пресечната точка между човешки права, изкуство и технологии, и развиват редица решения - от интерактивни произведения на изкуството до технологични приложения със силен арт компонент. След последното издание на Fine Acts Labs в София предстоят такива на няколко континента.

В този формат отбори от артисти и активисти в рамките на един уикенд (брифирани и подкрепени от ментори) прототипират проекти, които повишават осведомеността или допринасят за конкретно решение на съответния проблем. Жури награждава най-добрата с грант за развитие. Но се надявам много повече да намерят подкрепа за своето реализиране, защото са страхотни.

Позитивно за бъдещето

Аз не правя планове, но се стремя към някакви по-общи неща - да върша работа, в която вярвам, и да имам достатъчно време за хората, които обичам. Трябва да го бъде бъдещето, иначе защо ме е имало. 


фотограф: Михаил Новаков / Кампания “Паметни жени” 

фотограф: Михаил Новаков / Кампания “Паметни жени” 
 

Приятели и екип

Не мога да избера едно. Всички хора, с които работя в момента, са мои приятели – били са такива от преди, или са станали такива впоследствие. Имам 5 души екип, 12 души съветнически борд, 40 души в арт колектива и още десетки, които ме подкрепят по всякакъв начин. Всички те са хора, които осъзнават, че ако ти пука само за теб, си истински сам.

 

Един автопортрет

Творбата, която ме разтърси и промени нещо в мен завинаги е един автопортрет на леля ми. В него тя гледа със смесица от тъга и обвинение. Леля ми се самоуби на 37, след като комунистическият режим я смаза. Този автопортрет, който и в момента е вкъщи, ме учи на постоянство, на следване на убежденията докрай, но и на нуждата да помагаш на онези, които са нападани, унижавани и мачкани.

 

Усмивки и сълзи

История, която последно ме разплака и усмихна едновременно - човек, с когото бачкахме по последния Labs уикенд и върши работата си перфектно 48 часа, в неделя вечерта ме пита има ли още нещо за вършене, и след това отиде директно в болница, където го приеха по спешност за седмица с тежък алергичен шок. След това разбрах, че и в събота вечерта този човек е ходил в спешното за инжекции алергозан и урбазон. Нарочно не давам повече детайли, за да не разкрия самоличността му. Но такива истории на саможертва в името на някаква идея, на брутална отговорност и професионализъм до степен самозачеркване, могат да ме сринат и издигнат едновременно.


фотограф: Радина Ганчева / Дари на TimeHeroes

 

Добре или добра

Добра - това ми се струва странно чувство към самия теб, не знам дали съм го изпитвала.

Но последният път, когато се почувствах добре, беше в неделя.

 

Другият добър

Павел, партньорът ми, всеки ден.

 

Добрината

Да даваш без да очакваш и без да се разплуваш от самодоволство колко си як.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н