Хора В КАДЪР Към рубрика

ХРАНА ЗА ДУШАТАЗапознайте се със Завед. Той и част от бенгалската общност в София са домакини на едно от събитията Мулти култи китчън. С неговите близки се събират редовно да празнуват, пеят, танцуват, вечерят заедно, но никога досега не са били домакини на публична сбирка. Много са се постарали с безкрайно красивите си червено-жълти царствени носии, но изглежда се притесняват, особено от журналистите и операторите, които са поканени. Гостите започват да пристигат – усмихнати българи и чужденци, които са отворени и любопитни към света. Всичко започва с топъл разказ за страната, за бенгалските тигри и пищни сватби, за контрастите между там и тук, за това какво е да си чужденец в България. Участват Завед, съпругата му Надя и племенницата Фарин. Има кратка дискусия и въпроси, които любопитните задават, а след това идва време да опитаме Бангладеш на вкус и мирис. Домакините са приготвили над 12 различни вкусни ястия с богати подправки. Така започва любимата на всички част с “ням-ням-ням” и сладки неформални приказки с нови приятели, а накрая Завед пуска диско топката и започва да пее на бенгалски, хинди, английски и за финал “застрелва” всички с „Нека още две следи да оставим аз и ти“. В пеенето се включват и индийката Мона, и пакистанският ѝ колега Чодри, а децата започват да танцуват. Тази ароматна, звучна и вкусна среща продължава съвсем естествено в свое темпо, водено от нови приятелства.

Има нещо много специално и мило в този вид кръстосване на култури, езици, изкуство, нрави и храна. Общуване в най-чистия смисъл на думата. Обмен на енергия, която е заразителна и има силата да променя участниците към по-добро. Усещането е като да откриеш част от ново семейство. Създава нов уют и на двете страни - и на гостите, и на домакините, напуснали родината и домовете си по различни причини.
Това е една от десетките цели на Мулти култи колектива и по-конкретно инициативата Мулти култи китчън, създадена по идея на Звезда Ванкова и ръководена от нея и Бистра Иванова вече шест години. В началото се провежда само в София, а от 2015 г. стига до седемте по-големи градове в страната под формата на социален франчайз.
“Онова, което ядем, води до това, в което се превръщаме. Некачествената храна интоксикира хората и ги кара да деградират. Добра е онази храна, която ни служи да се развиваме физически, ментално и духовно.” Това не са думи на древен мислител или философ, а на Бистра - съвсем съвременен социален предприемач, културен иноватор и интеграционен експерт с множество награди и отличия за това, което прави, а именно - да съчетава с много любов две свои големи страсти - добрата храна и интеграцията на чужденци и българи. Още за делата на Мулти култи колектива Виж!те от самата нея:Смяташ ли, че добрата храна е изкуство? Какво е специфичното на този вид изкуство? И какво ти носи то?

Дълбоко осъзнавам, че това какво ядем, води до това в какво се превръщаме. За съжаление некачествената храна интоксикира хората и ги кара да деградират. Добра намирам тази храна, която ни служи да се развиваме физически, ментално и духовно. Голям почитател съм и на лечебното гладуване и възможността на човек да преодолява лакомията си. Определено имам страст към храната откакто се помня и обожавам да ходя по заведения, но истината е, че в България почти няма къде да се яде от гледна точка на качество на продукти и начин на приготвяне. Обичам интересните вкусове и красивата презенатция, но това е на втори план. Истинският въпрос е какво ядем – аз от почти 15 г. съм вегетарианец, а у дома се храним почти изцяло със сурова веган храна от проверени източници. Подкрепям сезонната храна, био земеделието, малките ферми с високи стандарти, честното заплащане на труда на фермерите, компостирането, избягването на разхищението. Що се отнася до това как ядем, това е една от любимите ми теми – обичам да инициирам възможности хората да се събират и заедно да създават и споделят трапезата си.

 

Какво правеше преди да се захванеш с Multu Kulti Collective?

Мулти култи се появи през 2011 г. и преди това бях студентка във Фактултета по журналистика на Софийския университет и доброволствах за екипа на Звезда Ванкова в Отворено общество, който се занимаваше с гражданско наблюдение в полицията. Живеех много щастливо и безгрижно тогава – ходех на супер интересни лекции, карах червеното си градско колело, излежавах се в парка, четях и пишех много.

 

Как се появи идеята за Multi Kulti Collective? Какви бяха първите ти стъпки в това ново поприще? Спомняш ли си за някаква случка, която те засмя? А за такава, от която ти стана тъжно?

Мулти култи е идея на Звезда Ванкова, моята духовна сестра и опора. В общи линии, тя обедини две свои страсти – тази към добрата храна и към интеграцията на чужденци и българи. Аз се появих на второто Мулти култи китчън събитие, посветено на бежанците в България, когато това беше абсолютно маргинална тема, и се влюбих в идеята. Толкова красиво ми се стори това сигурно пространство, в което хора от целия свят могат да се съберат, да общуват, да споделят, да създават заедно. Приказвахме си, ядохме, пихме, снимахме се с народни носии от Близкия Изток, намерихме нови приятели... Много беше хубаво! Оттогава нататък започнах да й помагам и заедно с чужденците да съ-създаваме нови и нови събития и проекти. Понеже тази инициатива винаги е разчитала на доброволци, сме имали всякакви ситуации като например - събитието започва, но основният ни домакин е на турнир по билярд и понеже много му върви, не може да дойде да открие, а в същото време готвачът закъснява, защото не е преценил колко време му е нужно, за да приготви 8 вида ястия за 60 души... Но хората винаги са били търпеливи и подкрепящи, защото виждат, че правим всичко със сърце. Винаги ми се е струвало красиво доброто желание на всички и това, че се обединяваме около една идея за диалог, мир, радост.


 

Как храната става преживяване и средство за диалог?

Току-що се връщам от работно посещение на фантастичните Makers for Change в Страсбург. Основателят Седрик е един от тези хора, които срещаш за кратко някъде в Европа и в рамките на 30 минути знаеш, че ще бъдете приятели завинаги. Аз съм огромен късметлия в това отношение и понеже като цяло сърцето ми е отворено, непрекъснато срещам сродни души в цяла Европа, което много ме зарежда с хубави мисли за бъдещето на ЕС. Та в първия си ден при Makers for Change бях поканена да участвам в генерална репетиция на кулинарните курсове, които ще предлагат през декември в рамките на знаменития коледен пазар в Страсбург. Бяха поканили готвачи от Франция, Италия, Сенегал, Сирия, Камерун, Индия, както и приятели, за да тестваме всички рецепти. Само за 2 часа срещнах толкова много приятели и научих толкова за града, обществото и всичко останало, че дори това ми стига като работно посещение. Да не говорим какви невероятно вкусни ястия сготвихме заедно... Храната е един уникален инструмент за диалог, мир, любов, сътрудничество, разбирателство.

 

С какво Multi Kulti помага на българската среда и на отделни хора?

Нашата дейност е много разнообразна – работим както на терен, така и на ниво политики. Смятаме, че това ни дава повече възможности да оказваме влияние на средата. От една страна, даваме трибуна на мигрантите и бежанците сами да говорят, създават, инициират, което ги овластява и прави видими в обществения живот. Това става чрез различни събития, инициативи и редица медийни партньорства. Подпомагаме и малки мигрантски бизнеси като ресторанти и магазини чрез Мулти култи картата, която представя заведения от над 20 държави. Помагаме на деца чужденци да намерят нови български приятели. Овластяваме младежи да развиват свои малки инициативи в подкрепа на интеграцията между чужденци и българи. От друга страна, сме национален координатор на официалния портал на Европейската комисия за интеграция на граждани на трети страни и предоставяме инфорамция за развитието на интеграционните процеси на национални ниво. От 2012 г. мониторираме интеграцията на бежанците в България. От 2014 г. сме членове на европейската мрежа СИРИУС за подкрепа на образованието на децата с мигрантски произход, а през 2016 г. съ-основахме ново НПО, базирано в Брюксел. Любимата ми история е за Фреди Бениамин, който идва от Ирак като бежанец преди 15 години. В Багдад той е лидер на местната асирийска християнска общност, организира техните тържества, готви, пише и режисира пиеси и т.н. Когато идва в България, се затваря в себе си поради лошо владеене на езика и други трудности. Срещата му с Мулти Култи го накара отново да разцъфне и да се върне към своята истинска същност - да бъде домакин на различни събития, кулинарни курсове, да организира занимания за деца...


 

Кой идва на вашите събития? Имате ли редовни посетители?

Много сме щастливи, че от години си имаме фенове, които ни следват във всичките ни приключения – китчъни, кулинарни куросове, брънчове и всякакви други проекти. Хората са фантастични – умни, интересни, креативни, мили и добри и идват от целия свят.

 

Можем ли чрез изкуството да предизвикаме някаква социална промяна?

Разбира се, това е цел на Мулти култи от самото начало и сме щастливи, че сме постигнали редица малки промени на местно, национално и европейско ниво.  Въпросът, който сега силно ни вълнува, е как тези инициативи да станат устойчиви и тази година Европейската културна фондация в Амстердам ни избра за една от 25-те от над 600 идеи от целия ЕС, Близък Изток и Северна Африка и ни подкрепи да проучим въпроса и предложим решения на европейско ниво. Което само по себе си е един фантастичен процес, защото интервюирам брилянтни социални предприемачи и НПО лидери и заедно осмисляме какво значи устойчивата социална промяна чрез култура и изкуство.


 

Какво значи за теб да правиш добро?

Като носител на наградата Доброволец на годината 2011: това е една от най-големите ценности в живота ми. Мисля, че една от най-големите добрини, които човек може да направи, е да стане огледало на друг – да му помогне да се види, разбере и развие. Това най-добре става с внимателни, искрени, добронамерени, дълбоки разговори. Вече по-интересен е въпросът как дефинираме „добро“. Аз лично не смятам, че целта на живота е благоденствие и щастие, а развитие, за което понякога помага и страданието. Така че аз съм фен на това да се поставям в трудни ситуации и да преодолявам границите си.

 

Кои са твоите герои?

Моят духовен учител Ваклуш Толев, моята любов Панайот Чафкаров и приятелката ми Звезда Ванкова. Има толкова много светли личности, които обичам и на които се възхищавам, но сякаш най-вече ценя духовността, осъзнатостта, искреността, следването на вътрешния компас.

 

От какво има нужда обществото ни днес?

От мъдрост.

 

Вече имаш опит в много различни кухни? Какви са твоите предпочитания? Имаш ли любима национална кухня?

В София най-много обичам да ям непалска и близкоизточна кухня, а когато пътувам, не пропускам виетнамска.

 

Къде се провеждат вашите събития? Как откривате пространствата?

През последните 6 г. сме си партнирали с десетки пространства, като ни е важно да споделяме ценности с хората там.


 

Как днес човек може да прави добро? Защо?

Понеже непрекъснато пътувам в Европа и се срещам с брилянтни социални предприемачи, съм забелязала, че хората, които правят добро за света, често се увличат в успехи и забравят себе си. Затова бих казала, че е важен балансът между грижата за обществото и грижата за себе си и най-вече човек да пази сърцето си чисто. Оттам тръгва всичко за мен. Ако ние не сме добре, няма как да правим добро за света.

 

По какъв начин ще се развива Мулти Култи занапред?

Ние се развиваме супер активно в последните години на европейско ниво. Последните новини на национално са, че догодина ще организираме международен ритрийт за изтощени културни мениджъри, защото този проблем е огромен, както и че ставаме национален партньор на Федерацията на европейските разказвачи и ще подкрепяме разказвачеството за социална промяна.

 

Кога е следващото ви събитие?

Заповядайте на 9 декември от 11:00 ч. в зала Христо Ботев да поиграем крикет на маса с деца със специални нужди. Обещавам, че ще бъде супер красиво и вдъхновяващо преживяване. А ако сте под 30 г., кандидатствайте до 20 декември за програмата ни за местни лидери съвместно с Британски съвет “Бъди промяната” и създайте своя инициатива в подкрепа на интеграцията между чужденци и българи.

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н