Хора В КАДЪР Към рубрика

JP3JP3 е джаз триото събрало едни от най-талантливите музиканти на родната ни сцена - Живко Петров (пиано), Димитър Семов (ударни) и Веселин Веселинов Еко (контрабас). Триото се събира през 2006 г. и бързо се превръща в една от разпознаваемите джаз формации в България. Още на следващата година издават първото си DVD „Understandable“ и са поканени да свирят преди една от най-големите легенди в джаза - Chick Corea и Bela Fleck, по време на Sofia Jazz Fall. Няколко години по-късно излиза и първият им студиен албум „It’s a Dream“ (2012), където специален гост в едноименната пиеса е Васко Василев. Албумът се превръща в най-продавания дигитален джаз албум за Източна Европа и същата година триото е поканено да участва в London Jazz Fest. През 2015 г., след едномесечно турне в Канада, JP3 записва втория си студиен албум „Between the worlds“, заедно с Арена квартет. Албумът съдържа оригинални композиции на Живко Петров, a Веселин Веселинов - Еко за първи път се включва със свои авторски пиеси. 

Защо джазът е по-добрият избор за една добре прекарана вечер? 

Живко: Тези, които слушат джаз, знаят защо. 

Еко: Джазът не е по-добрият избор за една прекарана вечер. Той е НАЙ-ДОБРИЯ избор.

Димитър: За някои е по-добрият избор, за други не. Във времето, в което живеем, за жалост вкусът на българина е особено занижен, но има и хора достатъчно интелигентни, които искат и жадуват да се потопят в магията на джаза, в свободата, която той дава, да се потопят в емоцията заедно с музикантите на сцената и да се докоснат до магията, която се случва в момента. Тази вечер никога няма да се повтори. Можем само да се надяваме да остави незабравими спомени за всички ни.

 

 

Какво и къде слушате в последно време за начало на деня?

Живко: Избягвам да слушам музика. Обичам денят ми да започва в тишина, за да е чиста мисълта, когато седна пред пианото.

Еко: Напоследък денят започва с MTV Rock, а след това слушам предимно себе си на баса в най-различни упражнения.

Димитър: Жаден съм за музика и непрестанно търся какво излиза. Слушам, докато вървя, докато съм в колата - навсякъде. Нямам нещо специално за начало на деня, но имам навика да разглеждам какво ново е излязло и това слушам. Последните албуми на Ari Hoenig, David Bowie, Charle Lloyd and the Marvels, Tord Gustavsen, Arruan Ortiz.

 

Случка от участие, която обичате да разказвате?

Живко: Много са. По скоро бих казал, че сцената е мястото, където разказваме нашите случки. Всеки път различни и вълнуващи.

Eко: Всеки концерт с Живко и Митко е случка, която е най-добре да се слуша, а не да се разказва.

Димитър: Случки много, но понеже аз не помня много имена на пиеси се случва на концерт да почна грешна пиеса. Тогава се извиняваме и почваме наново. За радост на всички, вече сме единодушни.

 


Какво последно ви вдъхнови? 

Живко: Красотата. Търся я навсякъде.

Еко: Последно ме вдъхнови едно шоу на Snarky Puppy.

Димитър: Вдъхновение може да намерим във всичко, без изключение.

 

А какво ви разочарова? 

Живко: Това, че хората вече не си вярват и не се усмихват.

Еко: Нищо не ме е разочаровало тотално, животът си е ОК.

Димитър: Че болшенството от хората си мислят, че музиката им се полага. Ей така да си слушат и ходят по концерти безплатно. Иначе плащат по 15- 20 лв. за билет за театър и кино. Не искам да коментирам качеството на филмите и постановките, които гледат. Дано са останали удовлетворени.

 

Опишете ни вашето усещане за джаз в три думи?

Живко: Джаз, джаз, джаз....

Еко: Джазът е размразена (красива) архитектура.

Димитър: Свобода, полет, предизвикателство. 

 

снимки: Стефан Ненков - 3inSpirit

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н