Хора В КАДЪР Към рубрика

КИРИЛ БИКОВ

 

Кирил е от хората, които отдавна вървят с рогата напред и пробиват клишетата в своята сфера на изкуство. Роден е в Бургас, но открива своя втори дом в Берлин. В работата си често търси нов прочит на религиозни мотиви и ритуали като прототипи на сексуални практики и фетиши. Фетиш е и много силна асоциация, когато говорим за фотографиите и пърформансите му. Ще забележите, че той умее да прави доста хитри паралели между религиозния стремеж към рая, нирвана, крайното пречистване и удоволствието - ментално и физическо. Негови творби са били част от изложението Art Basel, както и на Berlin Art Week, а иначе има купища участия в различни общи изложби и проекти.

 

 

ДОВЪРШИ ИЗРЕЧЕНИЕТО: БЕРЛИН Е...
... град, който е разделял, а в момента събира. Специфично белязан от историята на миналия век - разрушен в миналото и престроен, дом на изтока и запада, на чиновника, артиста, професора, проститутката, работника и любовниците.

 

ОТ КОГА СИ В БЕРЛИН И КАК ТЕ ПРОВОКИРА ТОЙ ТВОРЧЕСКИ?
Берлин е мястото, в което прекарвам по-голямата част от живота си в последните 9 години. Градът предоставя богато изобилие на хора, ситуации, етноси, култури, мисли и традиции, които разкриват различни перспективи на нормалност. Както и широко поле на мисъл и творческа изява, красива природа и неоспоримата вълнуваща история.

 

 

КОЕ ТЕ ДВИЖИ В ТВОРЧЕСТВОТО - СИМВОЛИЧНО И НА ПРАКТИКА?
Творческият процес е нещо, което е от изключителна сложност, тъй като изисква постоянна мисъл, наблюдение, преживяване, уединение, приемственост на различие и огромна борба със себе си. Опитът и чувствителността на твореца го доближават повече до неговите недъзи и благодетели. Моята работа е синтезиран превод на всичко това с опит за комуникация. Изкуството не дава отговори, а задава въпроси, а фокусът ми на наблюдение не е различен от този на всички нас и всичко, което ни обединява - любов, смърт, време и еротизъм. Човекът и природата са основни извори на информация и вдъхновение.

 

 

МОРАЛЪТ Е ПОПУЛЯРНО ТАБУ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО. КАКВО Е ТОЙ ЗА ТЕБ?
Моралът и табуто са тясно свързани помежду си, както и с отбягването на директна конфронтация със съществуващи страхове. Двете налагат правила и стандарти, които предоставят нужната комфортна зона на мнозина. Нееднаквостта им в различните точки на света се дължи на различията на религия, традиция и обществени нрави, които са опорни точки на допустимото и недопустимото. Изкуството е обещаното място за свобода на твореца, където тази зона на комфорт може да бъде нарушена, осъмнена или просто представена през различна призма или реални наблюдения, чрез невербална комуникация.

 

КОИ ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ ПРОЦЕСИ ТИ ВЛИЯЯТ И ТЕ ПРОВОКИРАТ НАЙ-СИЛНО?
Процесите, които се случват вътре в мен.

 

Инсталация “Corpus Mobile” с Федерика Даури


НАД КАКВО РАБОТИШ В МОМЕНТА?
Работата ми в момента е свързана с участието ми в Enter Art Foundation. След няколко pop up изложби, от които Art Basel и Berlin Art Week, фондацията търси нови възможности в Европа и останали части на света. Също така в момента работя и върху изложба със стари и нови работи в Япония и инсталацията “Corpus Mobile” с Федерика Даури, която представихме няколко пъти в Берлин. В нея тя лежи гола в неподвижност в продължение на часове със 100 висящи ножа от тавана на разстояние от 1 милиметър от тялото и лицето ѝ. Инсталацията изисква огромна психическа и физическа издръжливост, тъй като се занимава с възприемането на наложените лимити до екстремност. В последните ми непоказвани досега фотографии, ежегодните ми дългосрочни пътувания в Южна и Югоизточна Азия оставиха неизбежна следа. И като че ли голяма част от тях непосредствено започнаха да придобиват все по-голям политически контекст.

 

Снимките са част от проекти на Кирил Биков. Повече за тях ще откриеш тук.

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н