Хора В КАДЪР Към рубрика

НИКОЛА МИХОВ


Hello And Welcome To Paris, Никола Михов

Никола Михов е фотограф и автор на фотокниги, съосновател на виртуалната галерията за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги "ПУК!". Неговата първа книга Forget Your Past (изд. "Жанет 45") попада в селекцията за най-добри фотокниги за годината на британското списание British Journal of Photography. За работата си по проекта, посветен на паметниците от времето на комунизма, Никола е номиниран за наградата Deutche Borse Photography - една от най-престижните в света на фотографията. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” излиза в лимитиран тираж от 200 номерирани и подписани бройки и е номинирана за Dummy Award на Kassel Photobook Festival през 2016 г. Неслучайно изложбата с номинираните книги от тазгодишното издание на фестивала ще гостува в София през септември за първото издание на Sofia Art Book Fair, което ще бъде с фокус върху фотокниги и с Никола като гост-куратор.


Hello And Welcome To Paris, Никола Михов

ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НОВАТА ТИ ФОТОКНИГАТА "PROCESSING...", РАЗКАЖИ НИ ПОВЕЧЕ ЗА НЕЯ.
През последните няколко години редовно прекарвам по няколко часа в Лувъра, сред разноцветното множество от туристи, които се тълпят пред Мона Лиза. Проектът разглежда творбата като икона на съвременната поп култура, като място за поклонение и продукт за масова консумация. Книгата се издава от френското издателство Innocences с подкрепата на Френския институт, а премиерата и ще бъде на изложението за фотокниги Cosmos, в рамките на фотографския фестивал The Rencontres d’Arles във Франция.

ТИ СИ ЕДИН ОТ ОСНОВАТЕЛИТЕ НА ПЛАТФОРМАТА "ПУК!" (ЗАЕДНО С ТИХОМИР СТОЯНОВ И РОСЕН КУЗМАНОВ). КАКВА Е НЕЙНАТА МИСИЯ?
Мисията ни е да създадем среда за популяризирането и издаването на фотографски книги в България, като си сътрудничим с автори, дизайнери, издателства, фестивали и разбира се, други сходни организации, които работят в областта на независимите артистични издания като Hip-Hip Atelier и ТИ-РЕ.

КАКВИ СА НАГЛАСИТЕ КЪМ ТОЗИ ЖАНР СРЕД ФОТОГРАФСКАТА ОБЩНОСТ И ПУБЛИКАТА В БЪЛГАРИЯ?
Мисля, че публиката е с една крачка напред спрямо фотографската общност. Определено има голям интерес, но местата, на които могат да се разгледат стойностни фотокниги, са малко. Още по-малко са местата, на които могат да се купят, а единственото издателство, което подкрепя подобни издания, е "Жанет 45". В същото време все повече автори усещат значението и потенциала на фотокнигите и работят в тази посока. Аз съм оптимист, сигурен съм, че българската сцена на независимите издания и фотокнигите тепърва ще се развива на бързи обороти.
Forget your past, Никола Михов

КАКВИ СЪБИТИЯ ПРЕДСТОЯТ НА "ПУК!"?
Едно от следващите ни събития ще бъде посветено на 70-годишнината на агенция "Магнум", където ще представим фотокниги на автори, които са маркирали различните етапи от развитието на агенцията като Йозеф Куделка, Филип Джон Грифитс, Мартин Пар, Брус Гилдън и Алек Сот.

Предстои ни и колекционерски "ПУК!", в който ще поканим различни фотографи да покажат избрани фотокниги от своите колекции. Планираме да организираме и събития на нетипични места, свързани с темата на фотокнигите, които са във фокуса на съответното събитие. Така че, скоро ни очаквайте на места като култова квартална кръчма, ромската махала или жп гарата.

ЩЕ БЪДЕШ ГОСТ-КУРАТОР НА ПРЕДСТОЯЩИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ SOFIA ART BOOK FAIR. КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ?
Освен всички интересни събития, за които разказва организаторът на фестивала Десислава Панчева (виж стр. 4), по време на фестивала ще покажем за първи път и резултатите от проекта ReForget Your Past. За него поканих над 20 съвременни артисти, фотографи, архитекти, графични дизайнери, и графити артисти да се намесят в различни копия от моята книга Forget Your Past, като я превърнат в свое произведение. Сред участниците в проекта са Недко Солаков, Антон Терзиев, Кокимото, Станислав Беловски, Иван Шопов - Балканsky и XPOME.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н