Хора В КАДЪР Към рубрика

ФИНЛАНДСКИ ИСТОРИИ С ПАЙВИ БЛИННИККА


Пайви Блинникка - посланникът на Финландия в България / фотограф: Петри Кроок

Тази година Финландия празнува 100 години от независимостта си. Юбилеят на страната се превърна не просто в повод за празненства, а във възможност за хората от цял свят да се върнат назад във времето и да разберат как се е създала финландската нация и кои са истински важните неща, които трябва да знаем за нея. За да научим повече за тази вълшебна страна потърсихме Пайви Блинникка - посланикът на Финландия в България, която ни разказа какво е финландското SISU, защо е важно да познаваме миналото си и каква е визията ѝ за бъдещето на страната.
Поводът да поговорим с нея е и тематичното парти Finland 100, което Nordic Soundscapes организират в колаборация с посолството на Финландия в София на 13 октомври в TELL ME BAR. За да усетим автентичната атмосфера и празничният финландски дух, Мartin /artnewscafe/ и Sayulke /Мелформатор/ са ни подготвили специална селекция от извънземни звукови картини от скандинавския север, изпълнени с мелодичен поп, инди, трип-хоп, хаус, дарк електроника, диско и техно. 

Тази година Финландия празнува 100 години от Независимостта си. Защо е важно да помним зад какви ценности е стояла страната през последния век и защо те са важни за обществото?

През изминалите 100 години Финландия е направила огромен скок от аграрно общество към проспериращо, високо-демократично такова. В началото, Финландия се е борела за националната си идентичност, била е замесена в три войни. Сегашното благополучие не е дошло без жертви, а с много и постоянна работа. Да познаваш миналото си, означава да си окуражен да развиваш бъдещето си.

Как се празнува юбилеят във Финландия и по целия свят?

Цялата година е пълна с юбилейни събития – главно концентрирани във Финландия. Мотото на годишнината е „Заедно“, така че в повечето случаи събитията са за всички: от партита, концерти до съзтезания. Бяха отворени и нови природни паркове и много компании поднесога подаръци по случай юбилея. Дори някои страни поднесоха подаръци. Например, България подари 100 рози, които бяха засадени в градината на един State Meeting  Center, за да повдигат настроението на хората с красотата си. Годишнината се празнува и извън Финландия. В София, имаше концерт през юни, както и на 6 декември НДК ще бъде осветена във финландските бели и сини цветове. Както и много други изложби и събития.Хелзинки, вечеря под открито небе, снимка: Lauri Rotko, VisitFinland
 

Какво бихте посъветвали хората, които за първи път посещават страната Ви?

Във Финландия има 4 сезона, за това е важно да се избере правилното време. През зимата има много сняг за зимни спортове, през лятото може да се плува в хилядите езера или в Балтийско море. На градския живот, разбира се, може да се насладиш през всеки сезон. Това, което най-много ни различава от България е количеството светлина. През зимата дните са къси, но в тъмнината снегът отразява светлината. И с малко късмет можеш да видиш неземното Северно сияние в небето. От друга страна, през лятото слънцето е на небето през по-голямата част от денонощието. Страхотно преживяване! Но, за първо посещение препоръчвам летния сезон. Тогава Финландия е пълна с различни фестивали и хората наистина се наслаждават на живота.

Как бихте описали Финландия с 3 думи?

Не е лесно да се опише Финландия само с 3 думи. Твърде голям избор! Но, избирам тези: Натурална, Северна, Образована (NATURAL-NORDIC-EDUCATED). Мисля, че е ясно описват страната.Финландия, езерото Pielinen, снимка: Asko Kuittinen, VisitFinland

Можете ли да назовете 3 неща, които са стриктно „финландски“?

Този въпрос е много по-лесен от предишния. Често цитираме трите финландски „S”-та - SIBELIUS, SAUNA и SISU!  Жан Сибелиус е националният ни композитор, финландците обожават сауната във всеки един възможен момент, a SISU е състояние на духа, когато си готов да даваш постепенно всичко от себе си, зада постигнеш целта си. SISU често е било от помощ в тежките моменти от нашата история.

 

Какво означава Независимостта за вас? Какво е пожеланието ви към Финландия за 100-годишния юбилей?

Много съм горда със страната си и постиженията й. Пожелавам й най-доброто за в бъдеще и се надявам, че финландците ще продължават да развиват държавата заедно, давайки едновременно и много  за развитието на Европа.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н