Хора В КАДЪР Към рубрика

РОБЕРТО ФОНСЕКА ЗА СИЛАТА НА МУЗИКАТА


снимки от концерта на Роберто Фонсека в Sofia Live Club през 2016г. / фотограф: Георги Величков

Роберто Фонсека е музикант, който е заел своето стабилно място на световната сцена - той носи красотата и мелодиката на своято кубинска музикална традиция, но й дава ново модерно звучене и се опитва да представи себе си в новата, различна Куба. Той носи ураган от музикални идеи у себе си и се вдъхновява от различни култури и традиции, включително и българската като имаме предвид парчето Bulgarian от албума му Akokan(Enja, 2009).  Човек се влюбва от пръв път в музиката му, но го съпреживява всеки път, когато го слуша на живо, защото усеща силата и катарзисното преживяване на концертите на Роберто Фонсека. Всеки негов концерт е откровение. Роберто преживява и ни кара да съпреживеем с него всеки един изсвирен тон, защото знае, че музиката е любов и може да изрази всяко състояние на човека и да го преобрази духовно. Преди двата му концерта на 10 май в София  разговаряме с него за новия му проект ABUC, музиката, танца и нещата от живота на Роберто Фонсека.

 

Здравей, Роберто, много се радваме, че ще се срещнем отново с твоята музика през май. Преди година излезе новият ти проект ABUC (CUBA наобратно), от който сигурно ще чуем доста неща на концерта. Има ли нещо специално, някоя история, свързана с този проект, която би искал да ни споделиш?

Това беше проект, над който съм треперил най-много..защото е много силен и много специален за мен...и много личен. Това е нещо като моя визитна картичка, на кубинския музикант Роберто Фонсека. С този албум не просто показвам откъде идвам и какво ме е оформило като музикант, откъде съм се повлиял или майсторското изящество на музиката, която имам и правя. Този албум трябва да покаже на света каква личност съм чрез музиката, средата и звуците. Най-важното бе да направя един  диск, който идва от Куба, но без да е лекичък или пък опортюнистичен спрямо пазара. Работих усърдно две години, като отделях всяка свободна митута за този проект. И наистина съм доволен от резултата.


снимки от концерта на Роберто Фонсека в Sofia Live Club през 2016г. / фотограф: Георги Величков
 

Има доста силни послания в диска - например стиха: "Hay dolor en el mundo pero no es dolor el mundo"(“Има болка в света, но светът не е болка).. Кое е твоето послание, което пращаш към света с диска си?

Любовта, ако съществува.....

 

В диска има една пиеса, която като я слушам, имам чувството, че кара човек да  полети нагоре, към небесата - "Contradanza del Espíritu". Как възникна тази песен, сънува ли я? Сънуваш ли музика?

Това е една пиеса, посветена на танца във всичките му форми. Танцът е нещо сюблимно, което извисява духа, свързва ни по тайнствен начин с енергии и ни пренася в невероятни, непредставими светове, където някои хора могат да установят директна връзка с техните предшественици и да те отведат до небесата..Това се опитах да отразя с тази композиция, затова исках да звучи епично, даже мускулно и едновременно с това много нежно и лирично на определени места.

 

Има прекрасна брас секция и много гост музиканти в албума, как избра участниците в проекта?

Много ми харесва да каня и да си сътруднича в своите проекти със специални хора, защото са великолепни виртуози на своите инструменти или просто имат собствен глас, с който искат да изразят много неща чрез музиката.

Кое е по-силно за теб като усещане - да композираш или да свириш пред публика?

Да композирам, това е много силен, интензивен и интимен процес.снимки от концерта на Роберто Фонсека в Sofia Live Club през 2016г. / фотограф: Георги Величков
 

Спохожда ли те т.нар. “дуенде” като свириш пред публика?

Дуенде? Не знам точно какво е това, но мога да кажа, че изпитвам много различни неща като свиря пред публика, много силни емоции и винаги се опитвам да се забавлявам с всяко парче и ми се иска и публиката да пътува с мен на всеки концерт. Затова давам всичко от себе си и свиря като за последно при всяко излизане на сцената.

 

Ако животът ти беше филм, кой щеше да бъде?

Не знам, вероятно щеше да бъде сглобен от много дубли.


снимки от концерта на Роберто Фонсека в Sofia Live Club през 2016г. / фотограф: Георги Величков
 

Ако притежаваше суперсила коя щеше да бъде?

Да лекувам болни.

 

Пътувал си по света и си посетил много места. Кое беше онова, което те вдъхнови най-силно?

Магични бяха всички места, защото магията я носи публиката, атмосферата, която се създава между артиста и публиката, която го слуша..затова може да е огромна зала с хиляди души или малко местенце с 15-тина..Ако я няма тази връзка, това общуване, не би било вълшебно и мястото..

 

Какво може да очаква публиката от твоя концерт на 10 май в София?

Иска ни се да тръгнат на музикално пътешествие с нас, за да се насладим заедно на едно духовно и много емоционално пътуване..

Билети от 30 до 55 лв. онлайн
за първия концерт - https://event.gg/8898/
за втория концерт - https://event.gg/8938/
и в Dukyan Meloman / Дюкян Меломан, музикален магазин, грамофонни плочи
jazz-plus.com/fonseca

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н