Хора В КАДЪР Към рубрика

ПО СТЕНИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ

 

Когато буквите и посланията излязат на улиците по своя воля, ги наричаме графити изкуство. Но какво се случва, когато ги пренесем на работното си място? Ефектът може да е много ободряващ, но само, ако се довериш на правилните за целта хора. Най-пресният и свеж пример в тази връзка дойде от новооткрития офис на българската компания - доставчик на уеб хостинг услуги SiteGround. След София, Стара Загора и Мадрид фирмата е спретнала чудно местенце за работа в Пловдив. Личи си защо вече втора година взимат отличие в конкурса на Aon Най-добър работодател. За готината атмосфера там са потърсили помощта на все доказано талантливи люде - архитектите от Funkt и едни от най-силните ни графити артисти Arsek и Erase, които се трудят добре не само със спрей в ръка край стена, но и като основатели на прословутото студио FourPlus. Разпитахме последните за това как така успяха да придадат на един офис свободен уличен дух и ни накараха да започнем да се ровим по въпроса що е то уеб хостинг и имаме ли почва в тази явно доста свежа компания SiteGround.

 

 

ГРАФИТИТЕ ИДВАТ ОТ УЛИЦАТА. КОЕ Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО, КОГАТО ТРЯБВА ДА ГИ ВКАРАТЕ МЕЖДУ ЧЕТИРИ СТЕНИ?

Да, графитите идват от улицата и е голямо предизвикатеслтво да влязат в интериор. Трябва много да се внимава с подхода, защото цветовете и композицията имат свойството да правят помещението по-голямо, но също така могат и да го затворят. Една грешна комбинация и широкият и светъл офис се превръща в схлупена стая.

КАК ПОДБРАХТЕ ПОСЛАНИЯТА И ХАРАКТЕРИТЕ ЗА ОФИСА НА SITEGROUND?

Специално за SiteGround се спряхме на композиции и цветове, които да се вписват добре във вече проектирания офис. Не искахме да се късаме от общия дизайн. Като цяло вярваме, че добрите графити трябва да допълват интериора без да се натрапват. Понякога дори са достатъчни само форми без илюстрации.

 

 

КАК СПОРЕД ВАС ВЛИЯЯТ НА ХОРАТА В РАБОТНА СРЕДА?

Добре подбраните цветове, форми и илюстрации могат да имат положителен ефект за настроението в стаята или офиса. Никой не иска да работи в стерилна среда (освен ако професията не го налага). Графитите могат да създават различни настроения. Както една картина може да носи емоция, така е и със стените с разликата, че те са по-големи. Нашата работа е тази емоция да е положителна.

КОЕ НАДДЕЛЯВА ПРИ ГРАФИТИТЕ - ПОСЛАНИЕТО ИЛИ ВЪНШНИЯТ ИМ ВИД?

Зависи какъв е търсеният ефект. Ако целта е стената да носи послание, подходът е един. Ако трябва само да изглежда добре, подходът е друг. При стените с конкретно послание е добре идеята да е по-видима, за да се смила бързо от хората, които минават покрай стената. Рядко хората спират и се вглеждат в рисунката, затова посланието трябва да се набива на очи, иначе рискуваме да не бъде разбрано.

 

 

 

КОЕ Е НАЙ-НЕОБИЧАЙНОТО ЗАКРИТО МЯСТО, НА КОЕТО СТЕ РИСУВАЛИ?

Рисували сме на много места и всяко от тях само по себе си е различно и има своите странности. Може би най-странно е, когато рисуваме в тесни помещения. Предизвикателството е в това, че рисунката трябва да се разбира и от един метър разстояние. Това се постига трудно с флакони.

КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА СЕ ПРОМЕНИ КОРЕННО ВЪВ ВИЗУАЛНАТА СРЕДА, КОЯТО НИ ЗАОБИКАЛЯ?

Вярваме, че графитите могат да помогнат на градската среда да изглежда по-малко сива, но, разбира се, това не означава, че трябва да са на всеки метър. Ако са добре планирани и още-по добре реализирани, няма да пречат на никого, даже обраното.

 

снимки: SiteGround

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н