Хора В КАДЪР Към рубрика

SOFIA ART BOOK FAIR


2017 KASSEL DUMMY AWARD, Fotobookfestival Kassel

Десислава Панчева отдавна е замесена в културния и музикалния живот на София, но в последните години трайно е куратор на своето проектно пространство Hip Hip Library, в което представя библиотечна колекция от печатни издания, посветени на изкуството - фензини, арт и фотокниги, комикси, специализирани монографии и различни експериментални издания от цял свят. Покрай това сега организира и курира първото издание на фестивала Sofia Art Book Fair, в който събира представители на всички тези видове независими издания и ги съчетава с работилници, изложби, лекции, презентации и книжно изложение. Очакваме го с нетърпение между 19 и 24 септември в cosmos coworking camp., СУ “Климент Охридски”, Hip Hip Library, Гьоте-институт София и галерия Synthesis.

Първи брой на фестивала избира да се фокусира и структурира около темата за фотографските издания, а гост-куратор ще е фотографът Никола Михов - “един от протагонистите в света на съвременните фотокниги, който същевременно полага големи усилия за развитието на локалната сцена”, казва Деси. За визуалната идентичност на фестивала пък е отговорна илюстраторката и графичен дизайнер Виктория Стайкова, която от друга страна е неразделна част от екипа на Колектив ТИ-РЕ.


Charkow, Елен Корт 

ЗНАЧЕНИЕТО
“Книгоиздаването е отдавна познато като форма на артистична практика и има богато наследство, натрупано в продължение на повече от петдесет години. През последните десет години обаче се наблюдават интересни промени - книгите и печатните произведения на артисти придобиват все по-голяма популярност. Това се дължи, до голяма степен, на рязкото увеличение в броя на специализираните книжни фестивали и изложения, които се организират по цял свят.”

ЗАЩО Е ТАКА?
“Самопубликуването или публикуването чрез независими издателства дава на авторите тотален контрол върху съдържанието, без редакционни ограничения, и им позволява изключително важната намеса във всички пред- и следпечатни продукционни процеси. Разпространението на подобни издания се случва основно в специализирани книжарници и библиотеки или по време на многобройните фестивали и изложения. Често този вид свободна дистрибуционна мрежа заобикаля тромавите бюрократични системи на традиционните музеи и галерии, за да достигне до нови аудитории.
Нещо повече - нарастващият брой нови фестивали, изложби, наградни фондове, музейни и пътуващи колекции е пропорционален на броя самопубликуващи артисти и независими издателства. Освен това, по света съществуват и множество организации, които се занимават с архивирането и категоризирането на подобни издания, с което гарантират тяхното съхранение като ценно културно наследство.”

ЗАЩО ФОТОГРАФСКИ ИЗДАНИЯ?
“Напоследък все повече съвременни артисти разпознават фотокнигата като самостоятелен “обект”, който се превръща в един от основните “инструменти” за създаването на социално ангажирани проекти с висока художествена стойност. Разнообразно съдържание на независимите фотографски издания рефлектира актуални социални тематики и успешно информира, вдъхновява, образова и провокира обществена активност. Разглеждана в един съвременен културен контекст, фотокнигата не е просто сбор от фотографски изображения, един вид фото албум или така наречената “coffee table” книга. Тя е завършено произведение на изкуството, в което съдържание, концепция, дизайн и изработка са едно неразделно цяло”, обяснява Деси.

Според нея, макар и специализиран, фестивалът ще успее да привлече широката публика, като представи и образователна програма, разгърната в поредица от работилници, лекции, презентации и неформални разговори между публиката и гостуващите участници.


Until death do us part, Тома Суван 


Hip Hip Library на ул. Сердика 30 в София

ИМЕНАТА ЗАД КАДРИТЕ
Въпреки че до септември има още доста време, вече са ясни част от основните имена в графика на фестивала. Сред тях ще бъдат френският колекционер на намерена фотография Томас Суван, холандският образовател Корин Ноорденбос, френският колектив Zines Of The Zone, пътуващата изложба на прототипите на фотокниги, номинирани за Fotobookfestival Kassel Dummy Award 2017. Разбира се, ще има и още много други. Деси допълва, че фестивалната програма ще завърши с традиционно за формата книжно изложение и базар в дните 23 и 24 септември, които ще бъдат придружени с презентации на някои участници.

ТЕНДЕНЦИИТЕ
“Противно на мрачните прогнози за предстоящата “смърт на печата”, развитието на дигиталните и онлайн технологии единствено допринасят за все по-голямата активност в пост-дигиталното публикуване, създавайки предпоставка за една креативна симбиоза между дигитално и аналогово. Интересът към книжното тяло и издателската дейност в артистичните среди преживява истински Ренесанс и оттук нататък е само въпрос на време вече създадените български колективи и организации, посветени на независимото издаване, да спечелят нови публики и да получат необходимото внимание и подкрепа, за да развият своята практика успешно”.

Повече за фестивала ще откриете на сайта му или на страницата му във Фейсбук.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н