Хора В КАДЪР Към рубрика

НИТО ВЪЛК - НИТО КУЧЕКакво кара един шотландски продуцент да се премести от Лос Анджелис в Пловдив? Как се прави успешен филм, финансиран от публиката и заснет за 18 дни в най-бедните части на Щатите с малък екип и 95-годишен актьор? Как става така, че един независим филм се дистрибутира и продава по-добре от много от големите заглавия на Холивуд в някои от известните кина в САЩ и Канада? Ще откриете отговорите на тези и други въпроси, ако отидете да гледате въпросния филм “Нито вълк - нито куче” на 10 юни от 19 ч. в Дом на киното. На нея ще присъства лично и продуцентът и режисьор Стивън Люис Симпсън, който от 16:30 ч. същия ден ще проведе и филмов мастърклас за независимо кино в сградата на move.bg. Ако ви е по-удобно да го гледате в Пловдив, датата за прожекцията и среща със Симпсън е на 8 юни от 19 ч. в Lycky Дом на киното. След тези две дати той заминава за Варна, където ще е на 15 юни във Фестивален център.


Защо един шотландски продуцент се мести от Лос Анджелис в България?
Прекарал съм много години от живота ми в Лос Анджелис, но не ми харесва да стоя там. Преди време бях в България за няколко месеца и още в София се почувствах у дома. Но когато дойдох в Пловдив, се влюбих в града. Много е спокойно тук и хората, с които работя са чудесни и правят работата по-забавна. В Пловдив е трудно човек да остане стресиран, а работата около филма и независимото му дистрибутиране в над 100 кина е много стресиращо. В този аспект магията на града прави живота ми много по-спокоен и балансиран.Как от борсов брокер се превърна в кинопродуцент? Кога разбра, че киното е твоето
призвание?
Преди да стана най-младия борсов брокер - на осемнадесет години, вече знаех, че искам да правя филми. Но в родния ми град в Шотландия, никой не се занимаваше с това начинание, и трябваше да тръгна на своето собствено пътешествие с дълъг път пред мен. Ролята ми на борсов брокер просто беше прикритието ми в нормалния свят, когато всъщност се занимавах със занаята, наречен филмова режисура.

А защо независим? По-удобно ли е да се движиш срещу течението?
Има толкова много истории, които не можеш да разкажеш, ако си част от комерсиалната филмова индустрия. Снимането на филм с историческа и културна значимост, който се впуска в тъмното минало на Америка, което Холивуд се опитва да избегне, означава, че трябва да смениш подхода. Също така, участието на 95-годишен актьор означава, че никой в Холивуд не би спонсорирал такъв проект, заради застраховката. Означава също, че не трябва да правя компромиси в това, което искам да кажа, и че силата на филма се усеща чрез това.Какви са най-големите предизвикателства да правиш независимо кино?
Някои от предизвикателствата са същите и за малки, и за големи проекти. Да улучиш времевите условия. Да имаш достатъчно време да снимаш това, което искаш. Да намериш перфектните актьори и т.н. Когато правиш прослушване без бюджет е по-трудно, но при проектите с индианци броят на добрите актьори е ограничен, а аз познавам повечето. Затова имах късмета да намеря перфектните актьори за филма. Най-трудната част бе, че отговарях за повечето работа сам, а това отнема изключително много време.

Какво те грабна толкова силно в книгата, по която е сниман "Нито вълк - нито куче", за да направиш филм, финансиран от публиката и сниман за 18 дни?
Романът въздейства силно на много хора и е много популярен. Един от най-известните почитатели на книгата е Робърт Плант от групата Лед Цепелин, който успя да лансира романа във Великобритания чрез британски публицист. Книгата отвежда читателите дълбоко в части на американската история, за които иначе знаят почти нищо.Единият от главните актьори във филма е на 95 години по време на снимките. Какво значи това за един режисьор, продуцент и неговия екип?
Най-важното в това да участва 95-годишен актьор бе, че това е самият Дейв Белоглав Орел. Неговата вътрешна сила беше по-голяма от тази на всички нас, а духът му просто оставаше на снимачната площадка и това преживяване не може да се сравни с нищо. Факт е обаче, че му отнемаше повече време да научи репликите си, и времето за снимане с него беше по-кратко, защото бързо се уморяваше. Но Дейв разбираше важността на филма и това му даваше още сили, дори му позволяваше да върви по-дълго, отколкото е вървял от доста време насам.

"Нито вълк - нито куче" успява да надвие по гледаемост в кината много от популярните фестивални кинозаглавия в САЩ и Канада? Как се прави това от един независим филм? Каква е тайната?
Когато филмът е бил в кината редом с големи Холивудски продукции, е събирал повече публика от тях, защото донася едно емоционално пътуване, каквото не може да бъде създадено от днешните филми. Публиката се смее и плаче с филма, и много от тях остават на мястото си дълго след като финалните надписи са приключили. После споделят с други хора. Но също така аз и екипът ми отделяме много време, за да разпространим новината в определени общности и хората идват отдалеч, за да гледат филма.Коя е следващата история, която искаш да разкажеш във филм? Как си представяш филм с българска история в него? Какъв ще е жанрът? 
Планирам следващия ми филм да е съвсем различен. Искам да го снимам в България, а сюжетът ще бъде драматичен, но по-скоро в жанра фикция. Искам да използвам комбинацията на красивия пловдивски пейзаж с невероятните планини. Хората казват, че Нито Вълк - нито Куче показва красиви американски картини и пейзажи, които рядко биват показвани във филмите. Искам да представя красотата на този регион по този начин на екрана.
 
Какво е първото нещо, което те впечатли в Пловдив?
Още в първите мигове в Пловдив го заобичах. Има едно спокойствие тук, което отсъства на други места, където съм бил. Мога пеша да стигна навсякъде и това много ми харесва. Харесва ми да прекарвам част от работния ми ден на лаптопа в някое от прекрасните кафета - като Арт Нюз и Котка и Мишка. Но при второто си посещение тук открих най-любимия си караоке бар в цяла Европа - бар Айвън Караоке. Там съм най-редовният клиент. Според мен точно така трябва да изглежда един караоке бар, а и това е любимото ми място в Пловдив.
 
Звукът или фразата, които би използвал, за да пресъздадеш България в подкаст?
Елате да живеете в България. Ще бъде добре за душевното ви здраве.Пловдив, Lucky Дом на киното, 8 юни, 19 ч.
София, Дом на киното, 10 юни, 19 ч.
Варна, Фестивален център, 20 ч.

ЛЮБИМИТЕ ПОДКАСТИ НА СТИВЪН ЛЮИС СИМПСЪН ВИЖТЕ ТУК. 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н