Хора В КАДЪР Към рубрика

ВИКТОРИЯ ДРАГАНОВА И ВОЙН ДЕ ВОЙН


снимка: Swimming Pool

В последния уикенд на септември две от любимите ни арт пространства в София - Æther и Swimming Pool се превръщат в “златен дом” на изкуството, в който ни очакват изложба и събития, организирани в обща хореография. Domus Aurea е замислен като първия Sofia Art Weekend, който ще продължи от 28 до 30 септември. 

Фестивалът започва в пространството на Swimming Pool с инсталация на композитора, диригент и автор Иван Спасов, починал в средата на 90-те. Нейната концепция се върти около въпроса как може да се изложи музиката и с какво музиката променя обекта, материалното, видимото въобще. Като продължение в събота вечер ни очаква концерт с класическа музика - пиано, сопран, цигулка и бонгос. Концертът ще бъде пърформативен, и докато се случва във вътрешните и външни помещения ще позволява на публиката да се движи свободно из пространствата.

Веднага след откриването в Swimming Pool в Aether ще стартира 24 часов пърформанс на Войн де Войн, който е от няколко фази и включва споделено сънуване в пространството му. Последната фаза ще съвпадне с откриване на инсталацията на Симеон Симеонов. 
Изложбите в двете пространства ще могат да бъдат посетени до 8 октомври, а входът за всички събития е безплатен, с изключение за концерта с билети на цена 10 / 7 лв. И понеже нямаме търпение да научим повече, помолихме Виктория Драганова и Войн де Войн да ни разкажат какво да очакваме по време на Sofia Art Weekend.

снимка: Swimming Pool
 

Какво е DOMUS AUREA?

Войн: DOMUS AUREA е едно желание да изживеем и свържем града, в който живеем, по един нов начин. Да си представим него като едно тяло - улиците са вените, площадите – неговите спомени, а златният му ореол - връзката, вниманието, отношенията един към друг. Нашият златен град е богатството, което нямаме. Всъщност богатство са идеите и желанията, които сме посяли в почвата.

Първата галерия е била официално открита в оригиналния Златен дом на император Нерон, защо години по-късно градът не е галерия, която всъщност обитаваме?

Виктория: В началото, зад идеята стоеше и Снежанка Михайлова с Linda. Тогава и често си говорихме за дома във всеки един от нас, за отношението ни към този дом, което отношение е и отношение към истината. А за мен Domus Aurea е споделяне, обогатяване, облагородяване и радост – споделена радост. Този дом е и същността на всяко едно подобно на нас пространство за изкуство. 

снимка: Aether
 

Какъв е вашият дом на мечтите?

Войн: Трансперантен, стабилен, но и крехък. Когато елементите надделея и нещо екстра влезе в дома, мечтата се разпръсква на хиляди малки парчета.

Виктория: Войн, фантастичен си. Но за мен това е труден въпрос ... свързвам мечтите с някакъв неуместен оптимизъм, с капитализъм, а и с клишета. Аз обичам да говоря по-скоро за фантазиите, където различността се проявява. Фантазията е задължителна. Може би всеки един дом трябва най-вече да принадлежи на фантазията, да е “дом на фантазиите“, а какъв точно – няма значение.

снимка: Simeon Simeonov

Какво провокира създаването на Aether и Swimming Pool и какво ще открием в пространствата?

Войн: Създаването на Aether бе провокирано от нуждата за физическо място, където хората имат възможност за реална среща и обмяна на идеи, сред едно объркано общество. Изкуството стои на второ място, след човешкото.

В пространство ще открием инсталация на Симеон Симеонов, която е предложение за колективно преживяване на пространството като потенциален елемент, като реплика на човешката психика - елемент толкова голям и обемен, олицетворен като издуваща се от стената плазма, която има способността да ни възпре, дори за няколко секунди. До момента, в който плазмата се отпуска и изпуска въздуха си, предоставяйки ни отново да поемам свободата.

Виктория: За Swimming Pool винаги водещо е било простанството – тази вертикалност, този басейн, тази история, този град – опитваме се да работим с всичко това, било през осмисляне или фантазиране. От самото начало искахме да създадем място, където да се сблъскваме с проблеми, които се проявяват в различни географии, но тук са най-явно видими. По този начин искаме да се включим в един надрегионален, наднационален дискурс относно какво е важно днес и как изкуството реагира на това. 

В рамките на този проект и представянето на композитора Иван Спасов, се обръщаме от една страна към към миналото, от друга – към музиката. С други думи, правим нещо на пръв поглед нехарактерно, изненадващо – но с пълното съзнание, че с това представяне, включващо изложба, дискусия и концерт на покрива, ние  най-скоро можем да осъществим онова обогатяване, за което говорим от самото начало.

снимка: Aether
 

Кои са акцентите в програмата на Sofia Art Weekend, които не трябва да пропускаме?

Войн: Нито един.

Виктория: Всъщност събитята са мислени чрез обща хореография. Става въпрос за едно преминаване – от едното пространство в другото, и обратно. Това са вените на града, за които Войн говори по-горе. Това е този обмен на близост и различие, което целим с проекта.  

 

Кое прави този фестивал различен?

Войн: Това е желанието да се намери връзка между две поколения артисти и да вдигне паметта на вече отишъл си, но оставил след себе си крепост от работа – композиторът Иван Спасов. Как говорим за съвремието чрез някой, който вече не е сред нас?

Виктория:  ... ами с едно продължение в Aether – в рамките на твоя 24 h пърформънс и инсталацията на Симеон, която очаквам с нетърпение!

снимка: Swimming Pool
 

Изкуството за вас е...

 

Войн: ... грозна/красива тайна, която дава плът и субстанция на Духа или неуязвимото.

Виктория: Войн, отново един фантастичен отговор – тук ще остана при теб.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н