Хора В КАДЪР Към рубрика

УИКЕНД ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО С ТЕДИ И РАДО


фотограф: Сейхър Бонебакер

Първият ни разговор с Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата Art and Culture Today беше точно преди година, когато двамата поставиха началото на поредица от регулярни лекции в Дома на киното. Чрез тях те успяха да предадат академичния си опит и да запалят интереса ни към темите и процесите в света на съвременото изкуство и култура по един лек, увлекателен и достъпен начин.
След като завършват “Изкуствознание” в НБУ, двамата започват да търсят начини да създадат своя собствена независима платформа, чрез която свободно да споделят и обсъждат с публиката вечно актуални теми в света на изкуството. Така се ражда идеята Art and Culture Today
, която за една година успя да набере популярност и да намери своята публика не само в София, но и в страната и зад граница. На 4 и 5 ноември, по повод рождения ден на платформата, лекциите ще прерастнат в цял празничен уикенд за изкуство и култура. В него Теди и Радо ни канят да съпреживеем впечатляваща изложба, тематична лекция, авангарден театър, фантастични кино и музика и още редица интересни събития. Всичко това провокира интереса ни и ни накара да надникнем "зад кулисите" на Уикенда, за да разберем повече от самите тях. 


Първата ни среща с платформата “Art and Culture Today” беше преди година. Какво се промени за това време?


Теди: Затвърди се интуицията ни! Вече сме съвсем уверени, че има нужда от такъв тип свежи, приятни и обогатяващи събития за съвременно изкуство и култура. Преди точно година едва започвахме – интересът към лекциите ни беше значителен от самото начало. Постепенно успяваме да достигнем до все повече хора. Чувстваме се щастливи и удовлетворени и не спираме да мислим в перспектива!

Радо: Натрупахме опит – 20-ина лекции в страната, няколко в чужбина – нормално е да се чувстваме по-спокойни и самоуверени. Мисля, че прогресът ни е плавен, но плътен, без опити да надскочим себе си. 


фотограф: Сейхър Бонебакер
 

Какво, според вас, е важно да знаем за съвременното изкуство?

Теди: Важно е да знаем, че е полезно да сме критични към него. Въпреки неяснотите около субективни определения като „добро” и „лошо”, в съвременното изкуство ще открием както блестящи, така и много слаби проекти. Сред слабите често витае претенция за „гениалност”, а на публиката някак негласно се внушава, че просто не разбира. Хората не трябва да се поддават на подобна „провокация”.

В този контекст, на лекциите ни често споделяме, че целта ни не е да убеждаваме присъстващите да харесват видяното – желанието ни е да ги информираме чрез разнородни гледни точки и богат визуален материал, за да може с времето всеки да си изгради собствен вкус и преценка.

Радо: Съвременното изкуство е като огледало, което отразява различни социални и естетически въпроси. То разказва за отношението ни към красивото или грозното, най-значимите ни проблеми и радости, търсения и открития – и т.н. Макар често да изглежда дистанцирано, то всъщност е пряко свързано с нас самите и живота ни днес. И това е важно да се знае, защото е много по-вероятно човек да отдели време и енергия, за да общува с нещо, което има връзка с него самия, отколкото с изкуство, възприемано като вид безтегловен себецентризъм.

 

Какво е мястото му в образователната система? Важно ли е децата да го разпознават?


Теди:
 Има принципна нужда историята и настоящето на изкуството да се изкучават по-обстойно. Хоризонтът, който дава подобно пътешествие позволява не децата да осмислят конкретни събития и факти в съвършено различна перспектива. Освен това изкуството – и особено съвременното изкуство – съвсем не е заключено само в себе си. Чрез него могат да се коментират теми, свързани с психология, биология, екология, технология, икономика и пр. Често ние самите демонстрираме това чрез подбора на темите ни.

Радо: Съвременното изкуство е супер атрактивно за децата – като увеселителен парк е. То може искрено да ги изненадва, да ги подтиква към нестанадртни размишления, да обогатява мисленето и възприятията им спрямо различни житейски ситуации. Позитивите се разпростират далеч отвъд самото изкуство – най-важен тук е подходът ни на общуване с тях. От „по-прагматична” гледна точка, ако искаме след 20 години някой да го е грижа за съвременното изкуство, добре е децата от ранна възраст да го разпознават и да се чувстват поне малко изкушени от общуването с него.

 


Каква е публиката на вашите събития?

Теди: Изключително радостни сме, че на събитията ни идва най-разнообразна публика – като възраст, професия, опит и знания. Хора между 15 и 65 + години – ученици, студенти, адвокати, инженери, лекари, бизнесмени, архитекти, дизайнери и пр. Има дори нещо празнично в това, че всички тези толкова различни хора се събират на едно място, обединени от любопитството си!

Радо: Точно така – обединени са от едно много искрено и здравословно любопитство! Поставям акцент, защото любопитството трудно може да се измери и постави в стандартни рамки.

Кои бяха темите, по които ви беше най-интересно да работите през последната година?

Теди:
 На мен лично – по темите за любовта в съвременното изкуство и съвременно изкуство и природа! Достигнахме до толкова вълнуващи и стойностни произведения – било то с естетически послания или с конкретна кауза… Да подхождаш към изкуството през призмата на актуална тема винаги е предизвикателно. Научихме страшно много нови неща!

 

Радо: Темите, показващи взаимовръзката между минали епохи и настоящето. Серията лекции „ДНК в Изкуството” е отличен пример! фотограф: Сейхър Бонебакер


А кое е най-голямото предизвикателство в работата ви?

Теди: Да уловим „златния баланс“ между визуални примери и информация, които да представим! Много често при подготовката на лекциите събираме огромно количество материал и, всъщност, голямо удоволствие е да отсеем най-значимото. Винаги се стремим да следваме интуицията си, да забелязваме интересни и значими връзки между произведенията и да ги подкрепяме с любопитни факти. Силно креативен процес! 

Радо: Да не се поддаваме на усещането за комфорт, когато човек привикне с определени параметри в работата си – поддадеш ли се на комфорта, започваш да буксуваш, не се развиваш. Постоянно мислим за нови предизвикателства и те ни стимулират да се информираме и самообразоваме. Имаме, разбира се, и редица очаквани проблеми – все не ни достига време, да кажем.

 

Представяте ли проекти, които самите вие не харесвате, но смятате, че са важни за публиката?

Теди: Да, често пъти. Именно защото не искаме да налагаме субективното си мнение. Има проекти, които не ни допадат, но оценяваме тяхната идейна и историческа стойност. Представяме ги като факт, който всеки може свободна да харесва или пък да не харесва. Фактът обаче си остава непроменен.

Радо: Това разделение между лични предпочитания и доказано важни и стойностни неща беше тема на разговор още докато учехме в Нов български университет. Така че всичко е точно на този фланг.

Избройте ни няколко пространства за съвременно изкуство, в които да се отбием, когато пътуваме по света...

Теди: Най-скорошните, в които сме били и определено си заслужават, са: във Виена – 21er Haus и mumok, в Берлин – Hamburger Bahnhof.

Радо: Всеки голям музей за съвременно изкуство, където и да е по света.фотограф: Сейхър Бонебакер

 

Артистите, които следите напоследък....

Теди: Anne Imhof, Iman Issa, Faig Ahmed

Радо: Jason Kofke, Adam Hines-Green, Susanne Berkenheger...

Кои са акцентите в програмата на "Уикенд за съвременно изкуство и култура", които не трябва да пропускаме?

Радо: Най-важните акценти са четири: от безплатната програма – изложбата със съвременно изкуство „МЛАДОСТ” (YOUTHEXHIBITION), която ние самите организираме – тя ще бъде разположена на втория етаж в Дом на киното между 4-ти и 13-ти неомври. Отново от безплатната програма – на 1-вия етаж в киното ще има прожекции на страхотни музикални изпълнения и съвременен танц! 

Пълната информация може да се види във Фейсбук събитието ни.

От платената програма – нашата лекция „Съвременни интепретации на класически произведения” в събота от 14 ч.   Специален гост ще бъде актьорът Леонид Йовчев, когото ще можете да видите още на следващия ден на сцената в Дом на киното – в неделя от 19 ч.  Тогава ще се играе постановката „Лъвкрафт” на режисьора Ани Васева и група „Метеор“. Актьори са Леонид Йовчев и Галя Костадинова, важен съучастник е и философът Боян Манчев.

Ще има и симпатичен базар с книги на партньорите ни от издателство ICU (icu-bg.com), както и други приятни артикули.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н