АДРИАНА И БОЯНА, КОИТО ГЕНЕРИРАТ КОМПЛЕКТ


фотограф: Михаил Новаков

Те са като бойна единица, когато става дума за места, събития и въобще начинания, свъръзани с добрия дизайн и отношение към визуалното. Адриана Андреева и Бояна Гяурова, или Студио Комплект, направиха всичко по силите си да промушат завидно количество естетика измежду преливащата от безвкусие среда, която ни заобикаля. Имат по нещо общо с всичко това: Сувенирите София и Пловдив за вкъщи, МЕЛБА - серията инициативи за български дизайн, която се развива като онлайн архив, събития на живо и международен фестивал, както и пространството “Генератор”, което във всеки един смисъл отговаря на името си и генерира положителен заряд за откриване на решения, добри примери и практики как живеем и работим по- качествено и красиво. Адриана го отдава на редица способности като това да поглъща 3 литра вода на ден и да носи по 7 дини под една мишница, а Бояна - просто на любовта към работата в сферата на културата.

Личното ви постижение през изминалата година?
A: Още една година, в която съумях да запазя сравнително здрав разум, физика и сплотено семейство.
Б: Май се справих успешно с жонглирането между много работа, семейство и намирането на смисъл във всичко това.
 
A професионалното?
А: С Бояна стартирахме дизайн инициативите МЕЛБА, първото издание на фестивала за дизайн в София със същото име, осъществихме силни изяви за дизайн и визуална култура в “Генератор”, докарахме един от стожерите на дисциплината - куратора и писател, настоящ директор на The Design Museum в Лондон - Деян Суджич. Най-вече - открихме ценни хора, с които работихме, създадохме сътрудничества и представихме интересно съдържание пред разнообразна публика.


MELBA International Symposium 2018, фотограф: Михаил Новаков
 
С какво успяхте да предизвикате мисълта на хората около вас?
А: С нов поглед към темата дизайн, опитвайки се да я представим по достъпен, достоен и видим начин. 
 
Какво ново научихте за себе си и за средата?
А: Усърдната работа, вниманието към околните и към детайлите, качеството и добронамереният поглед към средата са винаги на първо място.
Б: Много ясно през тази година усетих, че вече не сме прохождащи в занаята и се стреснах от отговорността, която носим. 
 
Какво си представяте, че ще направите догодина? А след десет?
Б: Надявам се годината ни да е по-спокойна и развитието ни да устои на всички предизвикателства. Искам да видя дизайн инициативите МЕЛБА стабилно стъпили на краката си, сувенирите от “Пловдив за вкъщи” произведени в тираж и още няколко дизайн обучения реализирани. След 10 години ще се радвам да правя все още това, което харесвам и да имам повод да предавам нататък натрупания опит в сферата на културния мениджмънт. 


MELBA International Symposium 2018, фотограф: Михаил Новаков
 
Движението е....
А: здраве.
Б: напред.
 
Какво последно раздвижи мисълта ви?
А: Всеки срещнат по пътя професионалист, с когото сме работили. Колегите ми. Децата ми ежедневно. Всеки има способност да ме изкара извън комфортна поза или затлачване на мисълта. Въпросът е да има готовност за виждане и чуване.
Б: “Генератор” - мястото, което движим с няколко партньора, се оказа сериозно предизвикателство и училище за всички нас. Смесването на различни сфери като култура, бизнес и социална отговорност и работенето на равни начала с хора от различен професионален бекграунд е експеримент, в който участваме, а развръзката е все още с отворен край. 


MELBA International Symposium 2018, фотограф: Михаил Новаков
 
Какво успя да ви промени и какво успя да ви съхрани същите?
А: Моралните ми устои пазят от сривове вярата ми в правилната посока и отварят погледа ми към промените с благосклонност и разумност.
Б: Съхранението идва от личното ми пространство в дома и семейството.
 
Най-смелата ви мечта?
А: Световен мир и чисти океани.
Б: Повече култура във всичко. 
 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н