A Place to Bury Strangers: изкуството на новото начало

 

Част от съвременната история на музикалния ъндърграунд в Ню Йорк пристига в София: групата A Place to Bury Strangers, основана преди почти две десетилетия, ще излезе на сцената на Mixtape 5 на 17 март, а концертът е част от актуалното им европейско турне Let’s See Each Other. 

 

От последното си посещение в София през 2015-а, групата е записала албуми като Pinned (2018), Hologram EP (2021) и излезлия неотдавна See Through You (2022), а до Оливър Акерман са вече Сандра и Джон Федовиц. Това прави Акерман единственият постоянен член на групата от създаването ѝ. “Двамата бяха изключително вдъхновение за мен по време на записите. Започнах да работя по песните сам, те се присъединяваха от време на време и лека-полека станаха част от цялото – имаме сходни разбирания и идеи, така че всичко доведе до един много естествен и свободен албум в лицето на See Through You.” 

 

Имало ли е някога вариант, в който той да се разколебае дали да продължи напред? “Да, замислял съм се дали на някакъв етап всички промени в състава не трябва да доведат и до промяна на името. Но целият проект се разви толкова естествено през годините и друга група би означавало поемане по различна пътека, по-различен стил, а всичко с A Place to Bury Strangers идва толкова естествено. Поне засега”, казва Акерман, малко преди музикантите да отпътуват към Хамбург. 

 

Пандемичните ограничения от март 2020 г. насам нарушиха обичайния ритъм на групата и безкрайните им турнета. “Честно казано, това свободно време беше добре дошло - за първи път от известно време имах някаква почивка и успях да свърша много в този период.” Оливър започна лейбъл - Dedstrange, част от който са групата, която ще подгрява A Place to Bury Strangers в София: Plattenbau от Берлин, също с нов албум.

 

 

През годините Оливър е и известен с бранда си китарни ефекти и музикална техника Death By Audio. Допреди няколко години, зад това име има също така студио и клуб за жива музика в Ню Йорк (историята му е предадена в документалния филм Goodnight Brooklyn, показван у нас покрай платформата за документални филми Crooked Cinema). Повечето време в изолация му позволява да обнови каталога на Death By Audio.

 

Към несигурните условия за концерти през последната половин година, сега прибавяме и още една точка на безпокойство – войната в Украйна. “Като цяло всичко, което се случва, може да рефлектира на песните, но от друга страна, държа музиката и текстове някак неутрални и то умишлено – когато пиша, често го правя от един по-универсален ъгъл, от дъното на човешката емоция. Така че крайният резултат може да изглежда малко неясен, абстрактен, но все пак общовалиден. Този албум е по-директен, отколкото другите - голяма част от песните са провокирани от болка и разочарование.” 

 

Освен интензивното издаване на песни и нови видеа, името на A Place to Bury Strangers все по-често стои и до ремикси за предимно млади групи. “Обожавам да ремиксирам. Има нещо лудо и провокиращо в целия процес, тъй като влагаш нещо свое, докато има ясни граници накъде може да отидеш и колко да разтеглиш оригинала. Ремиксите често ме карат да прилагам най-експерименталните практики, на които съм способен. Всеки път си представям какво би било, ако аз бях член на групата, която ремиксирам.” 

 

 

Акерман казва, че годините на турнета не са отнели от любопитството му и независимо колко време прекарва в един град, иска да вземе максималното от него. “Старая се да прекарвам колкото се може повече време на съответното място, да говоря с колкото се може повече хора, където и да гостуваме. Спя колкото се може по време на път, за да съм напълно в съзнание през останалата част от денонощието.” 

 

A Place to Bury Strangers и Plattenbau гостуват в Mixtape 5 (B-Side) на 17 март. Организатори на събитието са Indioteque. Вратите на клуба отварят в 20 ч. Концертът ще бъде последван от афтър парти в Gaba. Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н