АНТОНИО СЕРАНО - ГЕНИЯТ С ХАРМОНИКАТААнтонио Серано е един от най-великите музиканти днес и без съмнение най-великият изпълнител на хармоника на нашето време. Истински гений, който малко хора разбират и възприемат, той е избран и въвлечен във фламенкото преди десетина години от великия маестро Пако де Лусия, който вижда в него неповторим талант. Кой някога си е представял, че във фламенкото ще бъде чут гласа на хармониката, и наистина това е било немислимо до намесата на Пако де Лусия и въвеждането на Антонио Серано в групата му.

Свирил на една сцена с Барбара Хендрикс, Пласидо Доминго, Тутс Тилеманс, Уинтън Марсалис, Висенте Амиго и разбира се Пако де Лусия, Антонио Серано е виртуоз с хармониката и се изразява свободно и на други инструмети, защото е комплексен музикант, който възприема музиката като естествен разговор между приятели. Утре, 11 октомври, той ще свири заедно с племенника на Пако де Лусия, Антонио Санчес в София Лайв Клуб от 20:00 ч. в една програма, посветена и вдъхновена от великия маестро. Концертът открива музикалната програма на тазгодишния трети Olé Festival! Чуй думите, почувствай музиката!

 

Защо избра хармониката?

В моя случай това идва от семейството, баща ми свиреше на хармоника и спокойно мога да кажа, че това е един доста подценяван инструмент, даже неразгадан - хората смятат, че е духов, а аз го възприемам като продължение на човешкия глас, който е съвършеният инструмент.

 

Кой музикант ти е повлиял най-силно?

Лари Адлер. Това е моят учител.

Изразяваш се виртуозно в различни музикални стилове, но кой е жанрът, в който се чувстваш най-удобно, като в свои обувки?

Имам слабост към джаза. Преди време се притеснявах, че не свиря само в един стил, защото музикантите, на които се възхищавах бяха се специализирали в едно нещо - било то джаз, класика, блус..А аз свирех всичко...Но разбрах, пък и моите колеги музиканти ме насърчиха, че това е способност, която имам и днес свиря без притеснение всичко, което ми харесва  от това, което светът ми предлага..Кой е концертът, за който пазиш най-топъл спомен?

Това беше един концерт на Пако де Лусия и Чък Кърия във Витория Гастеис през 2013.

Тук е моментът да попитам как попадна в полезрението на маестро Пако де Лусия?

Има моменти живота, когато Господ идва на посещение. Това бе един такъв момент.

Как гледаше в началото на тази работа - мислил ли си, че ще прекараш толкова години , триумфирайки с маестрото? Изпитваше ли страх, смяташе ли, че е рисковано начинание?

Не съм мислил и в най-смилите си мечти, че ще прекарам толкова години в групата му. Пако беше много взискателен музикант, но с мен винаги е бил много вниматеен и мил.. Помогна ми много да се почувствам в свои води, свирейки фламенко. И днес всеки път като свиря си представям какво би казал Пако и чувствам присъствието ми. Всеки път свиря така все едно Пако е с мен.Какво препоръчваш на младите музиканти, за да развият своята техника?

Минимални усилия, максимано отдаване. Това е ключът към постигането на добра техника с който и да е инструмент.

Какво би трябвало да прави един млад талант,  за да подобри своето свирене?

Да слуша музика и да я транскрибира.

Какво слушаш напоследък?

Преди всичко класическа музика.

Какво те прави щастлив  отделно от музиката?

Четенето, природата и да бъда със своите приятели и семейство.Концертът на Антонио Серано и Антонио Санчес открива музикалната програма на тазгодишния трети.Olé Festival! Чуй думите, почувствай музиката! с репертоар, посветен и вдъхновен от Пако де Лусия

Билети на http://olefestival.com

Слушайте Аntonio Serrano & Antonio Sánchez en Spotify - https://open.spotify.com/album/2FeTTvv42SGSgDc27tzo6V?si=Mbsn61vPRG6hfC5d_zNS_A

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н