BOM DIA, VARNAРоденият в Бразилия Сезар Пиментел живее от шест години във Варна – все още недостатъчни, за да пречупят големия му ентусиазъм към нови идеи от изкуството през пивоварството до организирането на културни събития. Но иронията настрана - ако съдим по широката му усмивка, силите му са неизчерпаеми.


Brazilian Day

Под това име от три години той организира партита във Варна, в които доминира бразилската музика, кухня и кино, често с участието на родения в града и живеещ от години в Кьолн диджей Коста Костов, който в работата си изгражда мост между бразилската и електронната музика. „Коста има толкова силна връзка с бразилската култура, колкото аз с българската – допълваме се”, казва Сезар. Следващият Brazilian Day е на 17 август и ще се проведе във Фара Бар (до Яхтеното пристанище на Варна) след 18 ч.Doma Idea

Пиментел има дълъг опит в рекламата и дизайна, включително като творчески директор, което логично води до създаването на собствено студио за интериорен и графичен дизайн. С Doma Idea (името идва от португалската дума domar - “опитомен“) той работи предимно с чуждестранни клиенти, най-вече от Бразилия, Германия и Португалия. Надява се да намира и все повече интерес в България. Във всичките си творчески начинания той разчита на помощта и обратната връзка на съпругата си, архитект Красимира Пилева.

Mamada Beer

Сезар се занимава с пивоварство като хоби от почти десетилетие, но през 2016 г. сбъдва и мечтата си да създаде собствена марка крафт бира – EVOÉ. Сега планира пускането на нов бранд – Mamada Beer - общ проект с Гергана Драгнева от Лондон, около който трябва да разберем повече съвсем скоро. Фокусът му е продължение на постигнатото с предишния проект - лека бира с балансиран тропически аромат и повече акцент върху идеята, че пивото може да върви с определени ястия.P.S.

„Имам силна връзка с океана, с морето, израснал съм около водата – никога не съм се отделял от нея за повече от четири месеца“, казва Сезар, роден в град Витория до Атлантическия океан. „От малък карам сърф – обичам вълните! Намирам прилики между тази среда, от която идвам и бохемската култура на Варна.“ Чувства се солидарен с местните проблеми, като например, че градът е добро място за живеене, ако имаш по-добри финансови възможности, но заплатите остават ниски. Обръща внимание и на екологичните проблеми – изхвърлените цигари на плажа са нещо, което винаги му прави впечатление. „Но кой съм аз да говоря за това? В Бразилия не е красиво в момента, може и по-зле да стане“, казва Сезар, намеквайки за авторитарната и регресивна политика на актуалния президент на страната Болсонаро.

Новите начала и предизвикателства не уморяват Сезар, а като че ли още повече го амбицират да намира пролуки за идеите си. „Както казваме в Бразилия: Ще стане!“Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н