Come on, LAM'ONПомните ли броя на National Geographic, посветен на замърсяването на планетата с пластмаса, чиято корица бе с айсберг над морското равнище, който под водата продължаваше във формата на найлонова торбичка? Ако ви е попадал, вероятно помните и парадокса как този брой излезе в обичайния си вид, облечен в тънък пласт найлон. Този точно найлон се нарича ламиниращо фолио и се шири надлъж из книгоиздаването и полиграфията в световен мащаб. Тази субстанция изглежда неизменна и въпреки, че създава излишно и голямо количество отпадък, който не може да се рециклира, алтернатива все още не е измислена. Не и докато не бъде пуснато в производство откритието на LAM'ON - биоразградимо ламиниращо фолио и специално разработеният от тях лепилен слой, съобразен с нуждите на печатната индустрия. Зад името стоят фотографът Анджела Иванова, илюстраторът и предприемач Гергана Станчева и изследователят с поглед към бъдещето д-р Филип Ублеков. Миналият ноември усвояват от програмата Climate-KC 15 хил. евро, с които правят успешен прототип и желанието им да доведат проекта докрай се засилва. Сега им предстои надпревара с други интересни предложения за иновации в конкурса Chivas Venture, който дава общо 1 млн. долара, разпределени на етапи между 20 идеи. Целта на тримата е да затворят производствения процес и да открият предприятие в България, а вече имат и потенциални клиенти, които търсят продукта им. Говорим си за пътя, по който са тръгнали и защо са го избрали. 
 
Как ви хрумна да разработите такъв продукт? 
Гергана: LAM’ON се роди съвсем естествено от работата ни. Анджи и аз се занимаваме с печат и искахме просто да си купим една ролка “зелен” ламинат, за да го използваме за личните си проекти. Не намерихме и се наложи сами да си го направим...
Филип: Биоразградимите полимери ме заинтригуваха веднага, след като започнах докторантура в Института по полимери през 2007 година. По време на специализациите ми в реномирани европейски университети и организации придобих знания и опит в тази област. След като се запознах с Анджи и Гери, които търсеха помощ при направата на биоразградимо и екосъобразно фолио за печатарската индустрия, пред мен се отвори чудесната възможност да приложа знанията си в практиката.  


 
Защо за вас е важен този проект?
Гергана: Освен че искаме да направим всичко по силите си, за да опазим каквато природа ни е останала, просто искаме да го и използваме. Не намирам смислена причина да продължаваме да покриваме всичко с пластмаса, базирана на петрол, когато има алтернативи. Или пък могат да се измислят такива.
 
Какво стои в основата му?
Анджела: Упоритост.
 
Откъде се вдъхновихте?
Гергана: В търсене на заместител на сегашните ламинати стана ясно, че полимлечна киселина вече се използва за изработката на “пластмасови” прибори за еднократна употреба, които са подходящи за компостиране. Така бързо се насочихме към нея като алтернатива със сходни оптични качества. 


 
Какво ще промени този нов продукт?
Филип: Промяната ще бъде трудна и бавна, но трябва да се започне отнякъде.  След като излезем на пазара, производителите и клиентите им ще имат природосъобразна алтернатива на конвенционалните. С времето обществото ще се убеди, че биоразградимите пластмаси могат да бъдат, както в полза на човечеството, така и в полза на природата.       
Пазарът осъзнава ли нуждата от такъв продукт?
Анджела: За щастие - да. Промяната е толкова трудно пренебрежима в днешни дни, че се оказахме далеч по-“чакани” от очакваното. 
 
Имали ли сте запитвания за производство и какви са реакциите, когато го предлагате?
Анджела: Въпреки, че се опитваме да се фокусираме главно в печатната индустрия, не спират да валят запитвания и от периферните такива. Което може само да ни вдъхва повече надежда за доброто бъдеще.


 
Какво според вас е бъдещето на печата?
Анджела: Близкото бъдеще явно е в ламината и частичния лак. Според последни разговори с производители, конкуренцията между бизнесите има голямо отражение в пакетирането. Отвъд това файн-арт печатът, вярвам, ще остане завинаги.
 
Как си представяте, че ще се развие тази индустрия след 100 години?
Гергана: Сто години са твърде много време. Ако не се ангажираме масово с проблемите, които вече сме създали, след 100 години светът може да е твърде различен и печатът да ни е най-малкия проблем. Но след 10 години, примерно, се надявам индустрията да е направила стабилен завой към нетоксични консумативи и пестящи ресурсите процеси.
 
Ако трябва да формулирате най-големия проблем пред хората днес, кой бихте изтъкнали? 
Гергана: Безразличието. Поне мен нищо не ме ужасява толкова колкото човешкото нехайство към “чуждите” проблеми и страдание.


 
Какво е в състояние да стресне хората достатъчно силно, за да променят навиците си?
Филип: Мисля, че изменението на климата стресна достатъчно силно всички хора по земното кълбо. 
 
Най-смелата ви мечта....
Гергана: Че ще опазим биоразнообразието на планетата.

LAM'ON  можете да подкрепите до 30 април на chivas.com/bg-bg/the-venture/finalists/lam-on

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н