Фотографски срещи: Димитри Стефанов


Фотография: Димитри Стефанов

Той се среща с фотографията още като дете и чертае път, който го среща с трудни и тежки житейски съдби. Снима по затвори, морги, фотографира погребения из български села, живее за кратко сред наркозависими. Целият този мрачен свят обаче му дава уроците си и поуките си. Показва му някои от най-трънливите житейски пътища, които той днес помни с уважение към мъката и болката на хората, със състрадателност и разбиране. Честност. Често ще чуете Димитри Стефанов да говори за честността. Онзи единствен ключ, който разтваря човешките души и те са готови да се разкрият.  
Днес Димитри е сред най-популярните имена във фотографията у нас и смело продължава по своя път. Сред множество награди, огромен опит и натрупани знания, той се заема с една от големите си мечти - създаването на фотографска Академия. След година и половина подготовка BECA | Before Creating Academy е вече факт. Записванията продължават, а официалното откриване ще бъде на 1 октомври 2020 година във Photosynthesis. 
Сред лекторите са Свилен Начев, Валерий Пощаров, Пенко Скумов, Александър Карчински и Полина Илиева. Димитри Стефанов също ще се включи и като лектор, а курсистите ще имат възможността да се запознаят в детайли с историята на фотографията, както и със спецификите на различни жанрове, сред които документалната фотография, уличната, портретната и други. Броени д
ни преди началото на Академията си говорим с Димитри за трудното начало, за философията и ценностите в работата му и екипа, обединен около начинанието.  


Фотография: Димитри Стефанов

Какво е усещането да знаеш, че заставаш начело на нещо толкова голямо и може да се каже - първо у нас?

Огромна отговорност преди всичко. Нашата академия не претендира да бъде нещо голямо, но да остави голяма следа в света на фотографията в България. Следа в хората, които ще почерпят знания и вдъхновение в академията.

 

Трудно ли взе решението да започнеш това начинание? Kой е пламъкът, заради който гориш в тази идея?

Няма трудни начинания, има липса на вяра и амбиция в тях. Дълго време мечтаех и сънувах за този проект и единствено подкрепата на най-близките ми хора, които застанаха зад гърба ми, е движещата сила, която не ме оставя да имам мир. Наистина горя в този проект, както и в работата си като фотограф и мисля, че ще успеем да запалим същия пламък и в нашите ученици.


Фотография: Свилен Начев

Какви са хората, които успя да въвлечеш като лектори?

Това са преди всичко изключително интелигентни, креативни и съвременни млади автори, които имат какво да кажат на света с творчеството си. Много съм им благодарен, че застават рамо до рамо с мен в това пътуване. Заедно ще създадем тази общност на взаимопомощ и подкрепа, както и на предаване на опит и знания на нашите наследници, ако мога така да се изразя.

 

Знаeм, че много държиш на практическите методи и на това да се работи по живи проекти. Разкажи ни малко повече каква методика на обучение ще се прилага в Академията?

Точно така. Самият аз съм се търсил и усъвършенствал като автор с много фотографиране. Практиката и изграждането на визуална култура са едни от най-важните основи в надграждането на един автор. В процеса на обучение в нашата Академия е заложена точно тази методика. Ще фотографираме заедно. После ще анализираме, ще критикуваме и ще растем. Заедно ще оставяме следа в света на фотографията в България.


Фотография: Димитри Стефанов
 

Много важен елемент е партньорството на Академията с факултета в Мадрид, който ти също си завършил. Каква основа ти даде това на теб и какво да очакват курсистите от гостуващите лектори, които ще дойдат?

 Не веднъж съм казвал, че това, което ми даде моето обучение в EFTI е възможности. Възможност за развитие, възможност да открия себе си като автор, възможност да творя, възможност да вярвам в себе си и да бъде безстрашен да отстоявам творчеството си и, не на последно място, възможността да се срещна с учители, оставили големи следи във фотографията. Създавам BECA | Before Creating Academy, за да предоставя тези възможности и на младите фотографи в България.

 

Как се появи при теб желанието да се занимаваш с фотография?

Седиш си на леглото една сутрин и през прозореца влиза изключително красива светлина. Тогава разбрах, че някой ден фотографията ще бъде моят живот.


Фотография: Димитри Стефанов

Христо Лазаров
 

Как би описал пътя, който си изминал досега?

Дълъг творчески и житейски път. Смея да заявя, че за моите 33 години, животът ме сблъска с много различни емоции и преживявания. Точно те са изворът на вдъхновение за фотографията ми. Истинска и неподправена.

 

Кой е най-ценният урок, който искаш да преподадеш на курсистите?

Преди всичко да бъдат безстрашни и да вярват в себе си. Останалото са знания и практика.


Кога да очакваме началото?

В момента тече бурна подготовка на откриването на академията на 1 октомври тази година. Успявам да седна и да напиша тези няколко реда, защото за мен е важно повече хора, още хора като вашата медия, да научат за Академията и да изградим заедно общество, създадено от личности за личности.Първата частна академия за фотография у нас ще отвори врати на 1 октомври в София в небезизвестното пространство за всички любители и професионалисти по визуални изкуства – Photosynthesis. BECA|Before Creating Academy е първият реализиран проект за частна академия по фотография у нас, който си партнира със световноизвестния факултет EFTI – Centro Internacional de Fotografia y Cine в Мадрид. Колаборацията ще даде възможност на курсистите да се запознаят с някои от най-популярните и знаменити преподаватели, които ще пристигнат като гост лектори у нас, а за един курстист BECA ще предостави безплатно обучение във факултета в Мадрид. Повече информация, относно BECA|Before Creating Academy, можете да откриете на сайта на Академията.

 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н