На гости на старата школа"Изкуството на татуирането е много старо и ние се стараем да дадем нашия лек принос към него", поглеждат към 25-годишния си професионален път Стилиян и Калоян Смокови. Днес те могат да бъдат открити в Smokov Brоthers на ул. "Цар Асен" в София, но кариерата им започва в Шумен и минава през Италия, където в продължение на девет години трупат безценен опит. Напоследък техните дизайни излизат и извън човешката кожа и могат да бъдат облечени. Това става благодарение на бранда им Snake Legends, който предлага продукти като тениски, суитшърти, шапки, нашивки и плакати.Смокови завършват Художествената гимназия в Троян и през 1995 г. отварят първото тату студио в Шумен. Увлечени от уличната култура, преди човешки тела те са изрисували коли, мотори, тениски. "Тогава нямаше информация за татуировките в България. Уменията, които бяхме придобили в художественото училище, ни помагаха да рисуваме добре, но тепърва трябваше да разберем кое прави татуировките красиви." Нещата се получават стъпка по стъпка. Междувременно се налага живеещи в чужбина техни приятели да ги снабдяват със специализирани книги и списания, за да могат братята да се запознаят с работата на колегите си от цял свят. Просто няма откъде другаде. Поръчват всички машинки и консумативи от американските фирми, за които знаят."От самото начало искахме да правим солидни татуировки. Това се вижда основно в стиловете, които имат традиции: old school, Japanese, tribals. Затова ние специализираме основно в тях", разказват за избора си на почерк те. Разбира се, правят и малки и фини проекти, които, по думите им, винаги ще носят своя чар. Но Смокови са известни особено много като едни от майсторите на японските татуировки. С какво ги привлича този стил? "Японските татуировки притежават голямо разнообразие и завършеност. Това ги прави любими за нас. Те могат да са много тежки или ефирни, в зависимост от елементите, които използваме."

Когато 90-те свършват, братята вече се намират в Италия, където отварят свое студио в Сан Ремо. Това не означава, че седят закотвени на едно място, напротив – не спират да пътуват като гост татуисти, вземат участие във фестивали и вече от първа ръка, наблюдават най-добрите в света.Целенасочено полагат грижа за развитието си в занаята и изкарват в Италия почти десет години, но всъщност никога не са планирали да остават за постоянно. Тогава Стилиян си взема творческа отпуска и се връща в България. Позволява си да не прави нищо цели шест месеца и все пак тъкмо това води до следващата крачка в техния професионален път. Един ден върви с приятелката си по ул. "Цар Шишман" и попада на магазин, който се отдава под наем. Три дни по-късно вече го е взел и не след дълго братята отварят студио в София. Вече имат голяма част от оборудването от Италия.

Как се развива практиката им през годините? "От самото начало клиентите ни искаха винаги най-доброто, което можем да направим за тях. Това не се е променило във времето. Сега, разбира се, е много по-лесно, понеже в студиото работим с изключително талантливи колеги татуисти." И тъй като всеки един от тях си има любими стилове, студиото може да изготви почти всички видове дизайни. Освен Смокови в екипа влизат Цветелина Донкова и Владимир Северинов.За тези двайсет и пет години някои неща се преобръщат коренно. В началото на 90-те хората си правят най-вече малки татуировки на рамената или гърбовете. "Това е обяснимо, защото те все още не се виждаха толкова в ежедневието ни. Сега информацията е повече и хората започнаха да разбират, че красотата на татуировките идва от съобразяването на пропорциите и чистотата на различните елементи." Така днес Смокови правят много по-мащабни проекти като ръце, крака и цели гърбове.

Братята държат на работата си до степен, че добре са се научили кога да казват "не". В крайна сметка не можеш да нарисуваш картина, която някой ще носи цял живот, ако не си въвлечен на сто процента в процеса. А кога казват "да"? "В случайте, в които харесаме идеята и вярваме, че ще стане хубава татуировка, ние с удоволствие я правим."Най-често сами изготвят целия проект – от начало до край. Едно от предизвикателствата, с които се борят напоследък, е липсата на контакт с техните колеги. Когато времената не са извънредни, ежегодно участват по фестивали за татуировки и поддържат връзка с другите в занаята. Така научават за всичко ново в своята сфера. "Този ритъм спря през март 2020 г. и ние с нетърпение чакаме да работим отново заедно. Това е едно от нещата, които ни вдъхновяват година след година."

Що се отнася до бранда Snake Legends, той е създаден с цел да покажат принтове с техни модели за татуировки. "Използваме дрехите, за да дизайните ни стигнат до повече хора в цял свят." Първоначално предлагат тениски, но проектът става все по-сериозен и асортиментът продължава да расте. Но това е отношението на Смокови към живота. Не можеш да се занимаваш с нещо просто така – трябва постоянно да буташ напред.

Повече за проектите на Смокови на: instagram.com/smokovtattoo, smokov.com и snakelegend.com

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н