Говори сцената: Жана Пенчева

Фотограф: Мартин Атанасов
 
Определя се като отворено поле, в което бавно, постепенно, в трайно привличане, но понякога и рязко, изненадващо и интуитивно се случват събития на движението. Хореограф, преподавател и изпълнител. Част е от артистичния екип STEAM ROOM заедно с Александър Георгиев и Дарио Дамас, с които показват работата си в България, Северна Македония, Швеция и Испания. 
 
ДВИЖЕНИЕ ЛЮБИМО 
Никога не е трябвало да реша да се впусна в танца, аз го живея с цялата палитра от емоции, осъзнатости и грешки. Движението е начинът ми на живот, иначе не функционирам добре.
 
СЪВРЕМЕННИЯТ ТАНЦ... 
Имах възможността мой пръв преподавател да е Петя Стойкова, която е и хореограф на Танцова компания “Дюн”. Тоест в много ранна възраст се запознах с тяхната работа и се срещнах със съвременния танц. И той сякаш най-много ме развълнува в своята цялост, идейност, параметри, широта и възможности на движението. 


Фотограф: Соня Ставрова
 
У НАС... 
...танцовата култура е развиваща се. Публичното пространството на съвременния танц зависи от работата сама по себе си, от контекста, в който е създадена или в който ще се представи. Смесването на контексти със сигурност увеличава видимостта. Повечето публика не винаги означава по-добра работа. 
 
ПРОЕКТИТЕ С ГЛАВНО “П”  
Обичам да съм на сцената. Там ми е най-спокойното съществуване. Всеки проект има потенциала да ми стане любим. Не всичко, в което съм участвала, е кореспондирало на моите естетически предпочитания или разбирания за това как работиш с изкуството. Но замеся ли се в нещо, каквото и да е то, съм на 100 % в него. Отдавам се и се доверявам на хората, с които си сътруднича като изпълнител и танцьор. Към работата си като автор и хореограф съм доста придирчива и рядко оставам наистина доволна. А със STEAM ROOM сме трима съавтори и параметрите  са различни. 
 
В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ 
Искам да продължа да действам като танцьор, изпълнител, автор и съавтор. Бих желала да върна лека-полека към преподаването. От една година със STEAM ROOM се предприели инициативата ICC / Въображаем Хореографски Център, а настоящите ни представления са  dragON aka PHOENIX и dragON aka PONY. Участвам като изпълнител в “Невъзможни действия” на Ясен Василев (надявам се да продължи), а през октомври ще имам премиера на следващия ми хореографски концерт Dance baby, dance, чийто екип скоро ще се появи на светло. Предстои ми да работя с Александар Георгиев върху S-hole, чиято премиера ще е през ноември. 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н