Хванат в движение


фотограф: Боряна Пандова

Владимир Груев
 
никога не си е представял, че ще се занимава с танци професионално, защото през повечето време е негово хоби, на което обаче отделя огромна част от енергията си. Докато не се явява на кастинг в Мадрид за френската танцова компания Herve Koubi, с която получава възможността да не се занимава с нищо друго и да се отдаде изцяло на движението. Сега, както сам казва, често се чувства като протагониста от “Боен клуб” - сменя полет след полет като част от натоварения ритъм на компанията, с която изнася представления в различни части на света. Времето на път използва, за да направи някой и друг кадър с фотоапарата, което също му се отдава впечатляващо добре. Когато е в България, през последните години обича да запечатва стените на Urban Creatres, както и да организира танцови семинари с участието на музиканти в “Академия 360”. 

Как се случи при теб преходът от аматьор към професионален танцьор и кога Франция стана част от твоя път?                                                  

Не съм си представялче ще се занимавам професионално с танци.От малък съм мислелче танците за мен са само хоби и че трябва да се  занимавам с нещо сериозноНе е имало съзнателно решениече това ще бъде моя професияВинаги съм обичал да се движа и съм го правил с голяма отдаденост и без очакване.

През 2018 тъкмо си бях стъпил на краката след университета и имах достатъчно проекти като видеограф, но нуждата за движение не намаляваше ни най-малкоИмайки най-близкото до ‘'сериозна работа’някогаизползвах всяка възможност да танцувамсмятайки го за почивкаВключвах се в различни проекти с единствената цел да съм възможно повече време в залата. Постепенно започнаха да ни канят на различни фестивали в Англия
фотограф: Боряна Пандова

Играехме на известни сцени, но все още средстватакоито печелехме, бяха далеч от нужните за нормален живот. Но друго не съм и очаквал от малък бях програмиранче музикант къща не храниа какво остава за танцьор.

Един ден приятели ми пратиха информация за кастинг на френската компания Herve Koubi в МадридНещатакоито правеха, изглеждаха доста сходни с тезикоито ние изпълнявахме в АнглияДори костюмите бяха почти същитесамо че техните бяха белиа нашите червениВеднага си взех билет за Мадрид и седмица по-късно бях на кастингИмаше страшно добри танцьори от Венецуела с много впечатляващи акробатични движенияСамо като ги видях как загряват, решихче шансовете ми са излетели през прозорецаДойде и моят редДвижех се със свобода и любовКогато хореографът споделиче би се радвал да работим заеднобях леко шокиранче ми се дава възможността да не се занимавам с нищо друго и само да танцувам. 

Тази алтернатива изглеждаше нереална в моите представи.  Но дори и сега не искам да гледам на танца като работаПогледна ли го такацялата магия заминаваЕстественоче трябва да имаш професионално отношениеда си навремеда се грижиш допълнително за тялото си и да си сигуренче то е в кондицияно се опитвам винаги любопитството и любовта към движението да са двигателната сила       

фотограф: Боряна Пандова

 

Кой е най-ранният ти споменсвързан с танца като изкуство и кога разбраче това ще е твоето бъдеще?                                                                                

Най-вероятно това са народните хора̀.Не ми допадаше фактътче има точно определени стъпкикоито трябва да се следвата аз никога не успявах да ги научаОсвен това музиката и ритъмът също бяха пълна мистерия за менИ до ден-днешен не мога и едно хороНо пък сега оценявам магията на това толкова много хора да бъдат заедно в един и същ ритъм.                 

За щастиепосле открих брейкакойто в началото повече се доближаваше до екстремен спорт отколкото до танц в моите представиОще като 12-годишенучейки се да стоя на ръцеусещахче това винаги ще ми носи наслада. Седем години по-късно попаднах на фестивал за хип-хоп театър в Лондонкъдето гледах една много известна в съзтезателния свят холандска групаТози път обаче на театралната сцена липсваше егото и нуждата за доказванеБеше много чистодокосващо и непринуденоа движенията все така впечатляващиЗа първи път видях тази форма да не се използва за сравняванеа за споделянеУсетих как в този момент нещо се превключи в мен и си казах: “Това е!.                   фотограф: Боряна Пандова

 

Как би определил личния си стил и през какво преминаза да го откриеш?

Комбинация от брейк и съвременен танцНапоследък тази комбинация става все по-популярна и съм учуден как все още не ни е лепнат някой нов етикет. Някои биха го приспаднали към графата Experimental, въпрекиче това е много обширно понятие.                                                                                                   

След холандското представление и първия уъркшоп по съвременен танц ми стана ясноче има необятна страна на танцакоято непознавахно ми беше страшно интереснаВсе пак продължавах да се развивам като брейкърда пътувам за състезания и да се водя по бързите брейкбийтоведокато един ден не си направих първата голяма травма на глезена. Тованаправи динамичния начин на движение,характерен за брейка,невъзможенВъпреки болкатане ме свърташе на едно мястоЗапочнах супер бавно да изследвам как мога да се движа без да се наранявам допълнителноИ така започна една трансформация и търсенекоито продължават и до днес.

Лишено от скорост и с фокус,насочен към усещанетодвижението спира да прилича на брейк и става много по-медитативноВсе по-малко се интересувам оттовакак изглеждат движениятаа се фокусирам на усещания отвътре-навънМоже би тези нови търсения са повлияни и от репетиционния процес по представлението “Ритуали на душата”, по което работим с танцова компания “Дюн”. Този нов подход ми дава свобода и ме лишава от нуждата да се сравнявам. 

                                                                          

Успоредно със сценичните си изявипродължаваш да се включваш в улични танци и тематични фестивалиКое е онова незаменимо усещанекоето ти дава уличният танц?                                    

Свобода         

фотограф: Боряна Пандова

 

Освен с тялото си, "танцуваши с фотоапаратаКъде са корените на тази ти страст?Каква фотография те вълнува?                              

Според мен танците развиват умението да правиш от нищо нещо и автоматично те правят една идея по-креативен в другите ти начинанияМисляче донякъде съм повлиян и от скейт фотографията,представяйки тялото в необичайно динамично движение в градска среда. 

Запознанството ми с фотографията стана много натурално и следгодина на отричанече не съм фотографа просто човек с камерадойдоха и първите поръчки за българския стрийт бранд “Голока”. Седем години по-къснооткрих първата си изложба в София,в “Академия 360”, включваща фотографии с танцьори от пътуванията ми през последните години. 

Доскоро мислех, че фотографията ми е ненужна и че не допринася с нищоНо по време на една вечеря с приятели им показах нови непубликувани снимки и на лицата им се появи топла,неподправена усмивка - нещо като деца пред сладоледЩе се радвамако чрез фотографиите си мога да продължа да давам това чувство на хората.    


фотограф: Боряна Пандова

Имайки база за сравнение и с леко намигване във въпросакога според теб ще ги стигнем французите (говорейки за танцовото изкуство)?      

Социалната система във Франция е силно развита в полза на артиститеБлагодарение на нея те имат сигурност и свобода на изборТоваподсигурява и в пъти повече фестивалипрактикуващи артисти и най-вече идеята още от малък, че това може да ти е професия.

Навън пространството или фестивалът кани представление и те се грижат за всичкодокато тук ти трябва да платиш наем на залаза да може да споделиш работатаси. В България има много талантливи танцьори и хореографино имайки предвид структурата на театрите ни и икономическата среданагърбвайки се с мисията танцьор в Българиясе превръщаш в един съвременен СизифВъпреки това ситуацията се подобрява появяват се хубави и смислени фестиваликакто и нови,вдъхновяващи артистиДано да има и промяна в средата  

 

Какво те мотивира да се изправяш пред нови предизвикателства?

Харесвам си зоната на комфортПонякога ритъмът на турнетата и представленията е достатъчно предизвикателен и нямам нужда от допълнително адреналинКогато си спокоен и тихсъвсвем натурално любопитството те отвежда към новите предизвикателстваот които имаш нуждаЕразбира сехубаво е да има и някой друг луд приятел от време на времекойто да ти се върже на акъла или ти на неговия.      

фотограф: Боряна Пандова

                                                     

В кои моменти думите ти се струват безсилни и единствено танцът или кадърът могат да "говорятпо-силно?                                              

Такъв момент би била красива музика наживоЕдин и същ ритъм да минава през всички хора наоколоНяма какво да му обсъждашпросто изключваш копчето “логика” и се понасяш към транс              

За кадъра: Такъв пример беше стената на BOZKO “СвГеорги’’по която работихме с Urban Creatures в СофияБеше велико да наблюдавам реакциите на хората,извивайки поглед нагоре с отворена устагубейки се в образа на застарелия светец и надигналата се ламя.


фотограф: Боряна Пандова
      

Как и къде обичаш да разпускашКои са твоите места извън сценататанца и встрани от обективакъдето се чувстваш в свои спокойни води?   

Хубаво кафе с тетрадкакогато на оперативка се събират всичките личности,битуващи в главата миза да уточним дали вървим в правилната посокаПлажът в КалеПрез прозореца на влакаНякоя галерияИли залатакъдето просто да танцувам за себе си без свои или чужди очаквания 

                                                                                                               

Кога ти е било най-трудно да следваш себе си и кога се получава от само себе си?                                                                                  

Когато започнеш да живееш според чуждите убежденияЛесно е да забравиш какво самият ти харесваш и какво те кара да се чувстваш живкогатотрябва да се съобразяваш с чужди виждания. Това може да те накара да се чувстваш изцеден и не на мястото си. Трябва непрестанно да си напомняме коя е нашата лична искра и да се грижим тя дане изгасне.


Интервюто е част от поредицата #followmyself, която се осъществява със съдействието на Fashion Days.


 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н