i-Portunus: опитът на Ади Къневаi-Portunus предоставя финансова подкрепа за осъществяването на краткотрайна мобилност на артисти и професионалисти от културния сектор. Програмата стимулира трансграничните пътувания на артисти и професионалисти, работещи в културния и творчески сектор, с цел обмен на знания и опит, създаване на нови контакти и повишаване на професионалните компетенции. Основното изискване към кандидатите е желанието за професионално развитие и придобиването на международен опит.

Елизабета Зайкова от Бюро „Творческа Европа“ разговаряс Радослава Кънева, която освен като млад професионалист, може да бъде представена и като критичен ентусиаст, посветил се на промяната на средата. Едно от желанията й е опитът и политиките, придобити отвън, да не бъдат автоматичното прилагани в местните условия. През ноември 2019-а Ади прекара две последователни седмици в Лондон с помощта на „Творческа Европа“.Снимка: Кристофор Балабанов

 

Представи се накратко. С какво се занимаваш? Къде и как виждаш своето развитие?

Казвам се Радослава, накратко Ади. Завършила съм културология в Софийския университет, а след това магистратура по градски изследвания. През последните 8 години се занимавам с различни по мащаб и тип културни проекти, а през последните 3 – и с градски изследвания и планиране. През 2019-а работих за АСТ фестивал за независим театър, ОСАИК-36 маймуни, София филм фест и други. Същевременно бях стажант към „Визия за София“.
Основното ми желание, свързано с културния сектор, е да се увеличи подкрепата за независимия сектор. Не виждам своето развитие само в областта на културата, а там където тя се пресича с градските проблеми, със социалните и природозащитни каузи.

 

Как реши да кандидатстваш?
Покрай работата ми за АСТ фестивал за независим театър се появи възможност да отида на обмен с партньорска организация от европейската мрежата на изпълнителските изкуства – IETM. В нея членуват над 450 организации и артисти, занимаващи се с танц, театър, цирк и пърформанс от цял свят. За да се реализира този обмен, трябваше да намеря финансиране. Някъде по това време из артистичните среди тръгнаха слухове за нов конкурс за мобилност, който е директно към Eвропейската комисия. Така i-Portunus се оказа перфектното решение за моя случай.
Коя е най-голямата полза отпътуването ти?
Най-голямата полза от пътуването ми е опитът, който обмених с екипа на Artsadmin. За мен беше най-важно да разбера начина, по който те работят и организират работата си. Te имат организационна дисциплина и работна етика, която липсва тук. 40-годишна организация, която е станала толкова важна и влиятелна, но въпреки това залага на експерименталните и смели проекти, винаги е готова да се промени, да преоцени работата и въздействието си и да се старае да е актуална – естетически и социално. Като допълнителна полза от престоя ми в Лондон бих споменала новите познанства и контактите, които създадох. За да се случат обаче конкретни копродукции и/или работни взаимоотношения в бъдеще, е нужно много постоянство и след резиденцията.


Какви насоки би дала на хора, които не са кандидатствали?

Единствената насока, която мога да дам, е да излязат от зоната си на комфорт. Неизвестното е за предпочитане от известното, провалът е за предпочитане от застоя. Независимо дали става въпрос за резиденция, посещение на фестивали, обучение, копродукция – възползвайте се от i-Portunus, за да разширите границите на разбиранията си и мрежата си от контакти.

 

Цялото интервю можете да откриете на страницата на Бюро „Творческа Европа“

За да получите допълнителна информация, заповядайте на събитието, посветено на i-Portunus: 10 март, 11 часа, галерия „Средец“ – бул. „Александър Стамболийски“ № 17.

 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н