I-PORTUNUS: ОПИТЪТ НА НУРА АЛ КАДРИi-Portunus
предоставя финансова подкрепа за осъществяването на краткотрайна мобилност на артисти и професионалисти от културния сектор. Програмата стимулира трансграничните пътувания на артисти и професионалисти, работещи в културния и творчески сектор, с цел обмен на знания и опит, създаване на нови контакти и повишаване на професионалните компетенции. 

Елизабета Зайкова от Бюро “Творческа Европа” разговаря с Нура Ал Кадри, млад продуцент и дистрибутор, който се стреми да работи по качествени продукции и да разпространява филми на български таланти в чужбина. В края на миналата година Нура прекара две седмици в Лондон с помощта на програма„Творческа Европа“.

 

 

 

Представи се накратко. С какво се занимаваш?

На 26 години съм, родена съм и живея в София, завършила съм Бизнес администрация в Софийския университет. Още по време на следването си започнах работа като филмов дистрибутор в една продуцентска компания. Стана ми много интересно и затова реших професионалният ми път да е в киноиндустрията. Оттогава изминаха 5 години. Последната година посветих на развиването на моя собствена продуцентска къща/дистрибуторско студио на име Hot Potato.

 

Как реши да кандидатстваш по i-Portunus?

Една приятелка ми сподели за конкурса и съвсем спонтанно реших да се пробвам. Честно казано, не очаквах, че ще бъда одобрена, но много се радвам, че грешах.

 

Разкажи ни накратко как протече мобилността ти по програма i-Portunus?

Бях два пъти за по една седмица в Лондон – през октомври и ноември 2019-а. Гостувах на New East Cinema за обмен на добри практики и опит, наблюдавах как работят. Успях да хвана и организирана от тях прожекция на руски филм и да присъствам на последвалия разговор (Q&A) с режисьора. Успоредно с това по моя инициатива успях да се запозная със страхотни хора от киноиндустрията – режисьори, продуценти, актьори, благодарение на нетуъркинг събития, на които присъствах, а в Лондон те никак не са рядкост.


Прожекция в Център “Барбикан”, Лондон


 

Какво би казала на хора, които не са кандидатствали или са скептични към подобни възможности?

Да пробват, без да се сдържат! Това хем ще ги стимулира да доизбистрят професионалната си насока в работен план, хем ще постави различните им проекти в перспектива, ще систематизира творческия хаос в душите и главите им…Много позитиви – нищо за губене!

 

Цялото интервю можете да откриете на страницата на Бюро „Творческа Европа“


 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н