Игри на звуци: Kan Wakan


Срещаме се Георги Линев, познат на повечето от нас като Kan Wakan, малко преди дългоочаквания му лайв по време на White Rabbit Festival 2019.

Понякога си мислим, че юли е месецът, за който живеем и чакаме цяла година.

А този обещава да е още по-трепетен и по лятно разточителен, когато зад ъгъла му ще изскочи White Rabbit Festival 2019 - събитието, който ще преобрази града за два дни (6-и и 7-и юли). Програмата изобилства с музикални и арт събития (виж ги тук), а сред имената изпъква това на Kan Wakan - или Георги Линев, ако така го предпочитате.

 

Ето и кратката му визитка:

Георги Линев е композитор, продуцент и мулти-инструменталист, роден в България и базиран в Ел Ей, който от известно време покорява световните сцени с артистичния си псевдоним Kan Wakan, редом до имена като Arctic Monkeys, Royal Blood и The Internet.

Музикалният му дебют е албумът Moving On, достигнал до номер 37 в класацията на Billboard “Heatseeker Albums” и реализирал близо 2 милиона стрийма в платформите за дигитално съдържание. Името Kan Wakan се появява с ревюта в медии като Rolling Stone и The Independent UK, а Линев е обявен от критиката за един от „10-те най-добри млади автори в Ел Ей“, заедно с имена като Франк Оушън и Мигел.

И докато очакваме музиката му да ни даде всички отговори, му зададохме няколко стандартни въпроса, за да разберем къде е тайната зад успеха на Kan Wakan.

 


Да тръгнем от името - откъде дойде идеята за Кан Уакан?

Винаги съм имал амбивалентни чувства към артистични псевдоними, които са твърде описателни или твърде конкретни.

Харесва ми, когато името носи уникалния характер и индивидуалност на артиста и не ни кара да мислим за нещо несвързано. Кан Уакан произлиза от комбинация от езиците лакота и тагалог.

На лакота “Kan Wakan” може да означава “танц на сълнцето” или нещо духовно и свято, а на тагалог означава “междузвезден”. Просто ми хареса начина, по който тези думи звучат и изглеждат, когато се изговорят на глас и когато се изпишат. Нещо в тях сякаш улавя същността на проекта, така, както си го представям аз.


Ти ли намери музиката или тя - теб? 

Всичко започна със слушане на класическа и българска хорова музика по радиото на баба и дядо. Чичо ми беше класически диригент и често го гледах как репетира за операта в хола. Семейството ми вярвало, че трябва да притежавам някакъв музикален ген, тъй като ушите ми били огромни.  Малко или много ме принуждаваха да ходя на уроци по пиано, на които изобщо не ми се ходеше, беше ми по-интересно да играя футбол с приятели. По-късно, когато бях в средното училище, разбрах, че музиката е много по-важна за мен от всичко друго и започнах да свиря в групи и да практикувам, докато стигнах до ниво, което ми позволи да стартирам свой собствен проект.Кои са настоящите проекти, на които си отдал времето си?

В момента продуцирам няколко проекта и съм много развълнуван. В същото време се опитвам да намеря време и да завърша новия си албум - този петък излиза новият ми сингъл, наречен "Miles Away" с участието на Александър Винсент.


Знаково за музиката ти е, че обхваща много стилове - джаз, ембиент, хип-хоп, електроника. Какво е основното звучене, което търсиш?

Търсенето на звучене обикновено е вторично в моя процес. Интересува ме улавянето на емоциите, тясно свързани с мен, което също крие своите опасности. Нещо, което в даден момент ми се струва стойностно, след няколко дни или седмици може да избледнее и да стане незначително. Вземането на решение коя част от музиката си струва да бъде доразвита е постоянен и променлив процес. Веднъж, щом се спра на нещо, започвам да обмислям как да го “облека”, в зависимост от това, кой е гост вокалистът и в каква естествена насока ме води аранжиментът. Харесам много и различни стилове музика и много се забавлявам, докато експериментирам и “овкусявам” композициите с различни стилове, които не очакваш да намериш на едно място.Често работиш с гост-изпълнители. С кой най-силно мечтаеш да си сътрудничиш? 

Има много артисти, с които бих искал да работя, но не съм мислил кой би бил най-подходящ днес. Повечето от фаворитите ми, за съжаление, не са сред нас.


Твоя музика участва в няколко филмови продукции, включително и в Game of Thrones. Какъв филм би искал да озвучиш? 

Почитател съм на Гаспар Ное, Ларс фон Триер, Алехандро Иняриту, Тарантино ... и много други. Всяка възможност да работя рамо до рамо с филмови режисьори-визионери ще бъде сбъдната мечта.


Мислил ли си да се върнеш в България и какво би те накарало да го направиш? 

Всяка година се връщам в България, превърна се традиция през последните години и много ми харесва. Всеки път, когато си дойда, чувствам, че съм у дома си. Това, че съм далеч, ме кара да го оценявам дома още повече, но не съм човек, който може да остане на едно място завинаги. Имам нужда от разнообразие и да съм в постоянно състояние на промяна и преход. Иначе - ще загубя перспектива.


Jessica Childress 


Кои са трите парчета в плейлиста ти, които никога няма да ти омръзнат?

On Your Own Again - Scott Walker 

Lou Reed - Walk On The Wild Side

Fleetwood Mac - Dreams


В какъв състав ще видим Kan Wakan на White Rabbit Festival?

Jessica Childress - гост вокал

Saigo - гост вокал

Стефан Цеков - барабани

Евден Димитров - бас

Димитър Горчаков - пиано

Димитър Бакърджиев - брас


Какво предстои?

Много работа.


___


WHITE RABBIT FESTIVAL идва този уикенд -  6 и 7 юли.

Пълната програма ще намерите тук.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н