ILLA J и добрата soulful музика


Illa J е по-малкият брат на легендарния хип-хопизпълнител и продуцент J Dilla и бивш член на хип-хоп групата Slum Village. През 2008 г. той издава дебютния си албум „Yancey Boys“ към Delicious Vinyl Records, който е направен изцяло от неизползвани бийтове  създадени навремето от брат му хип-хоп легендата J Dilla. Последният студиен албум на Illa J - "John Yancey" е вторият, който той издава с Jakarta Records, последвал успеха на предходния „Home“ през 2017-та. За този проект изпълнителят отново се колаборира с базирания в Лос Анджелис продуцент Calvin Valentine, който допринася много за цялостната продукция на дългосвирещата лента. Говорим си с него точно преди участието му на седмото издание на музикалния фестивал Vola Open Air, който ще се проведе на връх Околчица, в природен парк Врачански Балкан и за първи ще продължи цели три дни - от 26 до 28 юли.


Здравей, ILLA J. Къде те намираме в момента? Как върви фестивалният сезон. Можеш ли да споделиш някои от най-интересните моменти досега от турнето ти?

В момента всъщност съм в Германия и прекарвам времето със семейството си. Засега фестивалният сезон е наистина много добър. Имах няколко изяви на различни места, но честно казано най-вълнуващата част e, че съм в Германия със семейството си.


Радваме се да те посрещнем за първи път в България. Какво знаеш за Източна Европа. Бил ли си някога в някоя от страните на Балканите. Какви са очакванията ти?

Много пъти съм бил в Европа. Идвам в Европа често. Понякога забравям в кой град съм, в коя част на Европа съм, независимо дали на изток или на запад. Но това, което знам е, че всеки път, когато идвам, усещам толкова много любов от феновете в Европа и наистина го оценявам. Очаквам добри вибрации и позитивна енергия.Роден си в Детройт, но си прекарал известно време в Монреал, а сега си в Лос Анджелис. Как промяната в климата и градовете се отразява на живота, продукция и музиката ти?

Определено се отразява на музиката ми, когато съм в различна среда и климат. Например, ако съм в Калифорния и почивам съм малко по-спокоен, когато пиша песни за разлика от моментите, когато съм в Детройт. Там знаеш, че се бориш с вятъра, справяш се със снега и грубите пътища. Може да напишете нещо малко по-сурово и мръсно. И да, това определено влияе и мисля, че важи за всички. Като например връзката ми с моята стая. Когато изчистя стаята си, изчиствам и ума си. Мисля, че най-общо ние хората много се влияем от заобикалящия ни свят, тъй като всичко около нас се отразява и има голям ефект вътре в нас.


Какво ще кажеш за звука в Детройт? Как бихте го описали за някой, който не знае много за музикалната сцена на Детройт?

Не обичам да определям и казвам, че Детройт има специфичен звук, или че това е нашият звук. В Детройт има всякакъв вид музика. Имаме хип-хоп, техно, r'n’b, имаме от всичко. Ако има нещо, което бих казал за Детройт  е, че нашата музика има малко по-мръсно звучене, независимо дали е r'n’b, хип-хоп или който и да е друг жанр. Къде намирате разликата между хип-хоп-а в САЩ и Европа?

Това, което знам от многобройните си пътувания е, че няма голяма разлика между хип-хопа в САЩ и този в Европа. Когато пътувате и чуете хип-хоп песен от 90-те, тя звучи като хип-хопа в САЩ. Говоря за Европа, разбира се. Като чуеш хип-хоп от Франция и той звучи точно като американски хип-хоп от 90-те. Така че хората са правили всякакви видове музика по целия свят, но когато ние растяхме, имахме достъп само до определено количество музика. Например, ако си живял в САЩ си слушал основно музика от САЩ. Ако си израснал в Германия, си слушал главно музика от Германия. Ето защо ми харесва положението днес. Чувствам, че светът по някакъв начин е станал много по-свързан. В днешно време можете да слушате повече музика от различни страни, не само от САЩ. Сега можете да чуете музиката на шведски артист, артист от Лондон, а преди не беше съвсем така. Винаги сме имали възможност да чуем музика от други страни и други градове, но не и както е днес. 

 

Брат ти очевидно е оставил огромно наследство на музикалната сцената като един от най-влиятелните продуценти, които някога са съществували. Какво научихте от Dilla за индустрията?

От брат ми научих да бъда просто аз, да бъда най-добрата версия на себе си. Това е най-доброто, което мога да направя.Разкажи ни малко повече за новия ти албум „Home“. Знаем, че малко или много  посветен на родния ти град Детройт?

Да, албумът "Home" е важен за кариерата ми и за мен. С този албум наистина исках да покажа на хората, че не съм просто един рапър от лейбъл, аз съм артист и музикант. Мога да направя всякакъв вид музика, която е в ума ми. Целта на този албум беше да покаже на хората, че преди всичко съм певец, който не обича да си слага ограничения. Ето защо обичам артисти като Prince и Pharrell, защото те са просто музиканти и правят различна музика, и хората не им слагат строги определения за вида музика. Ние просто правим музика. Но "Home" определено значи много за мен.


Има ли артисти, които слушаш тези дни, които те карат да се вълнуваш от музиката в наши дни?

Да, определено артистите, които слушам днес, ме вдъхновяват. Кендрик определено е голямо вдъхновение. Всеки път, когато издава нов проект той наистина работи усилено и аз го поздравявам за това. Определено ме вдъхновяват и всички артисти, които продължавам да слушам от израстването си и до днес, като Prince, MJ, Steve Wonder, моят брат, баща ми, мога да продължа да изреждам още дълго. Аз слушам толкова различен тип музика и искрено се вълнувам от нея, просто защото обичам да правя музика.


Извън музиката, какъв е ILLA J? Какви са нещата, които правиш, когато не си зает с продуцирането на музика и турнета?

Честно казано се наслаждавам на времето прекарано с моята приятелка. Ето скоро имахме невероятна ваканция в Хавай, а вече мислим за следващото място, на което искаме да отидем на почивка.Някакъв поздрав към българските фенове?

Поздравявам всички, които харесват и подкрепят добрата soulful музика. Надявам се да се насладите на моето шоу по време на Vola Open Air. Ще си изкараме много забавно в България, сигурен съм.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н