Изкуството да подаряваш: Рада Езекиева


фотограф: Марица Колчева

Рада Езекиева работи в областта на културния мениджмънт и социалните инициативи. Тя е програмен мениджър на Студио за документален театър VOX POPULI. Участва в организацията на различни артистични събития и фестивали. Пише критически текстове за театър и кино.

РАВНОСМЕТКА

Мисля за отминаващото десетилетие като за време на разпад, изгубване на смисъл и тленност. Постоянна раздяла с вещи, присъствия, очаквания. В този смисъл ми е трудно да свържа периода с конкретен предмет, запазил рутината в ежедневието.


СПОДЕЛЯНЕ

Често подарявам неща с гастрономичен характер. Струва ми се, че да поканиш някого на обяд, да приготвиш храна за някого е сред най-интимните връзки между хората. Надписвам картички или пиша писма.

 

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПОДАРЪК

Само по себе си понечването да направиш жест към някого вече е повод за радост. Харесвам проявите на нежност. Близостта. Това е начинът, по който аз също показвам внимание. Наред с всичко, което правим през деня, в желание да обгрижим собствения си егоцентризъм, да се обадиш за пет минути по телефона, без повод, но с конкретна мисъл за този човек, защото искаш да знаеш как е...Това е също и проява на грижа. Аз разпознавам именно в грижата към другия и своето лично време, което му посвещаваш, най-големия подарък.


 

ИСТИНСКИ И ТРАЙНО

Работата ми ме среща с най-различни хора. Зарежда ме много общуването с тях. Обменът, който протича помежду ни. Усещането, че ме разпознават като човек, на когото можеш да се довериш. Оттук и моята естествена необходимост да бъда съпричастна към този, чието доверие съм спечелила.
Усетих това особено силно в последния проект, по който работихме с VOX POPULI – “100% Пловдив”. Създадохме емоционална връзка с участниците: 100 души, непрофесионални актьори, които се качиха на сцената на Драматичния театър в Пловдив. Имаше и атмосфера на спокойствие, че всеки може да е такъв, какъвто е, да получи разбиране от другите. В такива ситуации не само съм готова да дам, да давам, а просто съм сигурна, че единствено така нещата се получават. Истински и трайно.

ТИШИНА

Подаръкът, който последно направих към себе си, бяха няколко дни на пълно безделие и тишина. Дадох си сметка, че отдавна не съм имала възможност за това състояние на пауза или аз съзнателно съм я блокирала.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н