Изкуството да подаряваш: Дани РадичковДани Радичков казва, че се мярва в огледалото само сутрин в банята, когато е замъглено, та не е много сигурен какво точно представлява той. Освен това има изключитлено семпла дефиниция за подаръка - “нещо, което бива подарявано”. Явно за него този жест е нещо съвсем простичко и ясно, което няма нужда от твърде много премисляне. Не толкова прости и ясни обаче са подаръците, които от известно време прави на читателите с издателство “Нике”, в което преиздава книгите на своя прословут дядо Йордан Радичков. В тях почти винаги има намигване към нещо неиздавано и нечувано от масовата аудитория, включват се млади илюстратори, има прожекции, а последно отбеляза 90-годишния юбилей на писателя, като покани самодейна театрална трупа от село Антон да представи своята сценична версия на постановката "Суматоха". За него може би отстрани всичко това се случва някак естествено, защото така трябва, но ние го приемаме за жест и подарък към литературните традиции.  

ДЕТСКИ СПОМЕН

Една жълта тениска с къс ръкав и качулка с калинка и гъбка за картинки. Както разбирате, историята е твърде лична и не бих могъл да споделя повече.

 

МАГИЧЕСКО ОГЛЕДАЛО

Гледам да подарявам неща, които на мен много ми харесват. Няма значение дали е книга или картина, кирка или жълта тениска с къс ръкав и качулка. И винаги, когато подаръкът представлява нещо интересно за мен, той веднага се превръща в ценен за човека отсреща. Като някаква магия е. Даже не е нужно да му казвам.

 

НАЙ-СТРАННИЯТ ПОДАРЪК

Последно ми подариха DVD на руския сериал „Слепият“. Втора част. Аз последно подарих много хубава кирка на братовчед ми.

 

ПАРТИ-ИЗНЕНАДА

Не са ми правили и се надявам никога да не стана част от подобно нещо, защото ще съм толкова изненадан, че няма да знам къде да сложа ръцете си.

 

ЛЮБИМ ПОДАРЪК ЗА ЛЮБИМ ЧОВЕК

Едно сгъваемо трикрако столче.

НИЩО НА МАСАТА

Последният път, когато ми подариха нещо наистина безценно - вчера. Подариха ми възможността да поседя на една маса с хора, с които се чувствах чудесно. На масата нямаше нищо.


ПРОВАЛЪТ

Всяко едно шоколадово яйце вместо цвете.

 

СУТРЕШЕН ЖЕСТ

Кучетата ме будят с голямо удоволствие и много особени звуци – нещо средно между пръхтене и кихавица. Не мога да обясна защо, но за мен вече не съществува по-добър начин да започнеш деня си.

 

ИЗПЛЕТЕНА ТОПЛИНА

Много обичам баба ми Лили, тя ме отгледа и тя ме научи да обичам чорапите като подарък.

 

ПРЕДМЕТЪТ НА ОТМИНАВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ

Една жълта тениска с къс ръкави и качулка с калинка и гъбка за картинка.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н